Hogyan lesz a következő éved céltudatosabb?

Elég rémisztő tud lenni, amikor neki szegezik a kérdést az ember lányának, hogy: Mik a terveid jövő évre? Vagy még inkább: Mi a célod 2023-ban?

És hát ööö izé… Leginkább gyereket nevelni, helyt állni az otthonteremtésben, közben jó lenne fittebbé válni és a munkahelyen is teljesíteni. És még egy sor ehhez hasonló. Édesanyákkal folytatott munkám során is látom, hogy nekünk, anyáknak jellemzően több, kisebb-nagyobb célunk van, semmint egy hatalmas, mindenekfelett uralkodó. Valószínűleg te sem akarod feláldozni a gyermekeidre fordított időt, a kapcsolataidat, az otthonteremtést vagy akár az egészséged a munka oltárán. Leginkább az egyensúlyt keresed, amelyben képes vagy a családi életet, a saját magadra fordított időt, a munkádat és az otthonteremtést is összehangolni. Egy olyan működést, amelyben jól érzed magad és kiteljesedhetsz, anélkül, hogy bizonyos életterületek meg összeomlanának…

Közben talán nem is világos, mit takar egy-egy életterület, egy-egy életszerep. Ha csak a gyerekekre gondolunk egy sor tevékenység az eszünkbe juthat: egyrészt játszani velük, minőségi időt együtt tölteni, miközben programokra, eseményekre, barátokhoz vinni, szociális kapcsolatokat ápolni velük és élményeket szerezni. Ugyanakkor csomó technikai teendőt ad az intézménybe szállításuk, a szükséges homijaik beszerzése, ruhavásárlás, fodrászhoz eljutás, vagy hogy hegyes legyen a ceruza az iskolába. Ehhez jönnek olyan nagyobb feladatok, mint akár a szobájuk átalakítása az életkori igények változásához igazítva. Közben pedig a család étkeztetése, az otthon gondozása, rendben tartása, takarítása szintén ott sorakozik a listánkon. És ez még csak a család! Nem beszéltünk a munkahelyi kötelezettségekről, a visszatéréshez szükséges tanulásról és arról, hogy a párkapcsolatot is jó lenne ápolni…

Most, a 2023-as éved tervezve, először is tisztázd, mi ez a sokminden benned, amit meg akarsz valósítani!

Írd le tételesen, vagy mindmap formájában készítsd el, hogy mi az, amit szeretnél összehangolni, beletenni az életedbe! Ez nyugodtan lehet egy ömlesztett lista még! Hagyd, hogy szárnyaljon a lelked, és engedj teret azoknak a dolgoknak is, amelyeket örömmel csinálsz, amelyet szeretnél ismét az életed részévé tenni, ami korábban megvolt és szeretted, de mára kikopott az életedből. Nyugodtan gondolkodhatsz bakancslistában is, amelyet már a jövő év tükrében gondolhatsz végig.

Elkezd kialakulni az, hogy milyen csoportokba rendezhetőek ezek a tevékenységek. Milyen életterületeken, milyen életszerepekben mozogsz? 6-8 ilyen részre oszd ezeket a területeket. Az életterületek elkülönítésére, megnevezésére azért nem szerencsés sablonokkal dolgozni, mert ha te magad látod, neked mi a fontos, hozzád sokkal jobban illeszkedő, relevánsabb területeket tudsz kijelölni. Lehet, hogy nálad a háztartás és az otthoni projektek teljesen külön terület, mert egyikbe a „szinten tartás” tartozik, a másikba meg akár az új vagy leendő otthonotok megtervezése, a szükséges dolgok beszerzése stb. Lehet, hogy lesz olyan területed, hogy tanulás, de elképzelhető, hogy te a hobbihoz sorolod az olvasást, míg másnak ugyanez szakkönyvek tanulmányozását ezáltal szakmai felkészülést jelent. Mást jelent a mozgás egy fitness edzőnek, egy fogyni vágyónak és egy olyan személynek, aki alapvetően elégedett a súlyával, de szeretne több mozgást csempészni az életébe a rugalmassága és egészsége megőrzése érdekében.

Életkerék: Hol tartasz most az egyes területeken?

Egyszerre nem fér bele minden senki életébe sem! Az anyuka aki tökéletes munkaerő és közben tökéletes gyermekeket nevel a csodaszépen kitakarított, berendezett otthonában, ahol minden éjjel nagyokat hancúrozik a párjával, reggel meg 5-kor kel hogy a család előtt mindent elintézzen. Mindannyian az adott tényezők optimalizálására törekszünk, és ez rendben is van. Az okozza a problémát, amikor elhisszük, hogy mindent lehet egyszerre: sodródunk, kisebb ellenállás felé mozdulunk, vagy épp mások elvárásainak teszünk eleget. Fontos lesz, hogy te határozd meg, mi az, ami fontos, amit szeretnél megvalósítani az életedben és mit fogsz ezért cserébe kihagyni, mi nem lesz az élted része.

Azzal hogy megnéztük milyen életterületeken mozgunk és hogy melyikkel hogyan vagyunk jelenleg, van egy kiindulópontunk, amely a jövő évi tervekhez is jó lehet. De nem az lesz itt sem a művészet, hogy hogyan zsúfolj bele mindent az évedbe egyszerre, hanem hogy megállapítsd, mi fontos és mi nem az adott időszakban illetve hogy sorrendezni tudd a törekvéseidet, mielőtt célokká formálod őket.

Nézd meg, hová szeretnél eljutni ezeken az életterületeken! Milyen állapotcélokat látsz magad előtt?

Ha nincs előtted világos látás, nehezen tudod megállapítani, hogy merre is haladsz. A célok azért is kellenek, hogy az életed, az időbeosztásod ezek mentén legyél képes alakítani. Különösen igaz ez az olyan célok kapcsán, amelyet senki sem fog számonkérni rajtad: hogy mikor mennyit tornáztál, hogy felhívtad-e a régi barátnőd, vagy hogy elolvastad-e a számodra fontos könyveket. Ezeket magadnak kell ellenőrizned, mint ahogyan azt is, hogy ha az otthonteremtéssel, karrierváltással, tanulással kapcsolatban vannak céljaid.

Hogyan fogsz idáig eljutni? Erre kellenek a folyamatcélok! A kijelölt ideális állapotokba való eljutáshoz vezető lépéseket lesznek a folyamatcélok. Például ha fitt és erős testet szeretnél, azt érdemes kijelölni, hogy miben fogod mérni: akár erőnlétben, akár ruhaméretben, akár teljesítményben. Teljesen mindegy, de valahogy érdemes számot vetni, hogy hol tartasz ezzel. A folyamatcél lesz az, amely elvisz idáig. Például heti 3×30 perc edzés. Vagy X típusú étrend követése, vagy bármilyen új táplálkozási szokás bevezetése.

De hogyan érd el azt, hogy ezekre a célokra még februárban is emlékezz, sőt, aktívan tegyél értük?

Hogyan lesz értelme egy jövő nyári projektednek, ha nem látod magad előtt, hogyan fogsz érte napról napra tenni? Kell egy rendszer, amiben tervezni tudsz, amely segít a nyomon követésben és a feladataid összehangolásában. Minden nem fér bele, ezt már megbeszéltük, és emiatt nem kell, hogy bűntudatot érezz. De a rendelkezésre álló időt és erőt kombinálhatod hatékonyabban, anélkül, hogy közben megszakadnál. Alkothatsz kereteket a napjaidnak, heteidnek, létrehozhatsz az céljaidat szolgáló rendszereket, amelyek segítenek úton maradni.

Minden akkor sem fog beleférni egyszerre, szóval ha bármitől vagy bárkitől is azt várod, hogy majd csinál neked 48 órát egy napból: nem fog. Azzal az életidővel kell beérned, amid van: legyen szó a napok, hetek, vagy akár az élethossz távlatáról. Te döntöd el hogyan alakítod a napjaidat, miket valósítasz meg, és milyen dolgokat sorolsz hátra.

Ebben segítek januárban az Anya rendben van! klub tagjainak. Megismerkedünk anyák számára is működő tervezési eszközökkel és módszerekkel, és a teendőidet, céljaidat, valamint az ahhoz kapcsolódó lépéseket rendszerbe tesszük!

Ha érdekel, hogyan fog kinézni a Rendszerezd az életed tanfolyam, nézd meg az alábbi videót!

Nézz be a klubfelületre is és pillants bele a klub működésébe ezzel a videóval:

Hogyan tudsz jelentkezni?

Nincs más dolgod, mint az alábbi linkre kattintva a “Kosárba teszem” gombra nyomni az anyutervez holnapon. A vásárláskor add meg a kért adatokat, majd a visszaigazoló emailben kapott banki adatok alapján tudsz utalni. A díj beérkezése után kiállításra kerül a számla és aktiválásra kerül a hozzáférésed, valamint meghívást kapsz a zárt facebook csoportba is.

Várunk szeretettel, ha egy jól működő rendszert akarsz létrehozni az életedben és jól jönne a támogatás a céljaid eléréséhez!

Ha bármi kérdésed van, írj: hello@anyutervez.hu

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s