Hozzátáplálási napló #3 – A kezdés időzítése

időzítés.jpgMikor kezdjük hozzátáplálni, ezzel együtt fokozatosan elválasztani a babánkat? Minden anyát foglalkoztat ez a kérdés, hiszen óriási mérföldkő előtt állunk gyermekünk életében. Ám könnyű elveszni a sok különböző ajánlás és javaslat között…

6 hónapos kezdés

A hivatalos álláspont szerint 6 hónapos korig elegendő kizárólag anyatejjel, vagy ennek hiányában anyatej pótló tápszerrel etetni a gyermeket. A WHO szerint önmagában az, hogy egy gyermek tápszeres, nem ok arra, hogy hamarabb kezdje a hozzátáplálást, hiszen az ő emésztőrendszere is éretlen még a szilárd táplálékra.

4 hónapos ajánlás?

A 6 hónapos kezdés ellenére a legtöbb adhatósági táblázat már 4 hónapos kortól is megfelelő alapanyagokat sorakoztat fel, valamint a bébiétel kínálatban is rengeteg a 4 hónapos kortól adható étel. Akkor hogy is van ez?

A baba emésztőrendszere körülbelül 6 hónapos korra érik meg a hozzátáplálásra, ám a váltás nem egyik napról a másikra köszönt be. Ez sokkal inkább egy folyamat, amely nagyjából 4 és 6 hónapos kor között zajlik le. Ugyanakkor az is elképzelhető, hogy a betöltött 6 hónap után sem érdeklődik az ételek iránt a gyermek, sír, kitolja nyelvével azt. Erőltetni nem szabad, néhány nap után majd ismét próbálkozhatunk.

A 6 hónapos kezdés mellett szól az is, hogy ekkorra kezdenek kiürülni a pici vasraktárai, így azokat külső forrásból (pl. húsfogyasztás révén) kell pótolni. A glutén bevezetése magyar és nemzetközi ajánlások alapján 6-7 hónapos kor között javasolt (erről bővebben ITT olvashatsz).

Korai hozzátáplálásról…

Ha ez így van, akkor szüleink miért adtak már 2 hónaposan gyümölcslevet? Mert a 2. világháború után világszerte új táplálási irányzat hódított teret, melynek megfelelően az anyák már 2-3 hónaposan elkezdték az elválasztást. Már az újszülött babák is kaptak az anyatej mellé teát, illetve ha nem volt elég anyatej, akkor hígított tehéntejet. 3 hónaposan már gyümölcspépet reszelt keksszel, majd főzeléket kaptak a babák. De ez nem azért volt így, mert ez lenne az egészséges, vagy mert erre lenne szüksége a babáknak! Sokkal inkább az volt az oka a korai hozzátáplálásnak, hogy az anyák vissza tudjanak menni dolgozni.

P1010948

A hozzátáplálásra való érettség jelei

– stabilan tud ülni

– a szájába bevitt ételt lenyeli, nem tolja ki a nyelvével

– váratlanul gyakrabban szeretne szopizni, mint akinek sosem elég, és ez nem rendeződik gyakoribb szoptatással pár nap alatt, mint egy növekedési ugrásnál

– van foga, képes rágni

– képes a kezével megfogni és a szájába tenni az ételt

Fontos, hogy bízzunk a pici ösztöneiben: akkor lesz igazán nyitott a kanalas étkezésekre, amikor már tényleg szüksége van rá!

Ha bizonytalan vagy a kezdés időzítését illetően, töltsd ki ezt a tesztet: Hozzátáplálási teszt

Időzítés a napon belül

Klasszikusan a tízóraira való kóstoltatást szokták javasolni a legtöbbször. Igaz, egy igény szerint szoptatott baba esetén nehéz lehet megállapítani mikor is van a tízórai, de szerintem arra az étkezésre kell gondolni, ami az első délelőtti alvásból való felébredés után van. Mi szól emellett? Mert ha rosszul reagál a picúr, és esetleg orvosra van szükség, akkor még nappal el lehet őt vinni, illetve ha székrekedést vagy hasmenést okoz a megkóstolt étel, akkor délután ez a probléma jó eséllyel megoldódik és nem az éjszaka telik diszkomfort érzetben. Valamint a délelőtti alvás után remélhetőleg kellően kipihent és nyitott a baba az újdonságokra.

Persze ez nem kőbe vésett szabály. Ha neked és a babának más időpont válik, akkor nem szükséges a tízóraihoz ragaszkodni.

Szoptatás előtt vagy után?

A minél tovább tartó szoptatás érdekében a szoptatás utáni kóstoltatást javasolják. Ráadásul, ha nem farkas éhes a gyermek, akkor sokkal türelmesebb és nyitottabb is az új ízek felé. Ugyanakkor, ha nem éhes, nem valószínű, hogy nagyobb mennyiséget meg fog enni a szilárd táplálékból.

Az étkezések kiváltását, a nagyobb mennyiségek elfogyasztást pedig az támogatja, ha szoptatás előtt adjuk a szilárd ételt, majd a hiányzó tápanyagot a szoptatásból pótolja a kicsi az étkezés után.

Én ezt úgy fogom csinálni, hogy az első napokban, amikor még csak ismerkedünk az ízekkel, szoptatás után kínálom meg. Amikor már ismerős lesz a kanál, az új állag és ízek, akkor szoptatás előtt etetem majd, hogy mennyiségeket is egyen, és kiegészíti majd anyatejjel az étkezést.

Az én kisfiam jelenleg 5,5 hónapos, kizárólag anyatejjel táplált baba. A hozzátáplálásra való érettség minden jelét mutatja, nagyon érdeklődő az étkezéseink iránt. Számomra kicsit ellentmondásos a betöltött 6 hónapos kezdés, miközben a vasraktárak kiürülése miatt már a húsra is szüksége van a picúrnak, illetve az allergia megelőzése érdekében a gluténra. Mindemellett azt javasolják, hogy fokozatosan vezessük be az ízeket. Tehát 6 hónaposan kap először almalevet a pici, lassan haladjunk a folyamattal, de jussunk el hamar a húshoz is a vas miatt, és a gluténhoz is az allergia miatt. Nekem ez kissé ellentmondásos, és a helyzetet csak az tudja feloldani számomra, amit Vida Ági ír, hogy 4 és 6 hónap között érik meg az emésztőrendszer a hozzátáplálásra, tehát nem pontban a 6 hónap betöltésének napján. Így nyugodt szívvel kezdem a hozzátáplálást kisfiam 5 és fél hónapos korában.

De persze azért izgulok is… 9 hónapon keresztül a köldökzsinóron keresztül, majd 5 és fél hónapig a szoptatás révén tápláltam önmagamból a kisfiamat. Lezárul egy különleges időszak, de azért remélem, hogy a szoptatás még sokáig az életünk része lesz.


A Hozzátáplálási napló sorozat korábbi cikkei:

Hozzátáplálási napló #1 – Bevezető

Hozzátáplálási napló #2 – Amikor még szopik a baba


Ha tetszett, oszd meg másokkal is 🙂

Nem szeretnél lemaradni semmiről? Iratkozz fel az Anyu tervez blog hírlevelére ITT.

Keresd a blogot a Facebookon is!

Hírdetés

Hozzátáplálási napló #3 – A kezdés időzítése” bejegyzéshez ozzászólás

 1. Szia!

  Mi is most fogjuk kezdeni, kb. 2-3 hét múlva. Nekem az nem világos, hogy ha a nappali alvások előtt is szopizik a babám, akkor így mikorra időzítsem majd szerinted a kóstoltatásokat. Meg valahol, talán Vida Áginál azt olvastam, hogy csak akkor kell a következő ételt kóstoltatni, ha a bevezetettből már mennyiséget eszik, nem csak pár kanállal. Ez szerinted is így van? Megosztanád a hozzátáplálási táblázatot, ami alapján haladni fogtok? Szívesen olvasnék arról is, hogy majd hogyan osztod be az idődet, hogy a babaételek elkészítése is beleférjen a napotokba. 🙂

  Köszönöm!
  üdv.,
  Judit

  Kedvelik 1 személy

  1. Kedves Judit!
   Én konkrétan úgy csinálom, hogy a nappali alvás előtt megszoptatom, azon alszik el szintén. De az üresebbik mellemet kapja (amelyikből a reggeli ébredéskor evett), így viszonylag kevés táplálék jut a szervezetébe, de azért nem is lesz éhes, míg alszik. Mikor felkel nem kapja majd meg szokásosan a másik mellet, amely tele van, hanem a szilárd ételt kapja, utána pedig az anyatejet a teli mellből.
   A következő ételig 3-4 napig érdemes várni. Hiszen ha a mennyiségre várnánk, akkor azt kellene legelőször kivárni, hogy az almából megyen 150 grammot tisztán. Ehelyett néhány nap után már keverhetjük őszibarackkal, vagy krumplival vagy sütőtökkel például 🙂 De kérdezd bátran védőnődet!
   Én a Nutriklub táblázatát illetve a védőnőm által összeállított listát veszem alapul majd. Az előbbit itt találod: https://www.nutriklub.hu/letoltheto/hozzataplalasi-tablazat-ht1
   Az időbeosztásról jó ötlet lenne írni! Köszönöm, hogy jelezted!
   Évi

   Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s