Hogyan hozd egyensúlyba magad járványhelyzetben

Talán most milliónyi érzés kavarog benned a korlátozások kapcsán, de az is lehet, hogy sokkal felkészültebben vártad a hírt, mint ahogyan tavasszal. Most én is sokkal gyorsabban hangolódtam újra, mint márciusban, és elhoztam számodra néhány olyan gyakorlatot, amellyel te is átgondolhatod az új élethelyzeted.

Mi az, ami már megvan?

Tavaszhoz képest rengeteg tapasztalatunk van, már nem teljesen ismeretlen a helyzet, talán már készültünk is lélekben a lezárásokra. Nézd meg először, hogy mi az, ami ma már megvan, de tavasszal még nem volt? Gondolj itt külső vagy belső erőforrásra egyaránt! Keress legalább 5 ilyen erőforrást (írd is le magadnak)!

Tanulságok

Nekünk itthon maradtak az ovisaink, ami elég meghatározó a mindennapi élet szempontjából. Mégis, van már ebben is tapasztalatunk, a korábbi időszak a maga nehézségeivel sok tanulságot is hozott. Te milyen tanulságokat vontál le az 1. hullám során/után? Talán már átgondoltad ezeket, de ha nem, most itt az alkalom!

Válaszold meg ezeket a kérdéseket (legjobb, ha le is írod!):

 • Mit tanultál magadról?
 • Mit csináltál jól, mi működött jól?
 • Mit csinálnál másképp?

Mire van ráhatásom?

Amikor úgy érezzük, a külső környezet foglyul ejtett minket, az aggodalmak és félelmek könnyen elborítanak. A stressz pedig beszűkíti a fókuszunkat, hajlamosak vagyunk a kockázatot túlértékelni, az erőforrásokat pedig észre sem venni.

Épp ezért érdemes elkülöníteni és kétfelé szedni azokat a dolgokat, amelyekre van ráhatásod, és amelyekre nincs. Ez elképzelhetjük két körként úgy, hogy a belső kör adja a saját területedet, amelyre tudsz hatni, amelyre van befolyásod. A külső kör is hat rád, de ezeket nem tudod befolyásolni, érdemben megváltoztatni.

Nézzük ezeket a tényezőket sorban!

 1. Vedd számba a belső kör tényezőit (akár a mostani járványhelyzet relációjában). Például van ráhatásod a családi élet szervezésére, a párkapcsolatodban való kommunikációra, a saját pihenésedre, saját napirend, ütem kialakítására, óvintézkedések saját betartása stb
 2. Vedd sorra, amire nincs ráhatásod! Pl. felsőbb döntések, mások véleménye, mások viselkedése, járvány tendenciái, mások viselkedése az óvintézkedések kapcsán stb.

A belső körbe tartozó területeken szeretnénk fejlődni, növekedni, célokat állítani, a külső kör kapcsán a félelmekkel való szembenézés következik.

Belső kör- célok

Legyen 1-3 minicélod, ami erőt ad, irányt mutat, fókuszban tart a nehézségekben is. Olyan dolgok, amelyekre neked van ráhatásod. Ezzel kapcsolatban gondold át a következőket:

 • Nevezd meg konkrétan a célt!
 • Mit kell tenned ehhez?
 • Milyen mérföldkövek lesznek? Honnan tudod, hogy haladsz a cél felé?
 • Mi a haszna, ha elérted? Milyen nyereséggel kecsegtet, mi lesz tőle jobb?

Lehetnek itt napirenddel, időbeosztással kapcsolatos céljaid: mennyit szeretnél feltöltődésre szánni a nehéz helyzetben is, hogyan tudod férjeddel megosztani a gyermekfelügyeletet, hogy mindketten dolgozni tudjatok, hogyan tudtok olyan adventet-karácsonyi időszakot teremteni, amelyben a nehéz helyzet ellenére is jól érzitek magatokat stb.

Szembenézés a félelmekkel – forgatókönyvek

A belső félelmek gyakran a külső körülményekből illetve azok bizonytalanságából is táplálkoznak. Amire nincs ráhatásod, félelmetes. A megoldás azonban nem a tagadás, az elfojtás, hanem a szembenézés, hogy aztán valamilyen módon pozitív irányba tudjam billenteni magamat (akár cselekedettel akár hozzáállással).

 1. Vegyünk sorra a félelmeid! Készíts egy listát arról, hogy mitől tartasz, mi okoz bizonytalanságot, félelmet, szorongást benned!
 2. Csoportosítsd témakör szerint! Pl. világ történései, családi kötelékek, egészséggel kapcsolatos, munkával kapcsolatos. Az is lehet, hogy valami egészen konkrét dolog körül forogsz: pl. félelem attól, hogy korlátozva van a szabadságod, individuális szükségleteid.
 3. Szorongás hierarchia. Osztályozd egy 1-10-es skálán a lista tételeit, hogy melyik mennyire erős félelem benned. Mindegyik mellé írj egy számot, majd állítsd rangsorba a legkisebbtől a legnagyobbig a félelmeket!

Mindenkinek vannak félelmei, ezt ne feledd! Ne szégyelld, magad előtt meg pláne nincs rá okod. Hisz tudod, nem az a bátor, aki nem fél, hanem aki a félelem ellenére is cselekszik!

 • Forgatókönyvek

Miután tudatosítottuk a félelmeinket, határozzuk meg, hogy ha mégis bekövetkeznek, mi hogyan reagálunk rájuk. Lehet, hogy kivédeni nem tudjuk az esemény bekövetkezését, de előre eltervezhetjük és előkészíthetjük hogyan fogunk reagálni. Így lesz egy eszköztár, cselekvési terv a kezedben, amelynek kettős haszna is van:

 1. Ha bekövetkezik a legrosszabb nem omlasz össze, nem kapkodsz, hanem ott a kezedben a cselekvési terv.
 2. Már most csökkentheti a félelmet a tudat, hogy igen, akár így akár úgy alakul, van rá egy forgatókönyvem, tudok rá reagálni ilyen vagy olyan módon. Azzal hogy a realitás szintjére hoztad a félelmed, máris látod a reális megoldását is.

Remélem tudtam segíteni, hogy felkészülten, proaktívan nézz szembe az előtted álló időszakkal. Ezt a témát a teamcoachingunk során, közösen is átbeszéltük szuper édesanyák társaságában. Ha szeretnél csatlakozni, akkor gyere el ezekre a Zoomos alkalmakra! Időpont: kedd 13.00-15.00, de ha igény van munkaidő utáni tréningre, akkor arra is nyitott vagyok (ezt jelezd kérlek 🙂 ) A 2 órás teamcoaching ára 4.000 Ft/fő, de a járványhelyzetre való tekintettel a Rendezett anyukák csoport tagjai számára szabadáras, azaz jöhetsz ingyen, és fizetsz utólag, ha szeretnél, annyit, amennyit szeretnél.

Miről szól?

Egy-egy témát járunk körbe, amely mentén az ismeretanyagon túl gyakorlatias feladatokat kapsz, valamint kérdések segítségével találjuk meg a hozzád legjobban passzoló megoldásokat. A csoport előnye, hogy lehetőséget nyújt az önkifejezésre valamint mások meghallgatására és az egymással való kapcsolódásokból születő tanulságok megszerzésére. Egy biztonságos közegben, édesanyákkal, anyaságra készülőkkel oszthatod meg kétségeid, félelmeid, kaphatsz támogatást és megértést.

Itt a helyed, ha…

 • szeretnél jobb önismeretre szert tenni
 • kiegyensúlyozottabb életet élni
 • tanulni, fejlődni szeretnél
 • pozitív szemléletű közösségre vágysz
 • szeretnéd megtalálni a saját megoldásaidat
 • inspirációra, motivációra vágysz
 • megértő, támogató légkörben szeretnéd érezni magad
 • jobb időbeosztásra, több énidőre vágysz

Ha hasznosnak találtad, oszd meg másokkal is, gyere az Anyu tervez blog facebook oldalára és csatlakozz a Rendezett anyukák facebook csoporthoz!

Hírdetés

Hogyan hozd egyensúlyba magad járványhelyzetben” bejegyzéshez egy hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s