Hozzátáplálási napló: a mi történetünk (összefoglaló)

27591037_1543517739031287_140399078_nA Hozzátáplálási napló című sorozatban követhettétek nyomon kisfiam útját a szilárd ételek felé. Azt hiszem elég klasszikus utat jártunk be, de remélem így is segítséget nyújtottak a cikkek a hozzátáplálás folyamatában lévők számára. Ebben a cikkben szeretném egy helyre gyűjteni a megjelent írásokat, remélve, hogy még többen tudtok tájékozódni, ötletet meríteni, vagy csak elolvasni, hogy egy átlagos anya hogyan csinálta végig ezt a folyamatot.

A sorozat bevezetője után a szoptatás fontosságáról írtam bővebben, illetve arról, hogy ilyenkor mit tehetünk a baba megfelelő tápanyagellátása érdekében.

Hogyan kezdjünk?

Nem egyszerű az időzítés eltalálása, amikor sokszor egymásnak ellentmondó szakértő véleményekkel találjuk magunkat szembe. Nem egészséges túl korán kezdeni, de az sem jó, ha elhúzzuk az időt vele. Végül így döntöttem: “Nekem ez kissé ellentmondásos, és a helyzetet csak az tudja feloldani számomra, amit Vida Ági ír, hogy 4 és 6 hónap között érik meg az emésztőrendszer a hozzátáplálásra, tehát nem pontban a 6 hónap betöltésének napján. Így nyugodt szívvel kezdem a hozzátáplálást kisfiam 5 és fél hónapos korában.”

fruit-3399834_1920

Milyen eszközökre lesz szükségünk?

Véleményem szerint nem kell túlgondolni, de azért néhány eszköz hasznos lesz a hozzátáplálás során. Az ételek elkészítését, és az etetést is megkönnyíti, ha beszerzünk néhány ehhez való praktikus eszközt.

Az első lépéseink megtételéről egészen pontosan számoltam be, hiszen korábban azt hiányoltam, hogy nincsenek tűpontos térképek az úthoz, csupán ajánlások. Végül megfejtettem, hogy miért is van ez. Aztán az első falatok után elérkeztünk a “kísérletezési fázisba”. Ebben a cikkben is konkrétan írtam össze, hogy mely ételeket fogyasztottuk.

waffle-heart-2697904_1920

Az étkezések kiváltása, a sorrend szintén sok kérdőjelet vethet fel az anyukákban. Ezekre is kerestem választ.

Az első falatok és kombinációk után, egy-egy étkezés kiváltásával megnövekedett az igény 1-1 recept megírására. Én ezt nem bonyolítottam túl a 7-8 hónapos ételek kapcsán, sőt, igyekeztem minél egyszerűbben bemutatni a lehetőségeket.

A darabos ételekhez kapcsolódóan is mutattam ötleteket, majd szó esett a glutén bevezetéséről és a tejpépekről egyaránt.

child-932083_1920

Kreatívabb receptek érdekében a Manómenü applikációt kerestem fel, illetve a gyümölcspépek tálalására is találtam egy nagyszerű megoldást a Squiz ételtasakok képében.

Végül az Első 1000 nap jelentőségéről, illetve arról írtam, hogyan zajlott/zajlik ez nálunk. Ennek kapcsán Milumil 2016-os pályázatán díjnyertes lett a cikkem: Élet az elválasztás után. Erről egy beszámoló is született kis videóval.

Remélem hasznos lesz ez a kis napló számotokra, ötleteket, de legfőképp magabiztosságot nyertek általa. Mert nem érdemes túlbonyolítani a dolgot, de néhány részletre érdemes azért odafigyelnünk.


Iratkozz fel az Anyu tervez blog hírlevelére ITT.

Keresd a blogot a Facebookon és Instagramon is!

 

 

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s