Hozzátáplálási napló #11: A tejpépek szerepe a hozzátáplálásban

timo-stern-491214-unsplash.jpgA szilárd ételek bevezetése során mindnyájan találkozhattunk már a tejpépekkel. Használata azonban zavaros lehet számunkra: anyatej helyett vagy szoptatás utána adjuk? Ez főételnek számít vagy inkább desszertnek? Egyáltalán mi a különbség a tápszer és a tejpép között? Ebben a cikkben ennek járok utána!

Először is hadd szögezzem le: a tejpép nem helyettesíti az anyatejet, hiszen ez utóbbi minden tápanyagot tartalmaz, amelyre szüksége van a babának. Az első 6 hónapban így nincs szükség a tejpépekre, ha az édesanya szoptatja a kicsit. A hozzátáplálás időszakában viszont nagyon jó szolgálatot tehetnek ezek a pépek.

A tejpépek általában por formájában kaphatóak, azt vízzel elkészítve kapjuk meg a pépes állagú ételt. Gabonaféléket tartalmaznak és többnyire ízesítettetek, így könnyen elnyerik a legkisebbek tetszését. Leginkább köztes étkezésekre javasolt: tízóraira vagy uzsonnára. Tévhit azonban, hogy elalvás előtt adva jobban eltelíti a gyermek pocakját az éjszakára, amely jobb alvást generál. Könnyen lehet, hogy a pocak megterhelésével épp ellenkező hatást érünk el…PHOTO_20180716_084822.jpg

De mire jók ezek a pépek?

Alkalmasak energiapótlásra:

Az egyre többet mozgó babának egyre több energiára is van szüksége. A gabonaféléket tartalmazó tejpépek plusz energiát adhatnak a fizikai fejlődéshez, ráadásul a legtöbb ilyen termék hozzáadott vitaminokat, ásványi anyagokat is tartalmaz.

Megbízhatóak:

Mivel ezek kifejezetten babák számára kifejlesztett készítmények, így szigorú ellenőrzéseken estek át, biztonsággal adhatóak a kicsiknek. Ám érdemes arra is odafigyelni, hogy hozzáadott cukrot nem tartalmazó pépet válasszunk, hiszen erre egyrészt még semmi szüksége a babának, másrészt hozzászokik a túl édes ízhez, és később a kevésbé cukros ételeket elutasíthatja (például a főzelékeket).

Változatossá tehető velük a baba étkezése:

Többféle ízesítésben kaphatóak a gabona- és tejpépek, így változatossá tehető velük az étkezés. Valamely natúr ízt választva pedig mi magunk egészíthetjük ki az aktuális idény gyümölcsökkel.

PHOTO_20180212_125213

Könnyen elkészíthetőek, praktikusak:

Mi sem egyszerűbb, mint a tejpép port kikeverni egy kis felforralt, lehűtött vízzel? Én úgy szoktam elkészíteni, hogy reggel forralok vizet: (ezt kapja a csőrös poharába a kisfiam, ezt iszogatja a nap folyamán), és a maradékot beteszem a hűtőbe. Este, a vacsorához forralok vizet és ez összekeverem a korábban lehűtöttel és máris kész az ideális hőmérsékletű víz, mellyel elkészíthető a tejpép. Utazáshoz, vendégségbe vihető termoszban a megfelelő hőmérsékletű víz, valamint a kimért tejpép por. Különösen akkor szeretem ezt a megoldást, amikor melegítésre sincs lehetőség (ami például a bébiételekhez lenne szükséges), mert a termoszban tartott meleg víz segítségével pont fogyasztható hőmérsékletű lesz étel.

* A bejegyzést a Milumil forgalmazója támogatta a pépek biztosításával és a Nutriklub tartalmakkal.


Hozzátáplálási napló sorozatban megjelent:

Hozzátáplálási napló #1 – Bevezető

Hozzátáplálási napló #2 – Amikor még szopik a baba

Hozzátáplálási napló #3 – A kezdés időzítése

Hozzátáplálási napló #4 – Eszközök babának és mamának
Hozzátáplálási napló #5 – Első lépéseink
Hozzátáplálási napló #6 – A kísérleti fázis
Hozzátáplálási napló #7 – Étkezések kiváltása
Hozzátáplálási napló #8 – 7-8 hónapos alapreceptek
Hozzátáplálási napló #9 – Lépések a darabos ételek felé
Hozzátáplálási napló #10 – Glutén bevezetése


Iratkozz fel az Anyu tervez blog hírlevelére ITT.

Keresd a blogot a Facebookon és Instagramon is!

 

Hírdetés

Hozzátáplálási napló #11: A tejpépek szerepe a hozzátáplálásban” bejegyzéshez ozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s