Nagytakarítás lépésről lépésre

Hagyjuk a nagytakarítást! Én ismerek egy egyszerűbb megoldást. Bemutatom nektek, hogyan haladhatunk a nagytakarítással lépésről lépésre!06FF138848

A FlyLady programból ismerős lehet a zónázás kifejezés. P1000997.JPGEz annyit tesz, hogy a lakást 5 zónára osztva, a hónap 5 hetén más-más helységben takarítunk. Ezáltal minden hónapban körbetakarítjuk a lakást, megúszva ezzel a nagytakarítást. Ez kisgyermek mellett 160 négyzetméteren nekem túl nagy falat, így inkább Jónás Anna Kicsivel könnyebben c. könyvére támaszkodtam a nagytakarítás-elkerülési stratégiám kidolgozásakor.

Számomra elegendő, ha évente 3x van körbenagytakarítva a lakás, vagyis négyhavonta. A 4 hónapot 16 hétnek számítom, és minden helységben 16 felé osztom azokat az extra feladatokat, amelyeket csak a nagytakarítások idején (azaz 4 havonta) végeznék el. Amikor a heti rendes takarítást végzem az adott helységben (pl. szerdán a nappaliban), akkor hozzáveszek egyet a listáról.

A nappali például így néz ki:

 1. Asztalka áttörlés, rendrakás
 2. Kanapé és fotelek alapos tisztítása
 3. Fűtőtestcleaning-268126_960_720
 4. Könyvespolcok
 5. Fehér szekrény alsó része
 6. Fehér szekrény középső része
 7. Fehér szekrény felső része
 8. Ágyneműtartó
 9. Pókhálózás (+csillár)
 10. Ajtó lemosás
 11. Eltolható fal áttörlése
 12. Íróasztal (+fiókok)
 13. Vitrines szekrény
 14. Nagy szekrény bal oldal
 15. Nagy szekrény jobb oldal
 16. Nagy szekrény középső

Nálam nagyon jól működik Jónás Anna ezen rendszere, mert kellően szisztematikus, mégis rugalmas. A listáról mindig a legaktuálisabbat végzem el, és ha valami miatt mégsem jut rá idő, akkor sincs semmi gond, legközelebb megcsinálok kettőt. Ha pedig segítségem kínálkozik gyermekfelvigyázás szinten, akkor előre dolgozok kicsit a zónákkal (milyen könnyű így, hogy megvan a lista!), és ezzel könnyítek az amúgy is sűrű hétköznapok terhein. Amikor elvégeztem egy-egy feladatot, kipipálom a listámon. Ki szoktam számítani azt is, hogy mikorra kell nagyjából a lista végére érnem, így nem zavar meg sem a lemaradás, sem az előre dolgozás.

Amit viszont kihagytam a 16-os listáról az az ablakpucolás-függönymosás. Mindezt azért, mert számomra elegendő, ha az évi 2x kerül elvégzésre 3 helyett. Kövezzetek meg, de elég nagy a lakás, rengeteg az ablak (dupla nyílók!), és ugyebár van egy kisgyermekem… Vigaszként elárulom, hogy kis forgalmú utcában lakunk, szóval még most is jól kilátok az ablakon, pedig épp most lesz aktuális a tisztítása. Egyébként nyár végére és a húsvét előtti időszakra ütemeztem be a két ablakpucolást.

Ötletesnek tartom, hogy a Kicsivel könnyebben könyv készít „hónapsoroló”-t is. Vagyis a meghatározott hónapokhoz köthető feladatokat szedi össze és illeszti a megfelelő helyre. Egy ilyet én is szeretnék a jövőben készíteni, figyelembe véve a családi és az egyházi ünnepeket is. Ide felsorolhatunk olyan dolgokat is, mint a téli holmik elpakolása, ágyneműk kimosása, szűrővizsgálatok, hűtő leolvasztása.

Ti hogyan végzitek el a nagytakarítási teendőket kisgyermek mellett?

Hírdetés

Nagytakarítás lépésről lépésre” bejegyzéshez ozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s