Hogyan tervezz #5 – Hétköznapi időnyerő: A rutinok

aerial-and-symmetric-view-of-a-road-in-the-woods-picjumbo-com.jpgA Hogyan tervezz? sorozat eddigi cikkeiben bemutattam a tervezésem lelkét, a Filofax-ot, ötleteket adtam a benne használható listákhoz, tippeket olvashattál a hatékony tervezéshez, valamint írtam az időben fekvés és korán kelés időmenedzsmentben betöltött szerepéről. A mai részben pedig egy fontos időnyerő tényezőt szeretnék a figyelmedbe ajánlani, ez pedig a rutinok kialakítása.

Amikor elkezdek erről beszélni, sokan rögtön hárítják a témát még azelőtt, hogy kifejthetném, mondván: „Nem akarom, hogy minden nap ugyanúgy teljen, nem vagyok robot!” vagy „Úgysem alakulnak ugyan úgy a dolgok minden nap”, esetleg „Ez nekem túl unalmas lenne!”. Gyerekkel vagy gyerek nélkül, de tény, hogy a rutinok, a hétköznapi ismétlődő cselekvéseink automatizálása időt takarít meg számunkra.

Gyermek nélkül a saját magunknak kialakított rutinok adnak keretet a napoknak és teszik kiszámíthatóvá életünket saját magunk és mások számára egyaránt. Mennyivel könnyebb egy olyan emberrel egyeztetni találkozót, aki tisztában van vele, hogyan telnek napjai!OQ9T43QXGW.jpg

Egy munkahely, iskola képes megadni a keretét a nap nagy részének, de a többi idő még mindig rajtad áll. A reggeli, esti rutinok kialakítása nagyban megkönnyíti az életet bármilyen életszakaszban: ha minden egyes nap gondolkozni kell, hogy előbb fésülködj, utána moss fogat vagy fordítva, esetleg reggelizz is a kettő között, akkor biztosan másfélszer annyi időbe telne a készülődés, mintha meglenne a menetrendje a napkezdéseknek.

A fix beosztással rendelkező dolgozók, tanulók talán könnyebb helyzetben vannak ebben az ügyben: Tudják, mikorra kell elkészülniük, mikor érkeznek haza, és a lefekvések időpontját is determinálja a reggeli induláshoz kalkulált ébredési időpont. A „szabadúszók” – így a gyermekükkel otthon maradó anyukák is – talán hajlamosabbak elcsúszni: Nem kell időre menni, „előttünk az egész nap”, így jobban belemegyünk az össze-vissza fekvésbe, későn kelésbe, vagy akár annak ellenére sem végzünk dolgainkkal, hogy rengeteg időnk lett volna rá.

Kisgyermek mellett pedig még fontosabbak a rutinok a hétköznapokban. A kiszámíthatóság lételeme egy csecsemőnek, kisgyermeknek. Tudja az események sorrendjéből, hogy mikor mi következik, így ahogy növekszik, önmaga is egyre inkább elsajátítja a szükséges lépéseket (pl. étkezés előtt kézmosás, imádkozás, utána elpakolás). Sok konfliktusnak is elejét vehetik így a szülők: mesenézés csak tízórai után van, így reggel nem képezi vita tárgyát, hogy van-e mesenézés vagy nincs; de ha például a gyermek tudja, hogy vacsora után fürdés jön, aztán pedig alvás, akkor kisebb eséllyel kezd fürdés után két kör rohangálásba. Kiszámíthatóság és biztonság, ezt nyújtják a rutinok a gyerekek számára.FI7Y6C9K7Z

Az automatizálást pedig az élet minél több területére javaslom kiterjeszteni. Nem, ez nem robotképző cikk, inkább arra szeretnélek vele biztatni, hogy a folyamatosan ismétlődő munkákat feladatokat egyszerűsítsd, automatizáld, tedd rutinfeladattá, hogy a komolyabb gondolkodást igénylőkre tudj figyelni. Vagy, hogy megfordítsam a gondolatmenetet: ne azokon a kevésbé jelentős feladatokon őrlődj, amiket könnyen rutinfeladattá tehetnél.

washing-dishes-1112077_960_720Nálam tipikus példa volt erre a mosogatás: halogattam, a reggeli után, majd délben, aztán örültem, hogy alszik a gyermek, úgyhogy majd este, de inkább másnap reggel. És folyamatosan bosszantott, hogy ott a mosatlan, mert reggelente sajnáltam 2-3 edényért nekiállni, aztán meg már a megnövekedett mennyiség riasztott el. Aztán meghatároztam a mosogatási rutinomat: amíg lányom tízóraizik, addig elmosogatom a reggeli edényeket, amikor uzsonnázik, akkor meg a főzéshez, ebédhez kapcsolódókat. Este pedig akkor mosogatok, amíg férjem mesét olvas a kicsinek. Másnap reggel elpakolom a száraz edényeket közvetlenül reggeli után, vagy amíg Léna befejezi azt.

A többi házimunkában is kialakítottam a rutinjaimat a saját helyzetemre, körülményeimre szabva, illetve megvan a reggeli és esti rutinom, sőt már a testmozgáshoz is igyekszem rutinokat kialakítani. A saját rutinjaidat te tudod magad számára meghatározni, nincs általános recept, csupán útmutatások. Ilyen lehet pl. a FlyLady program, amelyet itt találsz. További hasznos tippeket pedig itt.

Hírdetés

Hogyan tervezz #5 – Hétköznapi időnyerő: A rutinok” bejegyzéshez ozzászólás

  1. Visszajelzés: Időnapló |

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s