Segítség, várandósan költözöm! – 2. rész

Tippek és tanácsok költözéssel kapcsolatban, nemcsak várandósoknak.

GGK9HVUMUQ

Az előző részben azt néztük meg, melyek azok a kiinduló lépések, amelyeket meg kell tenni a költözés kapcsán. Most térjünk rá a pakolás menetére, segítség megszervezésére és a kipakolásra!

A pakolás menete

Ha kismamaként költözöl, biztosan te is meg fogod kapni azt a tanácsot, hogy „ne pakolj”! Természetesen nem ilyen sarkított a helyzet. Ha problémamentes a terhességed, akkor csak a nagyobb súlyok emelését, a túl sok hajolgatást vagy nyújtózkodást kell kerülnöd. Figyelj a tested jelzéseire, ugyanakkor -ha nincs orvosi ellenjavallat- óvatosan, de pakolhatsz. Nézzük, hogyan!

bench-accounting-49908

Én jelenleg a következő rendszer szerint pakolok:

Összeírtam, milyen tárgycsoportokkal rendelkezünk, majd számba vettem, hogy milyen sorrendben tudok pakolni.

1 – Először azokkal szerettem volna kezdeni, amelyek gond nélkül összecsomagolhatók, nem lesz rájuk szükség a költözésig. Ilyenek a már elolvasott könyvek, kismamaként kicsi ruhák vagy az egyetemi jegyzeteim. Ezekből egyébként elég sok minden egyébként is dobozokban pihen.

2 – A második tárgycsoportba kerültek fontos, de másodsorban pakolható tárgyak.

3 – A harmadik csoportba az igazán fontos tárgyak kerültek, amelyeket a költözés előtt max. 1-1,5 héttel tudok eltenni. Azt is figyelembe vettem ennek a csoportnak a meghatározásakor, hogy ne kelljen sok dobozt a szoba közepén kerülgetni, és esetleg még onnan kutakodni a szükséges tárgyakat.

4 – A negyedik csoportban az utolsó napok tárgyai szerepelnek: az indulás előtt használatos evőeszközök, tisztálkodó szerek, ruhák. Ez lesz a kis túlélő csomagunk. Ez marad utoljára és ez kerül kibontásra először. Ezek a dolgok nem is a kamionnal fognak költözni, hanem velünk jönnek bőröndben az autóban. Afféle kolis csomag a legszükségesebbekkel.

Csomagok listája

Amint elkészültem egy doboz vagy egy zsák megpakolásával, felcímkézem, és felvezetem egy excel táblázatba.

A dobozok sorszámot kapnak, míg a zsákokra címkét írok. A táblázatban külön vezetem a dobozokat és a zsákokat: első oszlopban a számuk/ nevük szerepel, a másodikban a tartalmuk a harmadikban pedig, hogy hová fognak kerülni az új otthonunkban. Így a kipakoláskor a táblázat segítségével már könnyű dolgunk lesz. Sőt, más is könnyebben tud majd segíteni a táblázatnak köszönhetően! Sorszámozás abban is segít a dobozok kapcsán, hogy már ránézésre is tudd, melyek a fontosabb és kevésbé fontos dolgok: amelyeket korábban pakoltál, alacsonyabb számmal rendelkeznek, míg a végére maradt, legfontosabb dolgok magas sorszámot kaptak, így ezekkel tudod majd kezdeni a kipakolást!

 baskets-2091031_1920

Segítség megszervezése

Egy költözés nagy feladat, amely várandósan (és esetleg egy másik kisgyermek mellett) segítség nélkül kivitelezhetetlen. A kamionra való fel- és lepakoláskor mindenképp szükség lesz erős férfi kezekre. Meg kell érdeklődni, hogy lehet-e ebben a költöztető cég segítségére számítani, vagy ha magatok intézitek ezt, akkor kik tudnának aznap fel- és lepakolni.

Ezen kívül az összecsomagolásban is kérj bátran segítséget. Ha tudod mit hogyan szeretnél pakolni (és milyen jó, ha mindezt viszonylag kilomtalanított lakásban teszed!), akkor más is könnyen tud segíteni. Csak ne felejtsd el felvezetni a táblázatba azokba a csomagokat sem, amelyeket más állított össze.

Szintén nagy segítség, ha addig amíg pakolsz, valaki tud vigyázni a nagyobb gyerkőcre (ha van).

Fizetett segítséget is igénybe vehetsz. Bár nem tudom mi ennek a pontos menete, de még mindig jobb, mintha a kis pocaklakónak esne bántódása.

Kipakolás az új helyen

Sok helyen olvastam, hogy azt javasolják, mielőbb igyekezzetek elrendezni a lakást, ne uralkodjanak hadiállapotok és ne kelljen folyton a dobozokat kerülgetni. Ezzel teljesen egyetértek, ám kismamaként ezzel is óvatosan. Lehet, hogy alap esetben 3 nap alatt kipakolnál, de most lassíts inkább, és a magad tempójában pakolj. Nagy segítség ilyenkor, ha a férjeket be tudjuk vonni. De minden más segítséget is fogadj el, szükséged lesz rá!

Összességében pedig ne aggódj! Azzal csak ártanál a babának és úgysem haladnál vele semmire. Én az Úrban bízom, hogy minden szükséges megadatik, ha már új helyre visz minket. Imádkozom, hogy legyen elég erőm és segítségem, valamint hogy kislányom is jól tolerálja a költözéssel való megpróbáltatásokat. Neked is menni fog!


Ha tetszett, oszd meg másokkal is 🙂

Nem szeretnél lemaradni semmiről? Iratkozz fel az Anyu tervez blog hírlevelére ITT.

Keresd a blogot a Facebookon is!

Hírdetés

Segítség, várandósan költözöm! – 2. rész” bejegyzéshez ozzászólás

  1. Visszajelzés: Költözési kisokos |

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s