Kapszulagardrób kisokos

shirts-428619_1920.jpgAz élet egyszerűsíthető egy kapszulagardrób megalkotásával. Minden passzol mindennel, te pedig pár perc alatt elkészülsz. Mutatom, hogyan kezdj bele!

Az eredeti ötlet

Az eredeti ötlettel a Projekt 333 keretében találkoztam, ahol a kihívás részeként egy évszakra, azaz 3 hónapra kell 33 ruhadarabot összeválogatni, és azzal gazdálkodni az adott időszakban. A három hónap alatt nem kerül be új ruha, illetve ha bekerül valami, akkor helyett valaminek mennie kell.

A saját kapszulagardrób értelmezésem

33 ruhadarab, és 3 havonta csere? Nekem túl dogmatikusnak hangzik, és technikailag is kivitelezhetetlen számomra: egy nagy szekrényben van az összes ruhám, ha csak az aktuális 33-at tartom meg, a többit hová tegyem (mármint télen a nyárit, vagy más stílust)? Azért mindent nem akartam leselejtezni. Ha anyaságom kezdetén ezt megteszem, most nem lenne ruhám munkába járni. A nagyobb méretű, de jó állapotú ruháimat sem selejteztem le véglegesen, csupán eltettem őket arra az esetre, ha nem maradnék mindig XS méretű, illetve ha ismét babát várnék.

YISUDLOYC3.jpgÉn sokkal inkább arra törekszem, hogy az általam kedvelt és egymással jól kombinálható színű illetve stílusú ruhákkal gazdálkodjak. Nem tudom, pontosan hány ruhadarabom van, de amiket aktívan használok (értsd az alkalmi ruhák kivételével), mindegyik jól kombinálható egymással, lényegesen leegyszerűsítve az életemet. Ha ruhát vásárolok, arra törekszem, hogy az csak olyan darab legyen, amely passzol ebbe a rendszerbe. Unalmas?! Szerintem inkább kreatív és céltudatos! Nincs kedvem órákig (vagy csak 5 percig sem) válogatni, kombinálni a ruhákkat. 2 perc alatt bármilyen időjáráshoz megfelelő összeállítást alkotok néhány „random” ruhából. Az eredmény: mindig minden passzol mindennel. Az egyszerűsítés tetőfoka!

Miért jó ez?

  • Mert egyszerűsítesz: ha találomra benyúlsz reggel a szekrénybe, akkor is megfelelő ruhadarabok akadnak a kezedbe.
  • Selejtezés után nem kerülgeted a szekrényedben azokat a darabokat, amelyek nem állnak jól, kényelmetlenek, vagy elkoptak.
  • Spórolsz: Nem kell ezernyi ruhát venned, és könnyebben mondasz nemet a ruhatárba nem illő darabokra.
  • Céltudatosan vásárolhatsz: Nem kell sokáig bizonytalankodnod a boltokban, hiszen tudod, mire van szükséged.
  • Rendet tarthatsz: Valljuk be, a kisebb ruhatárat könnyebb rendben tartani, szinte minden szem előtt van és semmi sem bújik el hónapokra, évekre a szekrény leghátsó zugába.
  • A kevesebb több. Érezni fogod, milyen felszabadító érzés, ha nem uralnak a tárgyak, esetünkben a ruhahalmok.
  • Jótékonykodhatsz: Neked az 1000. darab volt, más embert pedig lehet, hogy megmentesz a kihűléstől.

 kapszulagardróbhoz.jpg

Hogyan kezdjek bele?

Írtam már róla ITT, hogy én hogyan alakítottam ki a kapszulagardróbomat. Most vegyük sorra lépésről lépésre!

1. Saját színeid

Nézd meg a szekrényed, milyen színek dominálnak benne! Tetszenek ezek a színek? Vagy inkább azokat a ruhadarabokat hordod, amilyen színekből kevesebb van? Én azt javaslom, hogy ha nem akarsz egy teljesen új ruhatárat, akkor azokból a ruhadarabokból indulj ki, amelyeket kedvelsz.

2. Színskála kiválasztása

Válaszd ki a számodra legközelebb álló színskálát, amin mozognak majd a ruháid. Nyugi, ez nem egy “csak-ilyen-színt-és-soha-többé-semmi-mást” dolog. De segítségképp van néhány színskála, amely segít bemutatni, hogy melyik színek passzolnak egymással. ITT találod őket. Persze újat is alkothatsz, csak a kreativitásod szab határt!

3. Selejtezés

Mikor megvan az elképzelésed milyen ruha összeállításokat szeretnél viselni (Pinteresten nézelődés sokat segít!), akkor ideje szelektálni a nem megfelelő ruhákat. Ha kegyetlen vagy, akkor minden adomány/kuka, ami nem passzol a kapszuládba, ha engedékenyebb, akkor eldobozolod a más színű/más stílusú esetleg más méretű ruhákat. De akkor is csak az olyan ruhákat tartsd meg, amelyeket még tudsz és szeretnél hordani (esetleg később egy másik színű/stílusú kapszulagardrób alapján). A selejtezésről ITT olvashatsz.

4. Rendrakás

Írd össze, miből mennyi ruhád van, amelyek passzolnak a kapszulagardróbodhoz. Lehet, hogy most szinte üresen kong a szekrényed, de az is lehet, hogy elég sok ruhát fel tudsz használni ehhez a praktikus gardróbhoz.KJ9ZK1L8WS.jpg

5. Mire van szükség még?

Miután látod milyen ruhák állnak rendelkezésre, írd össze mire lesz még szükséged. Ötleteket INNEN meríthetsz még.

6. Céltudatos nézelődés, turizás

Első körben nézz szét turikban, mert rengeteg jó cuccot beszerezhetsz áron alul. Én nemrég kipróbáltam a Háda webshopját, és teljesen elégedett voltam. Itt is céltudatos nézelődésre van lehetőség.

7. Vásárlás üzletekben

Szinte lehetetlen, de legalábbis óriási szerencse kell hozzá, hogy minden megfelelő ruhadarabot turiból válogass össze. Itt az ideje, hogy a hiányzó néhány darabot jól megnézve, céltudatosan, sosem elégedve meg a második legjobbal, megválaszd.


Remélem sikerült meghoznom a kedved a saját kapszulád elkészítéséhez. Tudod, a kevesebb több!

Nézd meg a tavaszi kapszulagardróbomat ITT, a hozzá tartozó kiegészítőket pedig ITT.

A nyári kapszulámat ITT találod.


Nem szeretnél lemaradni semmiről? Iratkozz fel az Anyu tervez blog hírlevelére ITT.

Keresd a blogot a Facebookon is!

Hírdetés

Kapszulagardrób kisokos” bejegyzéshez ozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s