Hozzátáplálási napló #9: Lépések a darabos ételek felé

food-2068217_1920.jpgAz első fogak megjelenése, az egyre nagyobb mennyiségű és változatosságú étel egyaránt afelé mutat, hogy fokozatosan darabosabb „felnőtt” ételek kóstolása felé haladjunk. A BLW – igény szerinti darabos hozzátáplálás alapján már ez a kezdéskor így van, ám most én a klasszikus utat járom, és ennek állomásaival foglalkozom elsősorban.

A pépes babaételek és a család által is fogyasztott étkek között eljön egy átmeneti időszak: ezt hívom én a babareceptek korának. Az előzőekben említett receptek csupán univerzális útmutatóként szolgáltak a pépes ételek felé. Ám a darabos ételeknél már nem mindig ilyen egyszerű mindig a képlet.

Ezúttal azt az utat szeretném bemutatni, amelyet mi járunk be a kisfiammal (és jártunk be a most 3,5 éves lányommal) a darabos ételek felé. Ha bármiben bizonytalan vagy netán kérdésed támad, keresd bizalommal gyermekorvosodat vagy védőnődet!

 1. lépés: durvább turmixolás

A darabos ételek felé vezető úton én először elkezdtem kevesebb ideig turmixolni az ételeket, így darabosabb maradt picit. Ezzel jól is boldogult fiam egyetlen fogacska birtokában is. A pici darabokat szájában forgatta, “olvasztotta”, az ínyével összenyomta.

 2. lépés: Villával összetörni

A turmixot igyekeztem egyre kevesebbszer elővenni, és villával összenyomni az ételeket, így még darabosabb lett. Ezzel már akadtak gondjaink: nem fogyasztott igazi mennyiségeket ilyen módon. Megkóstolta, ízlett az étel, mégsem ment még annyira jól a rágás, hogy teljes adagot egyen 8-9 hónaposan. Más anya is arról számolt be, hogy eredményesebb volt, hogy először kézbe adható falatokkal próbálkozott és csak utána a főtt étel durvára törésével.

vegetable-skewer-3317060_1920.jpg

3. lépés: Kézbe adható falatok

Érdemes először gabonafélékkel kezdeni pl. buláta, kölesgolyó, amelyek könnyen elolvadnak a baba szájában és nehezebben nyeli félre őket.

Aztán jöhet a kifli, kenyérhéj, keksz, banán, hogy csak a legismertebb kézbe adható ételeket említsem. De puhára párolt zöldség, gyümölcs is szóba jön: pl. sárgarépa, brokkoli.

4. lépés: Családi ételek baba verzióban

Számomra ez okozta a legnagyobb kihívást már első gyermekemmel is: úgy főzni, hogy az baba-kompatibilis legyen, ugyanakkor a család is élvezettel fogyassza (minimális módosítással legfeljebb). A cél, hogy ne kelljen külön főzni a babára, ő is azt egye, amit a család többi tagja, még akkor is, ha ehhez kis kompromisszumokat is kell kötni. Ide már kell kreativitás bőven, de a babaszakácskönyvek is nélkülözhetetlenné válhatnak ebben az időszakban. (Mi még itt nem tartunk jelenleg, de amint aktuális lesz, beszámolok a fejleményekről)

Nálatok milyen út vezetett a darabos ételek felé?


A sorozat korábbi részei:

Hozzátáplálási napló #1 – Bevezető

Hozzátáplálási napló #2 – Amikor még szopik a baba

Hozzátáplálási napló #3 – A kezdés időzítése


Iratkozz fel az Anyu tervez blog hírlevelére ITT.

Keresd a blogot a Facebookon és Instagramon is!

Hírdetés

Hozzátáplálási napló #9: Lépések a darabos ételek felé” bejegyzéshez ozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s