Hozzátáplálási napló #7 – Étkezések kiváltása

waffle-heart-2697904_1920.jpg3 hónapja kezdtük kisfiammal a szilárd ételek bevezetését, és már ott tartunk, hogy napi 3 alkalommal kap kanalas ennivalót. Egy lassú, a baba igényeit és tápanyagszükségletét is figyelembe vevő folyamat révén jutottunk el idáig. Nézzük, hogyan zajlott le ez a folyamat!

A kísérleti fázis alatt eljutottunk odáig, hogy tízóraira már olyan mennyiséget evett a fiam, amely után nem igényelt már anyatejes kiegészítést. Mi ez a mennyiség? Gyakran ismételt kérdés ebben a témában, mert szeretjük tudni pontosan, hogy mennyi az elég, mikor lakik jól a gyermek és mikor gyanakodjunk arra, hogy még igényel anyatejet/tápszert az étkezés után. Mivel azonban a babák nem gépek, eltérő igényekkel rendelkeznek. Van, aki 200-250gr szilárd ételt is elfogyaszt, hogy jóllakjon, más baba megelégszik 100-150gr pürével is.

Én azt javaslom, hallgass az anyai ösztöneidre is és figyeld a gyermeked!

Ha az elkészített 200 gr étel legalább felét jóízűen megeszi, és láthatóan elégedett, boldog, játszani, és nem nyűgösködni készül, akkor valószínűleg jóllakott. Ha ezt minden nap megteszi a kóstolgatós étkezések után és ha tápszerrel, anyatejjel kínálod már nem kér, akkor mondhatod, hogy kiváltottátok ezt az étkezést.

Mennyi idő alatt váltsak ki egy étkezést?

Mi egy hónap után jutottunk el egy étkezés kiváltásáig, mivel nagyon lassan kezdtük a folyamatot és szünetet is tartottunk egy betegség miatt még az elején. Nem is szerettem volna siettetni, mert bár a kóstolgatást már 5,5 hónaposan elkezdtük, az anyatejes táplálást nem akartam tényleges veszélybe sodorni. A WHO ajánlása szerint ugyanis 1 éves korig a fő táplálék az anyatej legyen a kisgyermeknek, a vitamindús, változatos szilárd ételek pedig ennek kiegészítésére szolgáljanak.

Sok helyen azt olvashatjuk, hogy 2-3 hét alatt lehet egy étkezést kiváltani, míg máshol az általam írt 1 hónapot javasolják. Szerintem ez is függ a babától és a körülményektől egyaránt. Nem lehet ugyanis véleményem szerint egy lapon említeni az első étkezést kiváltását a többivel. Ha ugyanis könnyen megkedvelte a kicsi a szilárd ételeket, akkor lehetséges, hogy 2 hét (vagy akár még rövidebb idő) alatt már valóban olyan mennyiséget eszik meg (jellemzően tízóraira), hogy már azt mondhatjuk, hogy kiváltottunk egy étkezést. Ám ha folytatjuk a sort, az ebédet az uzsonnát és a vacsorát is elkezdjük kiváltani 2-2 hét alatt, akkor 8 hét alatt 5 fő étkezésből 4-et kiváltottunk, ami azt is jelentheti, hogy durván 7,5-8 hónaposan a kicsi már több szilárd ételt eszik, mint anyatejet vagy tápszert. Ez egyrészt egyenes út lehet az anyatej drasztikus csökkenéséhez, a szoptatás túl korai befejezéséhez. Másrészt így valószínűleg nem teljesül az ajánlás, mely szerint a tejalapú tápláléké legyen a főszerep az első életévben.

Saját tapasztalatom alapján azt mondom, hallgassunk az anyai ösztöneinkre és vegyük figyelembe gyermekünk jelzéseit! Ha gyorsan sikerült is kiváltanunk 1-2 étkezést, gondoljuk át, hogy ennek a tempónak a folytatása nem gyakorol-e majd negatív hatást például a szoptatásra.

PHOTO_20180322_170806Mivel kezdjünk, hogyan folytassuk?

Klasszikusan azt ajánlják, hogy a tízórai kiváltásával kezdjük a sort, majd következhet az ebéd, majd az uzsonna, végül a vacsora és a reggeli. A tízórai révén megkapja a szükséges gyümölcsmennyiséget (és a glutént is be tudjuk vezetni), az ebéd révén pedig elkezdhetjük a főzelékek hússal való dúsítását (ami a vasbevitel miatt is igen fontos). Utoljára a reggeli kiváltását érdemes hagyni, és minél tovább meghagyni a szoptatást vagy tápszeres etetést, hiszen ez gyakran akár hajnali 5-6 órai evés is lehet, és amely után még javarészt visszaalszanak a gyerekek.

És aztán jöhetnek az egyedi eltérések…

Júda kisfiam, igény szerint szoptatott baba, és biztosan nem 5x eszik egy nap. Sokkal inkább 8-9 alakalommal. Éjjel 2x felkel még szopizni és a három szilárd étkezés mellett nappal még kb. további kétszer szopik. Nem lehet és nem is akarom ráhúzni a tankönyvi sémát. Valóban fontosak az ajánlások (és érdemes utána olvasni szakértők tollából ITT), de azok csak egyfajta útmutatóként, irányjelzőként szolgálnak. Azokat tartalommal –meglátásom szerint- az anyai ösztöneink révén, a babánkra figyelve tudjuk megtölteni.


A sorozat korábbi részei:

Hozzátáplálási napló #1 – Bevezető

Hozzátáplálási napló #2 – Amikor még szopik a baba

Hozzátáplálási napló #3 – A kezdés időzítése

Hírdetés

Hozzátáplálási napló #7 – Étkezések kiváltása” bejegyzéshez ozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s