Időnapló

A nyomon követés, naplózás bármilyen téma kapcsán óriási segítségünkre lehet. Ha látjuk hány kalóriát viszünk be, mennyit edzünk, vagy épp mivel töltjük az időnket, objektívebb képet kaphatunk a téma kapcsán. Érdemes egy pillantást vetnünk a tevékenységeink, az időnk felhasználására: arra, hogy tulajdonképpen mivel mennek el a napjaink. Ez akkor is jó gyakorlat, ha gőzöd nincs, hová folyik el az időd, de akkor is, ha szeretnél tudatosabb lenni és javítani a hatékonyságodon. Én ez utóbbi ok miatt néztem rá ismét az időtöltésemre.

Ahhoz, hogy megismerd a saját időgazdálkodási szokásaidat egy kis megfigyelő munkára lesz szükséged. Többféle módon naplózhatjuk az időtöltésünket, én azt választottam, hogy egy fél órás beosztású excel táblát nyomtattam, amelybe az időtartamok mellé beírtam, mivel is telt az a 30 perces sáv. Ezt a megfigyelést csupán pár napig végeztem, mégis tanulságosnak bizonyult.

Egyébként már önmagában a naplózás is tudatosabbá teszi az időtöltést (éppúgy, mint a fogyni vágyók esetében, ha lejegyzik az elfogyasztott ételeket). Az is kiderül így, hogy milyen arányban osztod fel az időd a különböző szerepeid, feladataid között. Az adatokból pedig már olyan következtetéseket vonhatsz le, amelyek segítségével látni fogod az irányt, hogy hogyan érdemes alakítanod az időbeosztásod a céljaid elérése érdekében.

Tanulságok és következtetések

Egy hét távlatából már egész jó rálátásod lesz a saját időtöltésedre. Mivel mikor és mennyit foglalkozol, hol vannak az időrablóid, elcsúszások, vagy mi az ami ismétlődő módon félbeszakít, vagy arányaiban több időt vesz el, mint amennyit szíved szerint rászánnál.

Számomra ezúttal a legnagyobb tanulság az volt, hogy az időm leginkább a technikai dolgoknál csúszik el. Rengeteget piszmogunk családi szinten is, széthullnak a keretek, hisztik és „nemakaroköltözni” momentumok tarkítják az életünket. Ahogy nőtt a hatékonyságokm a munka területén, úgy itt egy kis visszaesést tapasztaltam. Egyébként úgy gondolom, hogy teljesen életszerű és normális dolog, ha nem szárnyalunk egyszerre minden területen, hiszen nem tudunk mindenhová egyenlő intenzitással fókuszálni. Ilyenkor jó egy pillantást vetni az időnkre (mondjuk egy tevékenységnapló segítségével), levonni a következtetéseket és változtatni a helyzeten, ha akarunk.

A különféle javítandó területeket látva (mert az elcsúszás azért elég tág fogalom, nem igaz?), kiválasztottam, mely lenne az a terület, melyen eredményt elérve a legnagyobb változás jönne létre? Mivel fontosnak tartom, hogy ne késsünk és jól induljon a nap, majd energikusan vághassak bele a napi teendőimbe, arra jutottam, hogy a reggeli rutinunk szorul némi reformra (és ezzel együtt az esti rutinunk is, hogy időben ágyba kerüljünk)

Ha kíváncsi vagy rá, olvass tovább, és megmutatom, milyen megoldást alkottam a saját helyzetünkre nézve.


A coachingban előfeltétel, hogy az ügyfél a változás mellett álljon. Ha nem akarsz változtatni, semmi gond, a te életed, de akkor fogadd is el, hogy a javulás nem fog magától az öledbe hullani.

 • Előfeltevés #1 Zavar a jelenlegi helyzet.
 • Előfeltevés #2 Változtatni szeretnék.
 • Előfeltevés #3 A számomra és a család számára is legjobb megoldások kiválasztására törekszem.

A rutinok kiszámíthatóságot hoznak a család életébe, ráadásul időnyerők is. (Erről már több ízben is írtam, ha érdekel, megtalálod ITT.) Talán ezért is tapasztaltam ezen a területen, hogy amint ezek szétcsúsztak, máris kezdett kifolyni az idő a kezeim közül. A gyerekek ugyanis napról napra feszegetik a határokat, a szülők pedig nem minden nap ugyanolyan magabiztossággal és önuralommal állnak a helyzetek elébe, és egy fárasztó nap után könnyebben engedünk a hisztiknek. Szintén változást hozhatnak új helyzetek: például amikor már a reggeli rutinban időt kell találni a bilizésre (ami a kezdeti fázisban akár 15 perces eredménytelen ücsörgést is jelenthet) vagy egy kis játékra, mert anélkül az oviba indulás egy tiltakozó tüntetéssé fajulna. Összességében tehát a szülők és a gyerekek részéről is megvannak a rutinok szétesésének okai, de semmi pánik, tapasztalatom szerint mindig van megoldás. Amint észreveszed, hogy valami nem stimmel, gondold át mi a célod, milyen a jelenlegi helyzet, milyen megoldási alternatívák kínálkoznak, és végül mit fogsz megvalósítani.

Példa: Reggeli rutin gatyába rázása

 1. Mi a cél? – 8 előtt beérni az oviba. Ehhez 7.25-kor el kell kezdeni felvenni a kabátokat, cipőket, hogy 7.40-kor útra keljünk.
 2. Jelenlegi helyzet? – Öltözés 7.45-re csúszik, kapkodunk, nem hagyok időt önálló öltözésre, hogy siessünk, feszült légkör, viták, sírás is előfordul emiatt. A reggeli ébredéstől számítva túl sok mindent szeretnének a gyerekek oviig itthon csinálni.
 3. Megoldások? Korábbi kelés, melynek eredményeképp lenne idő itthon még rajzolni kicsit, enni pár falatot, önállóan felöltözni. Nyugodtabb légkör, kellemes készülődés, nincs késés.
 4. Konkrétan mit tegyünk?
 • 6.45 Keltegetés lassan, kedves szavakkal, simogatással, szeretgetéssel
 • 6.55 Júda bilizés majd öltöztetés, addig Léna kakaó ivás, öltözés önállóan, fésülködés
 • 7.10 Júda joghurt evés, addig Léna WC
 • 7.20 Pár perc rajzolás, színezés
 • 7.25- 7.40 Kabát, cipő (önállóan, időráhagyással)
 • 7.40-7.55 Oviba elmenni
 • Ehhez a saját reggeli rutinomat is előrébb kell hozni 10 perccel.

Te is ugyanígy végigmehetsz a kérdéses rutinon, amellyel elakadtál vagy módosítani szeretnél. De bármilyen más problémának a megoldásában is elindulhatsz. Lehet, hogy például az időrablóidat kell csökkenteni, vagy a háztartást átszervezni, segítséget bevonni, elvárásokból lejjebb adni stb. Coachként ezeken a területeken is tudok támogatást nyújtani. Ha elakadtál gyere és írj az anyutervez@gmail.com email címre, és egyeztessünk időpontot!

Addig is nézzük az estéinket, mert azokkal is van most dolgom (részben ezért is nehéz reggel kelni, mert az este is szétcsúszik)

 1. Mi a cél? 20.00 Gyerekek ágyban. (Én még ekkor éneklek, bent vagyok kb. 10-15 percig, meg néha még motyognak, de már fekve, pihenve, alvásra hangolódva.)
 2. Jelenlegi helyzet? 20.20 Körül, nyűgösen kerülnek ágyba a gyerekek.
 3. Ami jól működik, az az esti rutin indítása és a sorrend. 18-kor esti mese nézés kezdődik, ami a kedvenc meséjük végével zárul 18.50-kor. Ezután a sorrend jó, csak a megvalósítás csúszik kissé szét: vacsora, fürdés, fogmosás, pizsama, apa mesét olvas, anya vitamint hoz és ágyat előkészít, alvás.
 4. Probléma: Nem egyértelmű, hogy hány mese legyen az esti mese vagy mennyi ideig (különböző hosszúságú mesék, mindkét gyermek igényét figyelembe kell venni, a fürdés is változó időtartamú).
 5. Megoldási javaslatok. Először is fontosnak tartom, hogy az esti rutin ideje alatt mi felnőttek a gyerekekre figyeljünk. Még annyira kicsik, hogy nem működött jól, hogy a családi vacsora közben bármit is megbeszéljünk mi, felnőttek. A vacsorától lefekvésig terjedő idő legyen teljesen az övék a szülői figyelem szempontjából is.

Kell egy pontosabb menetrend, amely kapaszkodót ad a gyermekeknek is, hogy ne kelljen a határfeszegetéssel küzdeni napról napra.

Mi fogunk tenni pontosan?

 • 17.50 Játékpakolás
 • 18.00 Esti mese nézése – addig előkészítem a vacsorát, kikészítem a másnapi ruhát.
 • 18.50 Vacsora együtt
 • 19.15 Fogmosás! Önálló leöltözés, mosdó, zuhanyzás egymás után. Bár szeretnek kádfürdőzni, rengeteg idő, és mivel különböző neműek lassan időszerű lesz a külön fürdés… Ezért hétköznapokon zuhanyzás lesz, hétvégén pedig kádfürdőzés.
 • 19.30 Öltözés pizsamába
 • 19.40-20.00 Olvasás (apa). Időzítőt beállítani 19.55-re, és a hátralévő mesét még befejezni, majd bekísérni a szobájukba őket. Az időtartam meghatározásával kiküszöbölhető, a mennyi az annyi kérdés a mesét illetően, valamint teret hagyunk a beszélgetéssel való feldolgozásnak, vagy az egyszerű ablakos könyvek nyitogatásának, átbeszélésének (amit 3 évesem nagyon élvez)
 • 20.00 Éneklés, altatás.

Nálad vannak javítandó területek? Hogyan fogsz neki a megvalósításnak?


Ha hasznosnak találtad, oszd meg másokkal is, gyere az Anyu tervez blog facebook oldalára és csatlakozz a Rendezett anyukák facebook csoporthoz!

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s