Költözési kisokos

A költözés… mindenki rémálma! Vagy elképzelhető, hogy megússzuk az idegbajt?! Szerintem rengeteg stressznek és fölösleges konfliktusnak elejét vehetjük tudatos tervezés révén. Bár a költözés mindenképp felfordulással jár, főleg kisgyermekes családok életében, a végeredményre fókuszálva és az odavezető utat precízen megtervezve bizony rengeteg feszültségtől kímélhetjük meg magunkat. Én az utóbbi 6 év alatt 4x költöztem. Van tapasztalatom abban, milyen várandósan költözni, és milyen két kisgyermekkel. Költöztem már több száz kilométert és volt, hogy csak egy faluval odébb kellett menni. Mostanra úgy érzem elegendő tapasztalatot gyűjtöttem, hogy összeszedjem számotokra a legfontosabb praktikus tippeket a költözéssel kapcsolatban.

Minden körülmény és élethelyzet más és más, ezért nehéz általános tanácsokkal szolgálni. Van, akinek a költöztető cég kiválasztása komoly dilemmát okoz, míg más erre nem is gondol, mert bútorok nélkül, albérletből albérletbe költözik. A legfontosabb alapelv véleményem szerint, hogy te kristálytisztán lásd a saját körülményeid, illetve ezeket térképezd fel, amennyire lehet. Ennek megfelelően lehet tervezni.

A költözés megtervezése

Mennyi időd van hátra a költözésig? Ehhez mérten tudod beosztani, hogy mit mikor pakolj. Szerintem már egész korán el lehet kezdeni pakolni néhány dolgot, de a selejtezést mindenképp megejtheted akár már a költözés gondolatakor! Mert ugye nem akarsz minden felesleges lomot magaddal vinni? Nekem mondhatni könnyű volt a helyzetem, mert alapból minimalista életvitelt próbálunk élni, de még így is akadt, amit időközben ki tudtam selejtezni: mert kinőttük, haszontalanná vált, aktualitását vesztette. Az arra alkalmas állapotú holmikat el is adhatod! Ezért is jó, ha időben fogsz hozzá ehhez, mert lesz időd lebonyolítani az eladásokat még a költözési káosz előtt. Ha sok ilyen dologgal rendelkezel, érdemes lehet egy garázsvásárt csinálni! Nem viszed el a felesleges holmit az új helyre és még egy kis pénzhez is jutsz!

Ha időben kezdesz a pakoláshoz, akkor gyerekek mellett is tudsz haladni minden nap egy kicsit. Eleinte még jó móka is lehet a gyerekeknek: a családi fotóalbumokat végignézitek mielőtt elteszitek dobozba, a szezonon kívül ruhákat felpróbáljátok/átnézitek pakolás előtt, a könyveket átlapozzátok stb. A játékoknál is elkezdhettek egy kis szanálást: mit szeretnek, mit nem és ezek közül is tudtok selejtezni illetve már pakolni is.

Úgyhogy tapasztalatom szerint a legjobb, hogy amikor megtudod, hogy költöztök, kezdj el rögtön pakolni! Igen, jól hallottad! Nem 2 héttel előtte vagy 1 hónappal. Kicsi gyerekekkel lassabban megy minden, és ha nem akarsz kapkodást, akkor kezdj bele!

 

Nézzük, miket pakolhatsz attól kezdve, hogy megtudtad, hogy költöztök!

  1. Használaton kívüli szezonális díszek. A karácsonyi díszek össze-vissza a padláson? Ideje, hogy rendszerezd, selejtezd őket, és stabil dobozokba tedd, amelyek kibírják a költözést.
  2. Kinőtt vagy még nagy gyerekruhák, tartalék felnőtt ruhák. Én eltettem a gyerekek kinőtt ruhái közül a legszebb darabokat a későbbi gyermekáldásra gondolva. Rengeteg ruhát pedig örököltünk, amelyek még nagyok voltak a gyerekekre, így ezeket is tároltam. Kismama ruháim illetve egy mérettel nagyobb holmijaim is voltam eltéve: ezeket dobozokba rendeztem és felcímkéztem. Ha beépített szekrényben tartod, vagy össze-vissza vannak, ideje átnézni, átválogatni, elcsomagolni.
  3. Könyvek, amelyeket nem olvasol költözésig. Nálunk rengeteg könyv van, így volt mit pakolni: ezeket kisebb dobozokba érdemes rendezni, hogy ne legyenek túl nehezek és így vissza is tudod őket tenni a könyvespolcra: dobozostul.
  4. Tartalék terítők, ágyneműhuzatok. Amire már nem lesz szükség költözésig pakolhatod is. Akár egy hónappal előre is.
  5. Ünnepi étkészlet, tartalék vagy ritkán használt konyhai készletek, eszközök

Tehát fontos, hogy először a kevésbé szükséges holmikat pakold el.

Segít, ha felméred, hogy mivel rendelkezel és milyen sorrendben szeretnél pakolni. Így már könnyen időzítheted is a költözés napját is figyelembe véve. Ahogy haladsz, a kiürült szekrényeket, szobarészeket már takaríthatod is, így nem marad minden az utolsó pillanatokra.


Csomagolóanyagok minden mennyiségben!

Amire szükséged lesz:

Doboz, doboz és még több doboz!!! Tapasztalatom szerint még azt is érdemes dobozba tenni, amit akár zsákba is lehetne: például a ruhák is jobban bírják a gyűrődést (szó szerint!), ha dobozba hajtogatva utaznak, mintha műanyag szagú kukás zsákba begyűrve.

  • Honnan szerezz? Egyrészt papírgyárból lehet vásárolni, amelyek kifejezetten költözéshez méretezettek, és megfelelően stabilak, másrészt, ahogy láttam, például az Ikeának is vannak költöztető dobozai. Legegyszerűbb azonban, ha ellátogattok néhány nagyobb üzlethez, és megpróbáltok kérni üres kartondobozokat. Érdemes több helyen is próbálkozni, és csak annyit vásárolni később pénzért, amennyi –látva az ingyenesen beszerzett mennyiséget- szükséges. Ezért is jó, ha időben elkezdesz pakolni: a boltban kért dobozok szép lassan elkezdenek megtelni, és nem az utolsó napokban kell kapkodni, látva a hiányzó dobozmennyiséget. Olyan nem létezik, hogy túl sok a doboz! Ha mégis több, mint ami a csomagoláshoz szükséges, akkor a költöztető autóba bepakoláskor szétvágva mehet a bútorok közé. Tényleg nagyon-nagyon sok kell!

Kukás zsák. Minden méret jól jön az erősebb fajtából: egyrészt szemét is fog keletkezni bőven, másrészt tehetsz bele ágyneműt, plédeket, párnákat, plüssöket. A nagy, erős szemetes zsákokat pedig szétvágva majd többet összeragasztva az ágyak matracaira lehet illeszteni védelem gyanánt.

Újságpapír, kartonpapír, zacskók. Érdemes tudatosan gyűjtögetni attól a pillanattól kezdve, hogy elhatároztátok: költözni fogtok. Én eltettem minden csomagolóanyagot, pukkanós zacskót, kartonpapírt, mindent, hogy mire pakolunk, rendelkezésre álljon. Lehet vásárolni hatalmas hullámpapírt is, amely az autóra felpakoláskor fog jól jönni: Bútorok közé, üveges szekrények megóvása érdekében.

Vastag ragasztószalag, maszkolószalag, szigszalag. Minden ami ragasztós, jöhet. A vastag ragasztóval le tudod majd zárni a dobozokat, a maszkolószalagra lehet majd írni (ami egy színes-feliratos bolti doboz esetében jól jön ám!), illetve azokat a dolgokat összeragasztani, amit csak épp össze akarunk fogatni (mert a maszkoló könnyebben lejön). A szigszalag nekem a megjelölésekhez kellett (színkódolás), amiről a későbbiekben ejtek majd szót.

Olló, vastag filc. A szalagokat vágni, illetve feliratozni a dobozokat.

Hátizsákok, vászontáskák, hűtőtáskák. Egy szóval, minden „állandó” jellegű táska, ami van. Nem érdemes egy kukás zsáknyi „táskák” feliratú cuccot kreálni, ha pakolni is tudsz bele.


Hogyan pakolj?

A tárgycsoportonkénti pakolás/dobozolás sokat segíthet. Elkövettem azt a hibát korábban, hogy „nappali” meg „hálószoba” feliratú dobozokat készítettem, és már azt sem tudtam mibe mit találok. Ehelyett legutóbb már a dísztárgyakat egybe pakoltam (persze így is több doboznyi lett, de legalább az egyneműek egyben voltak), ahogyan a különböző szobákban fellelhető könyveket, fényképalbumokat is.

Csomagolás:

Amit lehet, dobozba! Mert védettebb, könnyebb elhelyezni egymáshoz képest, átláthatóbb. Ugyanakkor zsákokba pakolt holmikra is szükség lesz, mert a költöztető autóban kitöltik majd a hézagokat, a bútorok, dobozok közt, puha ütközést biztosítanak.

Zsákba kerülhetnek az ágyneműk, plédek, párnák. Én még az olyan dolgokat is bezsákoltam, extra védelmet biztosítva (illetve azt, hogy ne kallódjanak a költöztető autóban, majd a lepakolásnál), mint a bili, WC szűkítő vagy fürdőszobai fellépő, kis kuka.

A törékeny tárgyakat érdemes egyenként csomagolni a dobozon belül is. Legkézenfekvőbb, ha konyharuhákba vagy pamut terítőkbe csomagolsz, amit csak tudsz. Így két legyet ütsz egy csapásra: nem kell külön csomag a konyharuháknak és a törékeny holmikat is véded. De egyébként felhasználhatsz ilyen elven pamutpólókat is, vagy textilpelenkákat, ahogyan én is tettem.

Segítségedre lehet még az újságpapírt, vagy bármilyen újrahasznosított csomagolóanyag. Arra érdemes vigyázni, hogy a fehér étkészlet nem szereti a színes papírt (konkrétan megfogja… tapasztalat), így érdemes konyhai törlőt vagy konyharuhát alkalmazni ezeknél a tárgyaknál. Legjobb a dobozokat teljesen megpakolni, hogy ne mozogjanak benne a holmik. Ezt nem mindig sikerül a szükséges tárgyakkal elérni, így a kisebb réseket ki kell valamivel tömni, pótolni. Jó ötlet ide is konyharuhát begyűrni, plüssöket felhasználni (és jeee, a plüss feliratú zsák nagysága is csökken), vagy összegyűrt újságpapírt bedobálni a résekbe. (Ez utóbbi majd jól jöhet a másik helyen ablakot pucolni is.) De a selejtezéskor keletkezett papírhulladékot is felhasználhatod erre a célra, és akkor nem költözés előtt, hanem majd az új helyen juttatod a szelektív hulladékgyűjtőbe.

Az utolsó napokra legyen mindenkinek egy bőröndje. Ahogyan pakolod el a ruhákat (költözés előtti héten), határozd meg, hogy mikor készíted el a bőröndjeiteket. Én indulás előtt 3 nappal már elkezdtem, mert a saját ruhákat is csomagolni szerettem volna. Hasznos, ha minden családtagnak van egy saját bőröndje/utazótáskája a legfontosabbakkal a hátralévő időre a költözésig, illetve az első 2-3 napra. Így nálunk 5 napnyi ruhája volt mindenkinek egy-egy bőröndbe készítve.

Ezen kívül volt egy óriási utazó neszesszerünk: ide kerültek azok a fürdőszobai kellékek, amelyek ezekben a napokban is nélkülözhetetlenek voltak. Ezen kívül minden fürdőszobai dolgot is elpakoltam dobozba. Ez a kis túlélőcsomag nemcsak azért volt fontos, hogy a többi holmit ne utolsó percben pakoljam el (amikor egyébként én már ott sem voltam, mert a gyerekekkel a költözés napját anyósoméknál töltöttük), hanem hogy az első napokban is legyen mihez nyúlni, ha az alapokról van szó. Ne kelljen minden dobozt feltúrni, hogy találjak egy fogkefét vagy egy pár zoknit.

Apropó gyerekek!

Nemcsak pakolni nehéz tőlük, hanem érdemben játszani illetve foglalkozni velük a félig kiürült, összecsomagolt lakásban. Épp ezért mi úgy döntöttünk, hogy a költözést megelőző és azt követő 2 napot mi anyósomnál töltjük, mert úgy éreztük: lehetetlen volna gyermekekkel épségben kivitelezni ezt az időszakot. Tehát a gyermekelhelyezésről mindenképp érdemes gondolkozni (főleg, ha kicsik), mert a költözés napján egy üres házban kell őket lefoglalni, majd egy ismét üres házban kell velük lenni. Ez nekik is nehéz és nekünk is, sőt szinte lehetetlen.


Címkézés, regisztrálás

Mindenképp szükség lesz rá, hogy feliratozd, megjelöld a dobozokat/zsákokat, hogy tudd, mit tartalmaznak.

Sorszámozás és excel tábla

Megoldás lehet, ha amint bepakolsz egy dobozt, elkezded sorszámozni, a tartalmát pedig egy excel táblázatban vezeted a szám mellett. Ez könnyen szerkeszthető, nyomon követhető és szűrőket is beállíthatsz a táblázathoz. A kevésbé fontos holmik alacsonyabb sorszámmal fognak rendelkezni (hiszen ezekkel kezdted a csomagolást), míg az igazán fontosak nagyobb számot kapnak. A táblázatban pedig lehetőséged van konkretizálni, hogy miben mi van. Egyszerű „konyha” vagy „vegyes” felirat helyett pontosan számba veheted a holmijaidat. Ez akkor is jól jöhet, ha költöztető cég segítségét veszed igénybe, és így lepakoláskor ellenőrizni tudod, hogy minden csomag elszállításra került-e. Hátránya, hogy első ránézésre nem tudod, miben mi van (így a kipakolásban segítők sem), folyton a táblázatot kell böngészni, és elképzelhető, hogy feleslegesen bonyolítod túl a helyzeted. Én egyszer így csináltam, de legutóbb már nem alkalmaztam ezt a metódust…

Másik módszer, hogy konkrétan azt írod rá a dobozra, amit tartalmaz, de amennyire lehet, konkretizálsz: pl. konyhai műanyag tálak. Ehhez használhatsz etikettet vagy maszkoló szalagot, ha színes bolti dobozra írsz. Ha vásároltál tiszta dobozt, akkor pedig az egész felület rendelkezésedre áll. Érdemes minden oldalról ráírni, hogy mit tartalmaz a csomag, mert így az egymásra pakolt dobozok esetében is látod majd mit tartalmaznak.

A fontossági sorrendet akkor is érzékeltetheted, ha csak megnevezéseket alkalmazol sorszámok helyett. Az utolsó dobozokra ráírhatod egyszerűen, hogy „fontos”, így ezekkel kezdheted majd a kipakolást, vagy szofisztikálhatod ezt kicsit színkódok segítségével.

Amikor elkezdtem pakolni, a nem annyira fontos, vagy szezonális tárgyakat tartalmazó dobozok a zöld szigszalaggal kerültek megjelölésre. A fontosabb holmik kék szigszalagot kaptak, míg az utolsóként összepakolt dobozok és zsákok pirossal kerültek megjelölésre. Ez azért is volt fontos, mert a kipakolás első napján én nem voltam ott, de férjem így pontosan tudta, hogy miben találja a legszükségesebbeket, így már ezek kicsomagolásával várt engem és a gyerekeket.

Színkódolhatunk szobánként is, de ekkor a következő ház elrendezését kell követnünk, amely nem biztos, hogy megegyezik a jelenlegiével, viszont így a lepakolásban segítők könnyen a megfelelő helyre vihetik a dobozokat.


További tippek:

Ha valami törékeny, azt nagy nyomtatott betűkkel jelöld, lehetőleg a doboz minden oldalán!

Használj fel minden élelmiszer nyersanyagot, amit csak tudsz a költözés előtti időszakban! Amint megtudod, hogy költöztök, próbálj abból gazdálkodni, ami a kamrában, hűtőben van, és már ne tárazz be semmiből! Természetesen el lehet költöztetni az élelmiszert is, de nagy mennyiségben nem érdemes: majd az új helyszínen feltöltöd a készleted.

Gondolkodj minimalistán az utolsó napokban. Lehet, hogy miden nap váltogatod a fülbevalódat vagy többféle arckrémet használsz. Próbáld ki, hogy költözés előtti pár napban már tényleg csak a minimális dolgokat használod, megelégszel egy fülbevalóval és alapvetően nem bonyolítod a dolgodat. Akkor elpakolhatsz már szinte mindent és élhetsz a túlélő neszesszeredből.

Készítsd be a hűtőtáskát! Utolsó este pakold át a megmaradt hűteni való holmit egy hűtőtáskába és reggelre le tud olvadni a hűtő/fagyasztó, így lesz időd egy gyors kitörlésre is.

Cserepes virágok nem nagyon szeretnek költözni, azt tapasztaltam az elmúlt 4 alkalommal. Így legbölcsebb, ha csak azokat viszed, amelyek tényleg a szívedhez nőttek és kellően kicsik, hogy elférjenek egy dobozban. Én nyitott dobozba állítottam őket (5 db cserepest hoztam el), és mivel kaspóban voltak papírral kibéleltem a hézagokat és tojástartóval stabilizáltam a dobozban (a növény kiért a dobozból, csak a kaspó volt benne).

A személyes, fontos iratok a személyautóban utazzanak veletek! Születési anyakönyvi kivonat, bizonyítványok stb. egy táskában kapjanak helyet és ezek legyenek veletek elutazáskor is és kipakoláskor is. Ugyanígy laptop, telefon és töltője, tablet stb.

Fogadd el, hogy a költözés lemondásokkal jár. A bepakolás a legnagyobb odafigyelés mellett is néhány nap igazi káosszal jár majd, ahogyan a kipakolás is. Elképzelhető, hogy néhány bútor kisebb-nagyobb sérüléseket szenved, valamit elhagytok, összetörik vagy ott kell hagyni/elajándékozni (lsd. virágok). Ez most ezzel jár: fókuszálj az eredményekre! Ezek csak tárgyak, neked pedig megváltozik az életed (a költözés révén remélhetőleg pozitív irányba).


Extra tippek a csomagoláshoz

bench-accounting-49908

Étkészlet: Ha egy fiókban, fektetett műanyag tartóban tárolod, akkor nem szükséges kivenni mindent és úgy elcsomagolni. Elég, ha egy folpackkal párszor körbetekered az egész cuccot, és már lehet is dobozolni.

Ruhák: Ha konmari módszerrel hajtogatod a ruháid, lehet, hogy dobozokban, kosarakban tárolod. Nálunk a felnőtt ruhák műanyag kosarakban sorakoznak, így ezekre csak egy kukás zsákot húztam, felcímkéztem és kész. Kipakoláskor csak kiszakítottam a zsákot, a ruhát pedig kosarastul behelyeztem a szekrénybe. A gyerekeknek fiókba van behajtogatva a ruhájuk, ezt dobozba helyeztem óvatosan, ügyelve a hajtogatásokra. Így kipakoláskor csak ki kellett emelnem a dobozból és ugyanúgy visszatennem. Hihetetlenül megkönnyítette ez a módszer a kipakolást.

Másik ruhás tipp, hogy óriási kukás zsákot húzzunk a vállfás ruhákra. Néhányat összefogunk, és alulról ráhúzzuk a zsákot, fent pedig a behúzó szalagjával összekötjük a vállfák tetejét. Így egy mozdulattal elcsomagoltunk sok-sok ruhát és ugyanilyen egyszerűen visszatehetjük majd a helyére kipakoláskor. A baj csak azzal van, hogy mindez a nagy, költöztető autóba bepakolva nem túl életszerű. Az ily módon kreált zsákokban a ruha könnyen lecsúszik a vállfáról, valamint tuti összegyűrődik. Amikor így csináltam, a vége az lett, hogy egy nagyobb dobozba is be kellett tennem a vállfás ruhákat, de van, akinél működik a módszer.


A kipakolás időszakát is tervezd meg!

A legjobb talán az, ha a lehető legrövidebb időn belül kipakoltok, elrendeződtök egy minél élhetőbb szintre. Ugyanis nagyon demotiváló tud lenni, ha még hetek, hónapok múlva is zsákokból öltöztök, és nem találtok egy zseblámpát ha elmegy az áram. Minél hamarabb elrendeződtök, annál hamarabb fogjátok otthonotoknak érezni az új lakást. És ez a gyerekek szempontjából is kiemelkedően fontos. Nekik ez egy kisebbfajta megrázkódtatás, és jó, ha minél inkább otthon érzik magukat már néhány nap után. Ehhez kell, hogy praktikusan pakolj be, mert így sokkal könnyebb lesz a gyors kipakolás, és ezt az időszakot bizony lehet, hogy be kell áldozni: talán éjszakába nyúlik a kipakolás egy pár napig, de szerintem megéri az extra erőfeszítést az új otthon megteremtése.

A papírmunkával is lesz némi dolgotok: először is át kell jelentkezni az új lakcímre (ehhez vagy azt kell igazolni, hogy az ingatlan tulajdonosai vagytok, vagy pedig azt, hogy szerződés alapján bérlitek). Ezt intézheti egyikőtök is meghatalmazás segítségével az egész család számára. Be kell jelenteni az új címet a bankotoknál, ha releváns, akkor hitelfolyósító intézetnél, államkincstárnál valamint az autó forgalmi engedélyét is át kell íratni az új lakcímre. Választani kell új orvost és a védőnőhöz is be kell jelentkezni. Ide egyébként nem kell az előző helyről hozni semmit, hanem az új helyen fogja kikérni az új orvos/védőnő a papírokat a korábbitól.

Lehetséges, hogy egy ideig még a régi lakcímre érkezik néhány dolog a postán, ezért érdemes igénybe venni a posta szolgáltatását, mely révén átirányítják a kért időszakban a küldeményeket az új címre. Ez díjköteles szolgáltatás, de abszolút megéri szerintem.

Remélem tudtam segíteni a költözés előtt állóknak! Ha felmerültek benned még kérdések ezzel kapcsolatban, vagy további tippjeid, ötleteid vannak, írd meg kommentben itt, vagy facebookon, és szívesen válaszolok és kiegészítem a cikket, hogy minél hasznosabb legyen.


Korábban már írtam költözéssel kapcsolatban, kifejezetten várandósoknak szólóan, nézd meg ezeket a cikkeket is!

Segítség, várandósan költözöm! 1. rész

Segítség, várandósan költözöm! 2. rész.


Ha nem akarsz lemaradni semmiről, feliratkozhatsz a hírlevelére ITT.

Megtalálod a blogot a Facebookon és Instagramon is, zárt facebook csoportunkat pedig Rendezett anyukák – Anyu tervez néven érheted el.

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s