Miért tűzzek ki célokat, ha a körülmények úgyis keresztülhúzzák?!

A járvány megmutatta, milyen esendőek vagyunk, ha az élet irányításáról van szó. Ám arra is rávilágított, hogy mindig marad egy maréknyi dolog, ami akkor is a mi hatókörünkbe tartozik, ha a világ összeomlani készül. (Erről ITT írtam.) Gondoljunk a koncentrációs táborok túlélőkre, akiknek nem sok esélyük volt a körülményeiket irányítani a haláltáborokban, de arról még mindig döntést hozhattak, milyen hozzáállással lesznek és miket gondolnak (ahogy erről Viktor Frankl és Edith Eva Eger munkássága is tanúskodik). A folytatáshoz kattints a Bővebben linkre!

Sokakat motivált egy cél:

mit fognak tenni, ha kijutnak, hová szeretnének elmenni, kivel kell még feltétlen találkozniuk. Ha ők meg tudták találni a jó hozzáállást és a motiváló célt abban a lehetetlen helyzetben is, akkor, ha akarod, te is meg tudod pandémia közepette, kisgyerekekkel az oldaladon, nehezített pályán. Csak azért, mert ez az év ezt dobta, még nem kell feltétlenül kukáznunk az egészet, és az sem biztos, hogy jó taktika, ha a 2021-be is búskomoran ballagunk át. De annak sem vagyok híve, hogy a jövő évre valami megváltó csodaként tekintsünk, gondolván, hogy eljön a január 1. és véget ér ez a „borzalom”. Mert erre semmi garancia nincs.

Tedd meg, ami rajtad áll!

Azt tartom ebben a helyzetben a leghasznosabbnak, ha esélyt adunk magunknak, hogy értékeljük a 2020-at: levonjuk annak tanulságait, elraktározzuk a szép emlékeket, átgondoljuk, hogyan haladtunk előre az utunkon, milyen módosításokra van szükség az eredmények tekintetében. 2021-re pedig mint lehetőségre tekintsünk: egy csodás fára, amelyet viszont még öntöznünk és metszenünk kell, és akkor sem garantált a hatalmas gyümölcshozam, ha minden szükségeset megteszünk. Mert lefagyhat a virág, vagy jöhetnek olyan kártevők, amelyeket nem tudunk kivédeni.

Hát ilyen lehetőségeket fog rejteni a 2021: dönthetünk róla, hogy megtesszük, ami rajtunk áll, miközben elfogadjuk, hogy rengeteg dolgot nem tudunk befolyásolni és az új év egyáltalán nem biztos, hogy egy öröktermő, roskadozó gyümölcsfa lesz. A legtöbb, amit tehetünk, hogy megtervezzük, hogyan is fogjuk ápolni a kertünket, mit fogunk mi megtenni a gyümölcshozam érdekében, aztán a többit rábízzuk Istenre: jót és rosszat egyaránt. És ha minden tőlünk telhetőt megtettünk, a rajtunk kívül eső dolgokat elengedtük, akkor nagyobb esély van rá, hogy hálával lehetünk a gyümölcstermésért akkor is, ha csupán néhány szem pici almácskát termett a fa.

Ahhoz, hogy lásd, hogyan fogod gondozni életed kertjét, ami a jövő évet jelképezi, látnod kell, most hogyan áll az a kert. Milyen károkat okozott benne a 2020-as év, milyen, eddig ismeretlen, de gyönyörű növények nőttek ki ott, ahol eddig egybefüggő pázsitnak örvendeztél? Érdemes átgondolni, mit is hozott ez az esztendő, mit vett el, mit adott és min módosított. Te vajon hogyan álltál hozzá ezekhez a változásokhoz és mit tanultál belőlük magadról?

Az elkövetkezendő időszakra pedig érdemes a lehetőségek szemüvegén tekinteni, de nem azzal a hurráoptimizmussal, amelyet ha nem igazolnak az események, letörsz, mint a bili füle.

A céljaidra azzal a reális-pozitív érzéssel tekints rá, hogy bízol abban, hogy ha te mindent megteszel, ami rajtad áll, akkor hálával tudod fogadni, ami ennek gyümölcseként terem. Ha 2 almácska, vagy ha 2 mázsa, akkor is.

De hogyan tűzzek ki célokat pontosan?

A célkitűzésnek sokféle modellje létezik, rengeteg helyen leírták, mégis kevesen rendelkeznek jól definiált célokkal, melyeket időről időre meg is valósítanak. Hol a hiba? Azt találtam, hogy akkor lehet releváns, azaz számodra fontos célt kitűzni, ha tisztába kerülsz először is azzal, hogy mi az, ami igazán számít. Neked, legbelül. Nem anyukádnak, férjednek, szomszédodnak, az internet népének. Ez egy belső utazás, amelyet úgy láttam magamon és a velem dolgozó anyákon, hogy fontos első lépés az elérhető, belső indíttatású, releváns célok megfogalmazásához.

Ahhoz, hogy ez sikerülhessen, létrehoztam egy támogató közösséget, ahol anyatársakkal együtt dolgozunk önmagunkon, közösen fejlődünk, miközben biztatjuk, bátorítjuk egymást. A novemberi témánk az önismeret volt, decemberben pedig minden a célokról szól! Megnézzük, hogyan tudunk releváns célok mentén tervezni, hogyan függ össze a belső indíttatásunk a küldetésünkkel és hogyan alakul ez a célokká, részcélokká, majd gyakorlatba ültetett, megvalósítható tervekké.

Az önismeret egy folyamatos munka, nem biztos, hogy meglesz gombnyomásra a tökéletesen releváns célkitűzésed 2 nap önfejlesztés után. De lépésről lépésre közelebb kerülve önmagadhoz, egyre inkább úgy tudod formálni a céljaidat és az ehhez kapcsolódó terveidet, hogy úgy töltsd az idődet, hogy afelé az élethez közelíts, amelyet mindig is élni szerettél volna a lelked legmélyén.

Ha megengeded, szívesen támogatlak a céljaid kitűzése és elérése kapcsán.

Gyere az Anya egyensúlyban – coaching támogatású önismereti csoportba!

  • Heti 1 teamcoaching Zoomon online, azaz havi 4X2 óra (16.000 Ft értékben)
  • Csoporttagság, hozzáférés a feladatokhoz, gyakorlatokhoz, ismeretanyaghoz a téma kapcsán. – Heti 5 feladat, vagy ismeretanyag, teszt, motiváció az adott témában. (decemberi téma a célkitűzés!)
  • Coaching szemléletű támogatás: coach jelenlét a facebook csoportban, egyéni kérdések feltételének a lehetősége. Elérhető vagyok messengeren, privát kérdésekre is van lehetőség.
  • Közösség és bizalmi, támogató légkör a zárt facebook csoportban.
  • 20% kedvezmény az egyéni coachingok árából. (60 perc 10.000 Ft helyett 8.000 FT)
  • + AJÁNDÉK: INGYENES RÉSZVÉTEL AZ ÉVTERVEZŐ WORKSHOPON 2020.12.03-ÁN.
  • Előfizetési díj: 7560 Ft/hó
  • Bővebb információ: https://anyutervez.com/szolgaltatasok/

Tervezzük meg együtt az évet!

A workshopon átértékeljük a 2020-as évet, hogy levonhassuk azok tanulságait és lássuk, mi lesz a jövő évi kiindulópontunk. Megnézzük mi az, ami téged valójában foglalkoztat és lelkesít, és aszerint állítunk célokat a következő évre, hogy a számodra igazán fontos dolgokat vesszük figyelembe. Ránézünk többféle életszerepedre, azok közötti egyensúlyok megtalálására, figyelmet fordítunk a következő év vezérelveinek feltárására. Mindezt egy jó csapatban, együtt. Ez nem jelenti azt, hogy minden feladatot hangosan kellene megoldanod, annyit osztasz meg velünk, amennyit szeretnél: lehetsz csendes résztvevő, de kérdezhetsz is bátran! Hozzuk ki a legtöbbet 2021-ből!

Ára: 6.000 Ft, amely tartalmazza a workshopot, a hozzá tartozó munkafüzetet.
+ BÓNUSZ 60 PERCES EGYÉNI COACHING konzultáció, amelyben a workshop által szerzett tudásoddal felvértezve egyéni stratégiát alkotunk az évedre, választ keresünk bármely, ezzel kapcsolatos elakadásodra.

További részletek az eseménynél:

https://www.facebook.com/events/3851823594841014/

Jelentkezz az anyutervez@gmail.com címre írva. Ha további kérdésed van, azt is felteheted itt.

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s