Anyaként is nő – nőként is anya

pp0a5haytoTalán az a kép él benned, hogy ha egy nő anyává válik, akkor a továbbiakban a háztartás és a gyermeknevelés az egyetlen feladata, a nőiessége és más életcéljai háttérbe szorulnak. A csinos ruhák többé nemcsak méretben lesznek szűkek, de funkciójukat is vesztik: otthonra elég a melegítő nadrág és egy kinyúlt póló, úgysem lát senki. Pedig ez egyáltalán nem törvényszerű.

A várandósság alatt felszedett kilókat le lehet dolgozni, még akkor is, ha talán pontosan ugyanolyan már nem lesz a testünk. Otthon is lehet csinosan öltözni: Miért ne lehetne egy kényelmes farmert, esetleg harisnyás-hosszított felsős kombinációt felvenni? Persze, úgysem látja senki… Csak épp a legfontosabb személy: a társunk. Ha az utcára fel lehet szépen öltözni, akkor miért ne adjuk ez meg a családunknak is önmagunkból?

Anyának lenni nem azt jelenti, hogy minden más terület megszűnt létezni a nő életében.

Persze sok minden átalakul és eltolódnak a hangsúlyok. De ez nem azt jelenti, hogy bizonyos dolgokat végleg le kellene radírozni életünk térképéről. Az anyákat arra biztatnám, hogy ne adják fel álmaikat, céljaikat. Lehet, hogy némi módosításra lesz szükség az új helyzetben, de egy gyermek nem azt jelenti, hogy vége a világnak, és örökké otthon kell lenned, ha nem szeretnél. Ugyanakkor érdemes élvezni az otthoni légkört, a gyermekkel töltött éveket, és jó fellélegezni a munka, tanulás utáni lassabb (vagy másabb) tempóban. S5Z87PIL7B.jpg

Az anyaság előtt állókat pedig abban szeretném megerősíteni, hogy ne féljenek gyermeket vállalni csupán azért, mert sérül a karrier. Ne aggódjanak, hogy teljesen elvesztik az élet más területeit vagy többé nem kapják vissza a testüket. Egy gyermek többet ad hozzá az élethez, mint amennyit elvesz, és nem kell örökre lemondani minden másról. Anyaként is lehet nőnek maradni, anyaként is szabad új és más célokat kitűzni. Úgyhogy merj anyaként is nő maradni!

Ez a cikkem először a Újhelyi Körkép 2016. októberi számában jelent meg a blog nevével fémjelezett Anyu tervez rovatban. Ezúton is köszönöm a lehetőséget!


Nem szeretnél lemaradni semmiről? Iratkozz fel az Anyu tervez blog hírlevelére ITT.

Keresd a blogot a Facebookon is!

Hírdetés

Anyaként is nő – nőként is anya” bejegyzéshez egy hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s