Mit adott nekem a coaching?

Ahhoz, hogy egy kicsit jobban megismertessem veletek a coachingot, nem definíciókat, tényeket vagy különféle irányzatok bemutatását szeretném leírni. Közelítsünk inkább onnan, hogy nekem, 2 kisgyermekes édesanyának mit adott a coaching, hogyan hozott változást az én életembe.

Minden azzal indult, hogy…

a blogolás révén a látóterembe kerültek olyan blogok, melyek szerzői coachként is tevékenykedtek. Az ő megnyilatkozásaik, életük, céltudatosságuk, stresszkezelésük, összeszedettségük azt mutatta számomra, hogy minden bizonnyal hatékony módszer birtokában lehetnek, ha ilyen jól működik a saját életük. Így került sor az első coaching könyv elolvasására, amelyet igazi fordulópontnak tekintek az életemben.

Abban az időben összejöttek nagyon a dolgok, a depressziós állapot felé sodródtam, amikor is elhatároztam, hogy a figyelmemet befelé fogom irányítani, és sokat alszok, pihenek majd. Ekkor kezdem el (újra) többet olvasni, és ekkor került sor erre a könyvre is. A gödör alján állva ideadta azt a kulcsot, amit mindig is kerestem: a felelősség kulcsát.

Ráébresztett ugyanis, hogy a saját életemért, viselkedésemért, cselekedeteimért én vagyok a felelős. Ennek értelmében azért is én tehetek, hogy ezen javítsak.

Nem várhatok örökké arra, hogy majd jön valaki és kiemel abból, amibe én keveredtem. Elkezdtem tudatosabban hozzáállni az életemhez, és elvállalni azt a felelősséget, hogy igenis én vagyok az, aki rossz szokásokkal rendelkezik, aki panaszkodik, ahelyett, hogy változtatna. A saját cselekvéseimet én tudom befolyásolni, én teszem meg vagy mulasztom el.

A második felvonás akkor következett, amikor már megerősödtem annyira anyagilag, hogy részt tudtam venni az Antener coachképzésén. Ekkor vette kezdetét önmagam jobb megismerésének útja, és az a sok-sok gyakorlás mely révén ma már coachnak mondhatom magam. Azóta folyamatosan együtt dolgozom coachokkal, és minden alkalommal újabb és újabb felismerésekre jutok.

Alapvetően úgy gondoltam, hogy arra lesz majd jó a coaching, hogy…

megtervezzük a céljaim eléréséhez az utat, de itt többről van szó. Önismeret, önreflexió, mélyebb megértés, kapcsolódás, elfogadás, fejlődés amit kapok, és amit adni tudok a coachinggal. A célok meghatározása egyszerűen nem is lehetséges igazi önismeret nélkül. Ha nem tudjuk mi az, amit valóban szeretnénk, ami igazán hajt, aminek a magja el van ültetve bennünk, addig nehéz igazán elkötelezni magunkat a célok mentén. Ám az is igaz, hogy szabad próbálkozni, ajtókat nyitogatni, bátornak lenni és kísérletezőnek.

A coaching során a coach személye ad egyfajta lehetőséget a visszajelzésre, az önreflexióra is, hisz az eltervezett lépéseket lesz, aki számon is kérje. Na jó, nem szigorú katonatisztként, de kedvesen, empatikusan, visszacsatolva az ügyfél által korábban mondottakra. És ha mégsem sikerült a két alkalom között az, amit közösen beszélt meg a coach és az ügyfél, akkor megvan a lehetőség, hogy ellenőrizzük és tisztázzuk, hogy vajon mi szabott gátat a cselekvésnek. A coach ugyanis segít ezeken az elakadásokon túljutni, és ott ahol magadtól már feladnád, szőnyeg alá söpörnéd, hogy áh, ez nem sikerült, vagy simán elfelejtenéd, hogy egyáltalán célokat tűztél ki, a coach segít túllendülni ezeken az akadályokon.

Nem tanácsokkal, de…

jól irányzott kérdésekkel, elgondolkodtató feladatokkal, gyakorlatokkal, edukálással segít, hogy közelebb kerülj önmagadhoz, a saját megoldásaidhoz. Támogat, ott áll melletted a folyamat során, és biztat, motivál, segít újratervezni, egyszerűsíteni, kisebb lépéseket meghatározni, vagy akár újratervezni.

Támogat a fejlődésben, a kibontakozásodban, önmagad még jobb verziójának elérésében.

A coaching nekem segített a keretbe foglaláson túl egy szemléletváltásban, és a fejlődés irányába való elköteleződésben. A legnagyobb öröm pedig az, amikor én coacholok másokat, és eljön egy pillanat, egy átkapcsolás, amikor az ügyfél arca felvidul, felvillanyozódik, valamit megért, átlát, máshogy szemlél, bizakodni kezd. Na az a mosoly, felbecsülhetetlen! Ezt adja a coaching. 🙂


Ha szeretnéd a segítségemet kérni a saját elakadásod kapcsán, az időd jobb beosztásában, vagy akár céljaid megtalálásában, akkor írj az anyutevez@gmail.com email címre!


Ha hasznosnak találtad, oszd meg másokkal is, gyere az Anyu tervez blog facebook oldalára és csatlakozz a Rendezett anyukák facebook csoporthoz!

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s