10 dolog, ami egyszerűsítette az életem

white-1714170_1920.jpgNéhány fontos lépés rengeteget könnyített az életemen. Kiszámíthatóbbak és káosz-mentesebbek a napjaim, amióta bevezettem ezeket az egyszerűsítéseket. Kattints a folytatáshoz!

1. Selejtezek

Mára nagyon megszerettem a selejtezést, amely már nem csak egy tevékenység számomra, hanem egy szemléletmód. Nem úgy tekintek már a tárgyaimra, hogy mi az, amit ki kellene szelektálnom, hanem mi az, amit érdemes megtartanom. Így sokkal kevesebb cuccom van, amit mérföldekkel könnyebb kezelni és rendben tartani.

2. Mindennek megvan a helye

Tudom hol a kulcs, hol találom a váltó cipőket, fontos iratokat, de még a ruhákat is bizonyos (laza) rendszer szerint teszem a helyükre. Így megspórolom magamnak a keresgéléssel töltendő időt és bosszúságot. Minden készen áll, ha szükségem van rá.

3. Megvan a napi rutinom

Mikor reggelizek, mikor ebédelek vagy épp zuhanyozok. Ez a rendszer szerintem sokaknak megvan, de amikor nem ugyanabban az időpontban keltem, minden borult, és előfordult, hogy este már nem volt erőm zuhanyozni és reggelre hagytam. Noh és sminkben alvásról ne is beszéljünk. Mára kihagyhatatlanul az esti rutinom része a sminklemosás. A rutinok fontosságáról ITT írtam.

4. Beosztottam a rendszeresen elvégzendő teendőimet.

Összeszedtem mely háztartási teendők ismétlődnek heti rendszerességgel, majd beosztottam, hogy melyik napon mit csinálok. A lakás helységeit is besoroltam egy-egy naphoz, valamint az évi 3x (afféle nagytakarítós rendszerességgel) sorra kerülendő dolgokat is összegyűjtöttem. Minden helységhez 16-ot rendeltem, így amikor ott takarítok hetente, hozzáveszek valamit a listáról (vagy ha gyermekfelügyeletem akad, akkor többet is). Erről ITT írtam bővebben.

5. Előrelátóan tervezek

A Filofaxom nagy segítségem a tervezésben. Nemcsak egy-egy napra, hanem általában igyekszem egy hétre előre tervezni. Tehát nem vasárnap ülök neki, hogy az előttem álló hetet átgondoljam (mert akkor már hétfőre esélytelen bármit szervezni), hanem folyamatosan igyekszem legalább 7 napnyit előrelátni. Ez még nagyobb tudatosságot ad.

6. Sorra vettem az egyes hónapokhoz köthető teendőket

Mikor milyen ünnep következik, kinek kell ajándékot venni, milyen ház körüli feladatot kell elvégezni? Ebben segít a Hónapsoroló.

kapszulagardrobhoz

7. Kapszulagardróbot alakítottam ki

Bővebben már ITT írtam róla, de nem győzöm eleget hangsúlyozni az ebben rejlő egyszerűsítési lehetőségeket. Nem kell minden ruhát kiselejtezni, ami a megadott keretszám felett van, de ha odafigyelsz, hogy minden passzoljon mindennel, akkor kevesebb ruhával is változatosan tudsz öltözni. Eredmény: kevesebbet költesz ruhára, nem robban fel a szekrényed, átlátod mivel rendelkezel. Reggel pedig szinte bármit is veszel fel, nem lőhetsz mellé az illeszkedés tekintetében.

8. „Nem”-et mondok

Talán nem tűnik úgy, hiszen annak ellenére, hogy óraadóként dolgozom, és a gyermekkel is én vagyok szinte mindig a munkaidő kivételével, a blogot is vezetem, valamint az Újhelyi Körkép állandó rovatvezetője vagyok. Mindezt úgy, hogy kislányom még mindig nem alussza át az éjszakát. Mindenkinek máshol vannak a határai, nekem valahol most itt. Ezen felül már általában nemet kell mondanom a dolgokra, ha szeretnék teljes szívvel figyelni a meglévőkre. Nemet mondok bizonyos dolgokra, hogy igent tudjak mondani a számomra fontosakra! Erről ITT olvashatsz.

9. Megvannak a prioritásaim

Átgondoltam melyek a legfontosabb terültek és feladatok az életemben, és megpróbáltam rangsorolni őket. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy felkelek reggel, és mindenképp az első területtel kezdek. De tudom, hogy ha döntési helyzetbe kerülök, akkor mi a fontosabb számomra.

10. Felszámoltam a halogatást

Túlzás lenne azt állítani, hogy egyáltalán nem halogatok már, de azt tudom mondani, hogy javarészt felszámoltam az életemben a halogatást. Ha valamit nem sikerül elintéznem, átütemezem egy előre látható időpontra, és nem pedig a „valamikor egyszer majd” bekövetkező jövőbe. Erről ITT írtam bővebben.

Nem mindig éltem ilyen egyszerűen, viszonylag kiszámíthatóan az életem. Korábban eluralt a káosz, és még mindig van hová fejlődnöm az egyszerűsítés terén. A tárgyakkal és tevékenységekkel túlzsúfolt élet könnyen zavarossá tud válni, míg az egyszerűsítés révén sok stressztől kímélhetjük meg magunkat, ami által boldogabb, kiegyensúlyozottabb életet élhetünk. Te milyen trükköket vetsz be ennek érdekében?


Nem szeretnél lemaradni semmiről? Iratkozz fel az Anyu tervez blog hírlevelére ITT.

Keresd a blogot a Facebookon is!

Hírdetés

10 dolog, ami egyszerűsítette az életem” bejegyzéshez ozzászólás

  1. De jó, mintha én írtam volna ezt a listát 2017. decemberében 🙂 ! Ugyanis sok mindent már magaménak tudhatok ezek közül, a többi pedig a 2017-es céljaim között szerepel. Na jó, egyedül talán a kapszulagardrób nem, de az meg olyan, amire mindig is vágytam. Nem szeretek ruhát vásárolni és mit nem adnék, ha valaki összeállítana nekem egy ilyet az alakomhoz passzoló legelőnyösebb színű ruhadarabokból (tudom, hogy vannak erre specialisták, de a prioritásaim között ez elég hátul van 🙂 ).

    Kedvelik 1 személy

    1. Örülök, hogy egy rugóra jár az agyunk 🙂 Nekem a kapszulagardrób is egy nagy felszabadulás volt: mára szinte minden passzol mindennel a nem túl nagy (de azért nem is kapszulányi) ruhatáramban. Az elvet vettem át, de nem kell hozzá mereven ragaszkodni. Nekem ez segített 🙂

      Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s