Mi lenne, ha türelmesebb lennél magadhoz?

Anyaként hányszor ostoroztad magad amiatt, hogy nem voltál elég türelmes a gyerekeddel, a férjeddel, a szeretteiddel? Hányszor fogalmaztad meg magad számára, hogy „holnap türelmesebb leszek”? És hányszor voltál magaddal türelmes? Ja, hogy azt is kellene? Létezhet olyan, hogy magaddal szemben is türelmes vagy és a változásokat nem egyik napról a másikra akarod abszolválni? Hát… kéne, hogy legyen így is. Legalábbis ha nem akarod kapkodva végigrohanni az életed, örökké magad után loholva…

Amikor felfedeztem a rendrakáshoz-selejezéshez kapcsolódó előnyöket, és elkezdtem magam belevetni a folyamatba, mindent azonnal akartam. Lehetőleg tegnapelőttre.

Nem voltam türelmes vagy elnéző magammal szemben, és amikor egy-egy sikert elértem, akkor sem jóleső elégedettséget éreztem, sokkal inkább csak annyit: ennek mindig is így kellett volna lennie.

Nem azt éreztem, hogy ötről hatra jutottam, hanem hogy mínusz egyről nullára.

Ugyanez történt, amikor felfedeztem a tervezésben rejlő lehetőségeket: mindent akartam egyszerre, és zavart, hogy még ez meg az sincs a Filofaxomban. Ezután az önismerettel jártam ugyanígy: amint felfedeztem valamit, csodálkoztam, hogy ezt eddig miért nem így tudtam/csináltam, és nem a haladást éreztem, hanem maximum azt, hogy kezdem utolérni magam. Mint egy állandó lemaradás. Ismerős érzések?

Tudod, ez egy olyan folyamat, amely sosem ér véget.

Mindig lesz jobb és nagyobb dolog, amit be lehet pótolni, utol lehet érni. Örökké futhatsz magad után, miközben a célvonal egyre csak távolodik. Vagy dönthetsz másképp. Dönthetsz úgy, hogy kilépsz ebből a régi kerékvágásból, és egy új nyomvonalat alakítasz ki. Dönthetsz úgy, hogy értékeled az elért eredményeket, sikereket, és amit teszel, arra úgy tekintesz, mint amit elértél, nem úgy, mint amilyen lemaradást behoztál.

Amikor elkezdesz selejtezni, és a lakásod jobban hasonlít egy háborús övezetre, mint egy gyönyörűen megkomponált minimalista, pinterest színű-szagú házra amit kinéztél magadnak, akkor érthető, hogy bele akarsz húzni, túl akarsz ezen lenni. Akár több évnyi gyűjtögetés eredményét akarod felszámolni két pillanat alatt, lehetőleg kicsi gyermekkel az oldaladon, az alapvető háztartási feladatok mellett. Szerintem szuper dolog, ha ambíciózus vagy, de biztos, hogy jó ez az állandó rohanás?

Mi lenne, ha megengednéd magadnak, hogy élvezd az utat? Mi lenne, ha nem csak a célba érkezés számítana?

Nemrég írtam fel a Bullet Journalomba, hogy

„Szeretem magam annyira, hogy türelmes legyek a saját fejlődésem növekedésem tekintetében.”

Van, aki már előrébb jár, mint én. Huhú, de még mennyien! Profi bloggerek, coachok, anyák, akik kiválóan főznek, gyönyörű rendet tartanak és még sorolhatnám. Nálad is van aki előrébb jár: akár rendteremtésben, önismeretben, tervezésben, bármiben. És akkor hadd kérdezzem: Kevesebb vagy te ettől? Csak az számít, hogy te is felnőj oda, és átszakíts egy képzeletbeli célszalagot, vagy az is, hogy élvezd az utat? Ha csak az eredmény elérése a lényeg, akkor egy hetekig-hónapokig, talán évekig tartó küzdelem végén ott lesz egy pár órányi vagy napnyi öröm, addig meg csak a hajtás. Ha az utat is élvezed, akkor minden nap örömmel járhatsz.

Adj magadnak időt, és légy türelmes magadhoz. Főleg most ezekben a Covidos időkben. Amikor lehet, hogy a gyermeked jobban rágják a húsodat, te pedig nehezebben tudsz feltöltődni a találkozások, kimozdulások hiánya miatt. Lehet, hogy más óriási sok dologra képes még így is, és látod hogy mennyivel előrébb jár… De mi lenne, ha magadhoz viszonyítanál? Mi lenne, ha mernél önmagad lenni, elengedve azt, hogy hol kellene tartanod tegnapelőttre? Légy türelmes magaddal és élvezd, amit csinálsz! Sokkal nagyobb örömed lesz benne!

A posztban szereplő képekhez a ruhákat a BonPrix biztosította.

Lelőhelyek:


Ha hasznosnak találtad, oszd meg másokkal is, gyere az Anyu tervez blog facebook oldalára és csatlakozz a Rendezett anyukák facebook csoporthoz!

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s