Túlélőkészlet fogzás idejére

túlélőkészlet.jpgA fogzás eddig mindkét gyermekemnél megnehezítette a hétköznapokat, és ahogy látom az kisbabás csoportokat, nem vagyok egyedül a problémával. A fájdalmas-nyűgös időszak, az éjszakai kelések bizony embert próbáló feladat elé állítják az anyukákat. Néhány módszerrel, eszközzel azonban könnyíthetünk a saját helyzetünkön gyermekünk fájdalmán.

Gélek fogzásra

Többféle fájdalomcsillapító, fogzáskönnyítő gél kapható vény nélkül, kereskedelmi forgalomban. A Dologél és az Anaftin baby gyógynövényes összetevőkkel segít enyhíteni a fogzás okozta fájdalmat, napjában többször is alkalmazható, szükség szerint. Van, akinek beválik, de saját tapasztalatom alapján nem hoz áttörő sikert, csupán 1-2 percig volt érezhető a hatásuk mindkét gyermekemnél. A Gengigél segíti az íny elvéknyodását, ezáltal gyorsítva az áttörés folyamatát: ennek megfelelően az áttörés előtti napokban alkalmazandó.

A Dentinox viszont lidokaint tartalmaz. Nem is szabad, csak 2x alkalmazni naponta, borsónyi mennyiségben. Ez már sokkal is inkább bevált! Éjszakára mindenképp ezt szoktam alkalmazni, ha pedig elhasználtam a napi két alkalmat, még mindig ott a többi készítmény. Az Anaftin baby-t a pici fogkefe szerű vége miatt szeretem, mert segítségével nemcsak ezt a terméket, de a többit is könnyedén fel tudom vinni kisfiam ínyére.

 

Hűthető rágóka

Klasszikus, bevett fogzáskönnyítő módszer még a hűthető rágóka. Mivel egyébként is mindent a szájukba vesznek, és rágcsálnak a fogzó babák, miért ne használhatnánk is a hűtésben rejlő erőt?! Nálunk azonban egyik gyermeknél sem váltak be ezek a rágókát: az egész felületük lehűlt, így nem szívesen vették kézbe a gyerekek…

 

Kamillás textilpelus

Több anyukától is hallottam már, hogy kamilla teát főz és abba mártja egy textilpelusnak a csücskét. A kamilla gyulladáscsökkentő hatású, ráadásul a nedves, enyhén ízes anyagot szívesen rágcsálják a gyerekek… és talán addig sem gondolnak a fájdalomra. Ezt a módszert inkább csak a nyári melegben próbálom majd ki, hiszen kellemetlen a kicsinek, ha átázik a ruhája a nedves anyagtól.

 

Üres cumisüveg cumija

Nyerő ötlet volt nálunk egy nem használt cumis üveg cumijának rágcsálása. Az üveget meg tudja fogni, irányítani tudja, és a cumi gumitól biztosan nem lesz semmi bajba. Hátránya, hogy az innivalóval telt cumisüveget is hajlamos lesz rágni, vagy legalább ráharapni alkalmanként. Így ezzel a módszerrel felhagytam.

IMG_20180509_205244_552.JPG

Rágcsalánc

A szilikonból készült rágókák igazán jó szolgálatot tesznek fogzás idején. Nem tudom mi a titkuk, de ahogy kézbe veszi fiam, rögtön nagy élvezettel kezdi rágcsálni. Egyszerre kemény, mégis elég puha, hogy az ínyét valamennyire belemélyessze. Nekünk egyedi, névvel ellátott rágcsaláncunk van a Nuskytoys jóvoltából, így ezen különféle méretű és formájú szilikongyöngyök találhatók. Picit tartottam tőle, hogy könnyen szétszakad majd, vagy, hogy elcsúszkálnak, meglazulnak a gyöngyök. Ám a gyöngyszemek stabilan és erősen vannak felfűzve, nem mozdulnak el, és elég nagyok, hogy véletlenül se okozhassanak veszélyes helyzetet. Szuper kis konfigurátor áll rendelkezésre az egyedi láncok megalkotására, amelyet ITT PHOTO_20180509_150154.jpgtaláltok. Én ezzel kezdtem el szerkeszteni az egyedi rágókáját Júdának, de további segítséget is kaptam facebookon keresztül a készítőtől, hogy megtaláljuk a színek és formák összhangját. A legjobb, hogy ruhára lehet csiptetni, így biztosan nem hagyja el a picúr például egy autós utazás folyamán (amikor minden játék a padlón végezné…)

 

Türelem, elfogadás, koncentrálás a túlélésre

Elmaradhatatlan eleme a túlélőkészletünknek. Az eszközök mellett a saját hozzáállásunk a legnagyobb fegyver, amellyel küzdhetünk a nehéz időszak(ok) ellen. Nem tart örökké a fogzás (pedig mikor tizedjére kelsz fel a babához éjjel, nagyon is úgy tűnik!) Kb. 2 éves korra már minden tejfog kijön és a későbbiek általában nem is okoznak akkor fennakadásokat. Türelem, türelem!


Iratkozz fel az Anyu tervez blog hírlevelére ITT.

Keresd a blogot a Facebookon és Instagramon is!

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s