5 dolog, amit még ma megtehetsz a hatékonyabb háztartásért

1.Vágj bele – csak 15 perc!

Szemelj ki egy kritikus területet a lakás aktuális állapotának megfelelően és állíts 15 perces időzítőt! Vágj bele a feladatba és amikor lejárt az idő, abba is hagyhatod bármeddig is jutottál! Gyakran az akadályoz meg egy-egy kupisabb gócpont felszámolásában, hogy azt gondolod: túl sok idő lenne végezni vele, így inkább bele sem kezdesz. Ám ha minden nap, amikor elmész mellette bosszant, frusztrál, idegesít vagy csak simán akadályoz, akkor jobb túlesni rajta, vagy minimum 15 percig fókuszáltan ezzel foglalkozni. Még az is lehet, hogy kiderül, gyorsabban is sikerült, vagy épp lendületbe jöttél és kedved támadt folytatni az időzítő lejárta után is.

De miben akadályoznak ezek a kritikus területek?

Mondjuk a pihenésben fizikailag és mentálisan egyaránt (gondolj csak a bosszantó érzésre, mikor elhaladsz mellette). A leküzdhetetlennek vélt ruhahalom gyorsan szuper fotellé változik az ásatás után, amely kitűnő pihenési lehetőségeket rejt. A szekrény, amelyet inkább nem mersz kinyitni, kincseket és megfelelő elrendezés után szuper tárolóhelyet rejt magában, amelyet értékes dolgokkal tölthetsz meg. Vagy mit adna, ha az ez előszoba egy szép, rendezett helyiséggé alakulna? Máris jobb érzés egy ilyen lakásba érkezni!

2.Mi számít rendnek NEKED?

Nem az számít, ki mit mond, vagy mit tekint rendnek (és mikor néz csúnyán, hogy ez rendetlenség), végső soron az fog számítani, neked mi a megfelelő.

  • Konmari módra vannak hajtogatva a ruhák szín szerint a gyerekek ruhás komódjában, vagy simán rendnek számít az is, hogy egyáltalán el van téve valahogy?
  • Színsorrendben vannak a könyvek vagy az a rend, ha egyáltalán a polcon van?
  • Üres legyen a konyhaasztal étkezések után vagy csak este fejezzük be így a napot?
  • Kell-e beágyazni, ha a szoptatott csecsemőt még kétszer altatja nap közben az anyukája a nagy ágyban?
  • Minden játék legyen elpakolva minden időpillanatban, vagy játszanak a gyerekek nyugodtan, csak estére legyen rend? Vagy csak hétvégén lesz összepakolás?
  • És mi számít rendnek a játékok kapcsán: valahogy bekerült a nagy dobozba és nincs a szőnyegen, vagy számít, hogy a polcon a helyén legyen? Szét kell szedni a nagy legó dupló várat, vagy megtarthatják? (Meddig? Ha egy hétig nincs vele játszás? Jövő szombati rendrakásig?)

Rengeteg kérdést lehetne feltenni a rend konkretizálásával kapcsolatban. Ma gondolkodj el azon, hogy az egyes helyiségekben milyen állapotra mondanád azt, hogy oké, ez már rend. Nem biztos, hogy patika, de nekünk ez oké. (Az is oké, ha patikára vágysz, de akkor meg sosincs kész az ember, és az a fránya maximalizmus szörny állandóan pályázik majd a lelkedre…) Ha túl nagy falatnak érzed az egész házra meghatározni, akkor elég ha ma csak egy területet veszel górcső alá, és fókuszálj oda. Akár meg is csinálhatod itt a 15 percet 😉

3.Emlékezz a sikerekre!

Ha átgondoltad, mi számít rendnek egész pontosan a te olvasatodban, emlékezz vissza mikor volt ez meg legutóbb részben, vagy egészben! Ne mondd, hogy soha! Legalább részleteiben már biztosan sikerült, vagy ha nemrég költöztél akkor a korábbi lakhelyeden! Emlékezz vissza, milyen érzés volt, helyezkedj bele abba a szituációba! Mi segített abban, hogy elérd? Milyen külső és belső erőforrásokat mozgósítottál? Milyen külső körülmények támogattak a megvalósításban? Mi volt az, ami csakis rajta állt, amit te tettél azért, hogy ez jól menjen? Hogyan tudnád ezeket átültetni a jelenbe?

4.Házimunka és háztartási projektek elkülönítése

Biztos, hogy olyan sok házimunka szakad rád, amit időről időre el kell látnod, vagy vannak köztük háztartási projektek is? Érdemes kettészedni őket és megnézni, hogy

  • Mely feladatokat szükséges napi, heti, havi szinten ellátni.
  • Mik azok a dolgok, amelyek időszakosak, projekt szinten merülnek fel.

Ez azért lesz hasznos, mert a szükséges, úgymond „kötelező” minimumot számolva, ezt ellátva tudod kalibrálni a többi, projekt típusú, a céljaidat szolgáló teendőt. Mert a konyhaseprés nem valószínű, hogy a célod, az simán feladat, amit valakinek el kell látni. De a álomkonyhaszekrény megalkotása, amely szemet gyönyörködtető és lehetővé teszi számodra a főzés és a vendégfogadás megkönnyítését az már cél!

Kezdjük a házimunkával vagyis a feladatokkal! Ide azokat a teendőket sorold, amelyeket el kell látni bizonyos időközönként: takarítási, rendrakási, mosási, főzési feladatok. Dolgok, amelyeket lehet automatizálni, rutinná tenni! Ezekből a feladatokból kell működőképes rendszert építened, amelyet mind te, mind a családod nyomon tud követni és ki tudja a részét venni a feladatokból. Ide olyan dolgok tartoznak, amelyeket ideális esetben nem szükséges napi szinten a feladatlistádra felvezetni, ezeket elég, ha egy központi helyen nyilvántartod, esetleg szokáskövető segítségével vezeted a megvalósulást.

A háztartási projektek azok a feladatok, amelyek egyszeri megoldandók, célok vagy céljaidat szolgáló alfeladatok. Ha a gyerekszobába úgy véled, aktuális lenne egy új polcot venni a gyerekek ágya fölé, és mikor megvan, át is rendezni a holmijukat az új tárolónak megfelelően, akkor ez egy projekt. Ez már olyan valami, amit igen is érdemes lesz külön projektként kezelni és a hozzá vezető lépéseket meghatározni, azokat naptárba ütemezni. A rendezkedéssel vegyülve elsőre ugyan házimunkának hangzik ez az ügy, de mégis projekt, amelyet a napi-heti-havi háztartási feladatokon felül végzel el.

Ilyen lehet az is, hogy szeretnéd az egyik bútort lefóliázni, hogy nemcsak szebb, de könnyebben tisztítható legyen. Alapvetően a tisztaságért csinálod, ilyen módon házimunkának hangzik, de a bútorfólia kiválasztása, beszerzése és a kivitelezés lépései összességében egy projektet adnak, amelyet megint csak érdemes lesz külön kezelni a házimunkától: ez még egy extra feladat, a célod, vagy olyan alcél, amely közelebb visz a célodhoz és ha meg akarod csinálni a lépéseit érdemes lejegyezni, és beütemezni.

Mi a helyzet a szezonálisan ismétlődő feladatokkal? El akarod vetni a kertet, elültetnéd az egynyári növényeket, le kell mosni az ablakot (feltéve ha nem havonta csinálod), át kell variálni a ruhatárat évszaknak megfelelően. Ezeknél nálad a döntés, hogyan lesz logikusabb számodra: vezetheted egy nagy táblázatban, hogy az év során mikor aktuálisak ezek a teendők, aztán pedig mikor közeleg az ideje, be is ütemezed a terveid közé, időkeretet is hozzárendelve. Az is lehet, hogy aktuálisan felmerülő projektként kezeled, mint a bútormatricás példánál.

5.Rendezd rutinokká!

Kezdjük a legegyszerűbbel! Mi az, amit minden nap meg kell csinálni, ahhoz, hogy elérd azt a rendet és tisztaságot, amellyel már elégedett vagy? Mit kell azért tenned napról-napra, szokásszerűen ahhoz, hogy célt érj? Lehet, hogy gördülékenyebb reggeli indulásra vágysz, vagy egy stresszmentes esti lecsendesedésre. Milyen szokások támogatnák ezt? Ha kipakolnád a mosogatógépet reggel, még a gyerekek ébredése előtt, ha minden étkezés után üresre pakolnád az asztalt és a konyhapultot? Minden étkezés után elmosogatsz? Esténként felsepersz, vagy fel kellene porszívózni az esti rendrakási rutin részeként? Mely dolgok azok, amelyeket napról napra elvégezve közelebb kerülnél ahhoz az élethez, amelyre vágysz?

Ha tudod mi az, amit napi szinten el kell látni, könnyebb ezekből delegálni a családtagoknak, a nálad maradt feladatokat pedig rutinsorrá rendezheted. Mégis hogyan? Többek között ebben is segít a

Hatékony háztartás egyszerűen című ingyenesen letölthető munkafüzet. Ha még nem kérted, itt megtalálod:

https://anyutervez.hu/fooldal/hatekony-haztartas-egyszeruen-ingyenes-munkafuzet/

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s