Ünneplés: öröm vagy üröm?!

Az ünnepeket korábban valami kötelező rossznak tartottam: felesleges felhajtás, ami csak bonyolítja a sokszor amúgy sem túl egyszerű hétköznapokat. Mára lehetőségként tekintek ezekre az alkalmakra: nem nehézségként látom, hanem még nagyobb oknak az örömre és hálára. A hétköznapok sűrűjéből történő kiszakadásra, sőt mi több, az emlékezetes nagy pillanatok megélésére.

Mint nemrég írtam, a panaszt mára egy hálás hozzáállás váltotta fel bennem: ahogy abbahagytam a panaszt a körülményeim miatt és elkezdtem hálát adni azért, amim van, megváltoztam, új emberré váltam. Ez az új ember pedig ajándékba még nagyszerűbb körülményeket kapott.

Megváltozott a hozzáállásom az ünneplésekkel kapcsolatban is: már nem kötelezően letudandó rossz, ami csak tovább bonyolít mindent. Sokkal inkább kiemelkedő alkalmak, amelyek igazán fűszerezik az életet.

Az, hogy hogyan tekintünk a hétköznapokra és az ünnepekre, rajtunk múlik!

Érdekes a kifejezés, miszerint a hétköznapok „szürkék”. Én is gyakran használom ezt a kifejezést, holott ha egy-egy napot hálával élünk meg, rádöbbenünk, hogy egyetlen nap sem szürke, sokkal inkább a szivárvány színeiben pompázik.

Minden nap egy ajándék, és nemcsak 60 felett, ahogy a mondás tartja. Ajándék nekem és neked is, legyél akármilyen korú vagy egészségi állapotú.

Ma még vagyunk, holnap már nem. De nem is ez számít, hanem hogy ma itt vagyunk és élünk, addig pedig mindig van ok az örömre.

Az ünnepek, ünneplések megélése szintén a szemléletünk eredménye.

Megint egy szülinap, vagy jajj, újra együtt a család, kezdhetem elölről a takarítást és nem győzök majd sütni-főzni. Régen ilyen voltam. Az utóbbi két évben elég savanyú lettem, ahogy most jobban belegondolok. Többé nem vagyok ilyen negatív, és alig várom, hogy ünnepeljünk, hogy együtt legyünk!

A legjobb, amikor együtt a család, barátok, és a gyülekezet. Mert ez adja az élet lényegét: betölteni a nagy parancsolatot, miszerint „szeresd felebarátodat, mint magadat!” Ez csak úgy megy, ha megismerjük egymást, átérezzük a másik ember helyzetét és időt töltünk együtt.

Hálás vagyok, hogy Pünkösdkor is így lehetett ez, amikor is megkereszteltük drága Júda Benjámin nevű kisfiúnkat. Igazán felemelő érzés volt, ahogyan befogadást nyert a gyülekezetünkbe, és hogy együtt ünnepeltük ezt a kivételes alkalmat.

Ajándékba egy törölközőtortát kaptunk a www.egyedipelenkatorta.hu alkotójától. Örömteli kedvesség volt ez számomra, hiszen a tortákkal mindig is hadilábon álltam: az aznapi harmincvalahány fok amúgy sem épp kedvezett a cukrász termékeknek, de a törölközőtorta szépen állta a sarat. A koncepció lényegében az, hogy egy egyedi, mutatós, mégis maradandó torta készül az ünnepelt számára: a pelenkatorta darabjai később felhasználhatók, míg a törölközőtorta elemeit szintén hasznosíthatjuk a későbbiekben. A mi tortánk három részből állt: egy arctörlőt, egy kéztörlőt, és egy nagy törölközőt tartalmazott a csomag.

Én csak a színvilágot adtam meg, illetve a kisfiam nevét. Egyedi kérés teljesítését is vállalta volna Zsófi, de én az ilyen kreatív ügyekben gyakran elakadok és a készítőt bízom meg, hogy a legmegfelelőbbet alkossa meg számunkra. Eddig sosem csalódtam! (Ha neked is tetszik, hasonló tortát ITT tudsz rendelni). Én azért döntöttem emellett a pelenkából készült verzió helyett, mert egyrészt mi már remélhetőleg kifelé tartunk a pelusos korszakból, másrészt a törölköző maradandó emlék és tovább is használatban lévő tárgy tud lenni számunkra. (Jó hír azonban, hogy a mosipelusozók számára is készít pelenkatortát Zsófi, amelyet ITT tudtok megnézni.)

Számomra tehát az ünnepek nem terhesek többé, hanem hálatelt alkalmak. Fűszerei az életnek, gyönyörű emlékeket adhatnak, amelyeket majd idős korunkban is megemlegethetünk. Nem érdemes rettegéssel rájuk tekinteni, hogy jujj akkor takarítanom kell stb. Igen, van hogy plusz teherrel járnak, és pici gyerekkel nehéz lehet ezeket felvállalni. De ha alapvetően örömmel és hálával tekint ezekre az alkalmakra az ember, és lehetőségnek látja őket, akkor csodás élménnyé válhatnak, még nagyobb örömöt hozva az amúgy is szivárványszín hétköznapokba.


Ha nem akarsz lemaradni semmiről, feliratkozhatsz a hírlevelére ITT.

Megtalálod a blogot a Facebookon és Instagramon is, zárt facebook csoportunkat pedig Rendezett anyukák – Anyu tervez néven érheted el.

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s