Kismama napló: Szeresd magad!

pregnant-244662_1920

Nekünk, nőknek, sokszor nehezünkre esik elfogadni önmagunkat. Soroljuk hibáinkat, mely szerint nem vagyunk elég csinosak, túl kicsi a mellünk, túl nagy a fenekünk, göndör a hajunk vagy épp túl egyenes. Nem tetszik az arcbőrünk, az orrunk formája, vagy a szemöldökünk. Amikor pedig végre elfogadnánk önmagunkat, újabb kihívással nézünk szembe a várandósság kapcsán: teljesen átalakulunk.

Egy kisbaba várása nemcsak a pocakunkat növeszti meg, hanem az egész testünket átalakítja kívül-belül egyaránt. Megváltozik a hormonháztartás, a keringés és az emésztés is. Mindez a gyermek javát szolgálja, illetve testünket készíti fel a baba kihordására és megszülésére. Ám a tükörbe nézve olykor nehéz vigaszt találunk az észérvekben.

A megváltozott belső működés, a megnövekvő étvággyal és hormonális változásokkal karöltve azt indukálja, hogy nemcsak a pocak nő meg, hanem bizony másutt is kikerekedünk: szélesedő csípő, párnásodó fenék, comb, megnövekvő mell és úgy összességében a test minden részére megérkeznek a zsírpárnák. Ám ennek funkciója is van: a szervezet így készül fel a szoptatás időszakára, így tartalékol tápanyagot a kis jövevény későbbi anyatejes táplálásához. Te meg csak azt érzed, hogy szorít a (kismama)nadrág és kinő a tokád… Megértem, ha ez lehangol.

Ám ne feledjünk, hogy a lehangoltság szintén összefügghet a hormonális változásokkal is. Sokkal érzékenyebbek leszünk, és akár egy reklámon is el tudjuk sírni magunkat. Természetes, hogy nehezen érint a testünkön végbemenő változás is. A teljes átalakulást ez az érzelmi instabilitás fogja közre, így érthető, ha egy kismama kiakad a változó külsejét szemlélve. Ezt a kívülállók gyakran nagyon nehezen értik meg, amely csak még mélyebbre képes taszítani egy várandós anyukát…

Én pedig azt mondom, hogy megértelek! Légy egy kissé szomorú, nyugodtan sírd ki magad, gondold át ezeket a változásokat. Állj meg egy kicsit, és ne söpörd szőnyeg alá az érzéseidet! Nem kell rejtegetned magad elől az érzelmeid, vagy rossz anyának hinned magad emiatt!

De miután ez megtörtént tekints arra az áldásra, amelyet a szíved alatt hordasz! Egy gyermeknek adhatsz életet, és ez óriási dolog. Részt vehetsz a teremtés folyamatában, és ez hatalmas megtiszteltetés. Gyönyörű vagy így, nagy pocakkal, és a plusz zsírpárnákkal is! Most vagy a legszebb, mert magadban hordozod az életet, az új kezdetet! Most két szív dobog benned, óriási feladatot visz véghez a tested.

Szeresd hát magad, és miután elsírtad a régi önmagadon érzett (jogos) bánatod felett, töröld le könnyeid és légy hálás ezért a csodáért! Nincs is szebb egy nőnél, aki gyermeket vár, egy új kezdetet hordozva a szíve alatt!

Gyönyörű vagy, szeresd hát magad!


Nem szeretnél lemaradni semmiről? Iratkozz fel az Anyu tervez blog hírlevelére ITT.

Keresd a blogot a Facebookon is!

 

Hírdetés

Kismama napló: Szeresd magad!” bejegyzéshez ozzászólás

  1. Visszajelzés: Kismama napló |

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s