Segítség, várandósan költözöm! – 1. rész

Tippek és tanácsok költözéssel kapcsolatban, nemcsak várandósoknak.

GGK9HVUMUQ.jpg

Kismamaként költözni nem egyszerű feladat, ám nem egyedi eset. Nagyon sokan, éppen a kisbaba érkezése kapcsán kezdenek nagyobb felújításba, átalakításba, vagy épp költözésbe. A megváltozott élethelyzet, a szűkösnek bizonyuló lakás, vagy a rokonság közelsége is indokolhatja ezt. Bár nálunk nem ez, hanem a lelkészi szolgálat az oka annak, hogy ismét költözünk. Számomra ez a második költözés várandósan, így most ebben és a következő cikkben szeretném bemutatni, mire érdemes odafigyelni!

Minden költözés más és más, ezért nehéz sematizálni a helyzetet, de a legfontosabb, hogy te magad tisztába legyél a rendelkezésre álló feltételekkel. Minden információra szükséged lesz! Még arra is, hogy van-e a mosógéphez bemenet, vagy nektek kell telepíteni! A lakás minden pontos méretére szükséged lesz. Nem elég, hogy a szobák méretét tudod: tisztában kell lenned az ajtók, ablakok elhelyezkedésével, a fűtőtest méretével és minden olyan helyzettel, amely befolyásolhatja a költözés, pakolás menetét (pl. beépített szekrény). Még a konnektorok elhelyezkedésére is érdemes odafigyelni, nehogy emiatt kelljen újrarendezni mindent. (Tudom, a hosszabbító jó dolog, de nem minden esetben baba-barát).

Ha jelenlegi otthonod folyamatosan lomtalanítottad és rendszerezted, akkor könnyebb helyzetben van. Most nagyjából csak azokkal a dolgokkal rendelkezel, amelyekre valóban szükséged van, lehetőleg rendszerezve, kosarakban és dobozokban. Persze ha nem a sajátjaid a bútoraid és más bútorokba kell most pakolnod, akkor a megszokott rendszer biztosan módosításra szorul majd. Ezért is nagyon fontos, hogy pontosan ismerd az új helyzeted, mert már az alapján tudsz majd pakolni!

Terhesen költözni nem egyszerű, mert nemcsak a pakolásra, hanem a kisbabádra is oda kell figyelned! Hiába érzed, hogy sokat bírsz; ha feszül a hasad, keményedik, rosszabb esetben görcsöl, akkor hagyd abba, amit csinálsz! Pihenj feltett lábbal, a legjobb ha fekszel. Tudom, hogy rengeteg feladatod lesz, de hidd el, a baba még fontosabb!

Én hősködtem az első várandósságom alatt, aminek az lett az eredménye, hogy 32 hetesen kórházba kerültem visszatartásra, hiszen Léna már meg akart születni óvatlanságom miatt! Ráadásul fizikai szinten sem értem el sokat a tevékenykedésemmel, hiszen utána feküdnöm kellett. Jobban jártam volna, ha mindent lassan, óvatosan csinálok, mert akkor lehet, hogy a kényszerpihenőt is megúszom.

child-559378_1920.jpg

Az első lépések:

Ismerd meg a jövőbeli ház alaprajzát, hogy tudd, mely bútor hová fog kerülni (illetve milyenek várnak ott)

Ne a jelenlegi helyzet alapján, hanem a jövőre gondolva pakolj! Lehet, hogy az új helyen más elrendezésben lesznek a szekrények, és ahol eddig a babaruhákat tároltad, könyves szekrénnyé alakul…

Készíts méretarányos tervrajzot! Egy négyzetrácsos lapon könnyen meg tudod rajzolni méretarányosan a lakást. Készíthetsz az egész lakásról egyetlen rajzot, de érdemes lehet minden helységre egy A4-es lapot szánni, hogy pontosabban tudj dolgozni (és ne 5 centin múljon, hogy egy bútor befér-e vagy sem)

Mérd le a saját bútoraidat! Én minden bútort lerajzoltam a lakás tervrajzának megfelelő méretarányokkal egy négyzetrácsos lapra, majd kivágtam őket, és –férjemmel közösen gondolkodva- addig forgattuk a megrajzolt szobákban, míg a legmegfelelőbb elrendezést sikerült kialakítanunk. Nyilván vannak erre megfelelő programok is, de számomra egy új rendszer elsajátítása időigényesebb, mint egy egyszerű tervrajzban való gondolkodás.

Szerezd be a szükséges eszközöket: dobozok, nagyméretű erős kukás zsákok, zacskók, ragasztó szalagok, zsinegek, címkék.

PHOTO_20170226_102953

Az elintéznivalók

Nem is gondolnád, milyen sok szállal kötődsz jelenlegi lakhelyedhez hivatalosan is. Élethelyzettől függően át kell gondolnod néhány elintéznivalót

  1. Közüzemi szolgáltatások lemondása/ átíratása. Telefon, internet, víz, gáz, de még a szemétre is gondolni kell.
  2. Lakcím változás bejelentése. Ennek kapcsán pedig érintettek lesznek a többi, lakcímet tartalmazó igazolványaid, hivatalos dokumentumaid. Ha GYES-en vagy (mint én), akkor jelenteni kell a lakcím változást az illetékes hivatal felé.
  3. Háziorvostól való ki- és bejelentkezés. Várandósan pedig a védőnőre és nőgyógyászra is gondolni kell!

Nagyon sok mindent majd az új lakcímkártya birtokában tudsz intézni az új lakhelyeden. De érdemes ezekre is felkészülni.

A folytatásban a pakolás megszervezéséről és megvalósításáról valamint a segítségkérésről és a kipakolásról olvashatsz bővebben.


Ha tetszett, oszd meg másokkal is 🙂

Nem szeretnél lemaradni semmiről? Iratkozz fel az Anyu tervez blog hírlevelére ITT.

Keresd a blogot a Facebookon is!

Hírdetés

Segítség, várandósan költözöm! – 1. rész” bejegyzéshez ozzászólás

  1. Visszajelzés: Költözési kisokos |

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s