Kezdd itt!

Az anyaság számtalan kihívás elé állít minket és a sokféle szerep és teendő között gyakran elveszítjük önmagunkat. Korábban azt hittem, vannak erre univerzális praktikák, mindenki számára alkalmazható módszerek, amelyek felkutatásával, alkalmazásával majd leírásával én magam is hozzásegíthetem az édesanyákat életük (új) egyensúlyának megtalálásában. Mára azonban tudom, hogy nincsenek csodaformulák, csupán támpontok, amelyek mentén mindenkinek a saját legjobb megoldásait kell megtalálnia. Egyéni élethelyzetek és személyiségek vannak, és a sémák helyett a saját megoldások megtalálása és érvényesítése adhat igazi távlatokat. Mikor felfedeztem ezt a kézenfekvőnek tűnő igazságot, olyan módszert kerestem, amely révén személyre szabottan is támogathatom az édesanyákat útjuk során: ezért lettem coach.

Hiszek abban, hogy a testi-lelki egyensúly megvalósítása édesanyaként nem csak egy szűk réteg kiváltsága: nincs olyan, hogy van akik „erre születtek”. Szerintem ezt is tanulni kell, és nem jön csak úgy magától. Az anyaságra sokan ráéreznek, de még többek igénylik a támogatást, segítséget és azokat az információkat, támpontokat, amelyek révén dolgozhatnak azon, hogy kialakítsák anyaként az új életüket, vagy adott esetben újra tudják definiálni magukat. Szerintem jól érezni magunkat a bőrünkben anyaként sokkal inkább tanult képesség, amely ennél fogva fejleszthető.

És szerintem ez fantasztikus hír, hiszen azt jelenti, hogy van lehetőség a változásra, előrelépésre, boldogabb, felszabadultabb, önazonos életre.

Ahhoz, hogy anyaként egyensúlyban legyen az életünk

elsősorban egy hatalmas önismeretre van szükség. A céljaink felállítása, prioritásaink meghatározása is ennek függvényében lehetséges. Ha mindez tiszta előttünk, akkor megvan a motivációnk, tudjuk merre haladunk és hamarabb el tudjuk végezni a ránk váró házimunkát, ha látjuk szemünk előtt a célt. Az időbeosztás is hatékonyabbá válik, ha tudunk mihez viszonyítani, és megtaláljuk azt a pluszt az életünkben, amely a gyermeknevelés mellett még a sajátunk.

Nem kell a kisbabás években elveszíteni önmagunkat: sportolhatunk, olvashatunk, írhatunk, eljárhatunk közösségbe, vagy bármilyen más hobbiba belekezdhetünk. Hiszem, hogy a kisgyermeknevelés nemhogy elvesz egy nő életéből, hanem hozzáad. Talán először úgy tűnik, hogy rengeteget veszítünk: időt, energiát, anyagiakat. Elveszítjük a teljes függetlenségünket valamint a testünk korábbi állapotát. Mégis amit nyerünk, az a lét beteljesedése, az élet továbbadása, amely fantasztikus lehetőség. Miközben nevelünk, mi magunk is tanulunk gyermekeinktől és ezalatt nem kell önmagunkat teljesen elsüllyeszteni.

Nehezebb lesz időt találni a sportra, olvasásra, álmok megvalósítására, de nem lehetetlen. Viszont ehhez szükség lesz az összeszedettségre: kellő önismeret révén a háztartásvezetés terén, az anyagiak és az időbeosztás kapcsán is. Épp erről szól az Anyu tervez blog, és ehhez visznek közelebb az egyéni és teamcoachingok, amelyeket édesanyáknak tartok, valamint az általam vezetett önismereti anyacsoport. Nagy vágyam, hogy egyre több édesanya fedezze fel az életében lévő lehetőségeket, erősségeket, meg tudja élni a maga teljességében ezt a sokszínű szerepet. Vállalhatjuk a nehézségeket, gyengeségeket is, minden felmerülő érzelmünket. Lehetünk egyszerűen önmagunk.

Ha coachként szeretnéd segítségemet kérni valamely elakadásod, nehézséged, vagy épp fejlődési vágyad kapcsán, vedd fel velem a kapcsolatot az anyutervez@gmail.com email címre írva, és egyeztessünk hogyan tudlak támogatni az úton!

Hírdetés

Kezdd itt!” bejegyzéshez ozzászólás

 1. Örülök, hogy megtaláltam ezt a blogot. Szintén kisgyerekes anyuka vagyok (Alex, 23 hónapos) és az általad leírt gondolatok sokat segítenek nekem. Decemberben lesz két éves a fiam, jön a karácsony, és rengeteg teendő vár a családra, rám. Januártól pedig szeretnék visszamenni dolgozni, a bölcsödei visszajelzésre pedig még várunk, mikor lesz hely.
  Addig amíg még nem dolgozom, szeretnék 100%os lenni.
  Köszönöm a sok jó ötletet, és további sok energiát kívánok ehhez.

  Kedvelik 1 személy

  1. Nagyon szépen köszönöm a pozitív visszajelzést, sokat jelent ez nekem 🙂 Remélem igazán hasznos lesz számodra a blog. Én jelenleg dolgozom is (bár nem mindennap), és azt tudom mondani, hogy egy kisgyermek mellett felépített rendszer később is helyt áll majd, hiszen megtanulunk hatékonyak lenni, jó időbeosztással élni 🙂 Sok sikert kívánok ehhez! És köszönöm én is a jókívánságokat! 🙂

   Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s