Rendrakási gyorstrükkök

Egy édesanya számára egy gyerekzsivajtól hangos házban a rend megteremtése és megtartása vágyálomnak tűnhet. Rendet tenni gyerek mellett: mintha csokit ennél fogmosás közben. Mégis van pár alapelv és trükk, amely segít enyhíteni a káoszon, a délutánra bejelentkező vendégeket pedig segít egy élhető közegben fogadnod.

Bármilyen takarítási vagy rendrakási rutint követsz, a nap során az élet történései mindig felfordítják a meglévő rendet.

Az alábbi cikkekben a rendteremtési rendszerekről és módszerekről olvashatsz bővebben:

 

Mire figyelj, hogy felszámold a káoszt? Íme néhány rendrakási gyorstrükk!

1. Legyen meg az alaprend a fejedben, mint egy igazodási pont.

Mi számít elfogadható rendnek? A cipők az előszobában letéve, vagy azt is be a cipős szekrénybe? Beágyazol vagy sem, a konyhaasztal üresen marad vagy az üdítők, poharak rajta szoktak maradni? Legyen egy megvalósítható kép a fejedben arról, hogy mi az ami már rendnek számít.

2. Tarts tisztán, üresen a nagy felületeket!

A szem általában a nagy felületeket látja meg először, ide irányul a figyelem: az egyszínű szőnyegen 2 db játék eldobva már „rendetlenség” érzetet kelt, miközben 10 mp felszedni őket és bedobni egy játékkosárba. A hálószobai ágy bevetése szintén rendezett összhatást kelt. Az ágyazás után legjobb, ha ide nem kerül vagy nem marad itt semmi: ha átöltözöl, mert pl. takarítasz, de majd visszaveszed utána az előző ruhád, akkor ezt ne dobd ide, inkább a székre tedd, vagy szobainasra, és máris rendezett marad a szoba. Dohányzó asztal, konyhaasztal szintén jó ha szabadon marad, illetve 1-1 megszokott dolog van rajta:például egy dekoráció vagy a konyhaasztalon a frissítők, gyümölcskosár. Ha egyszerre több pár cipőt használ a család minden tagja, az épp nem aktuálisakat érdemes visszatenni a cipős szekrénybe: sokkal rendezettebbnek fog hatni (még akkor is ha csak gyorsan bedobálod).

3. A zárt helyeknek jótékony hatása van.

Míg a nyitott, nagy felületek szabadon hagyása rendezettséget sugall, a zárt helyek jól segítik a holmik elnyelését. Legjobb persze, ha mindennek megvan a helye és rögtön oda pakolsz, de érdemes szabadon hagyni egy szekrényben egy polcot vagy fiókot, esetleg egy nagyobb zárt kosarat, amiben alapjáraton semmit sem pakolsz. Ha SOS kell rendet raknod, a nagy felületek „kallódó” holmijait ide helyezheted, aztán amint tudod innen majd szortírozod a dolgokat a saját helyükre. Ezzel pár perc alatt rendet rakhatsz. Viszont csak 2 esetben működik: ha előzetesen fel volt állítva az alaprend és ha mihamarabb helyükre teszed a dolgokat (különben csak egy lomtárat fogsz üzemeltetni ilyen módon).

4. Kosarak és dobozok: ápol és eltakar.

Alapjáraton is alkalmazhatsz dobozokat és kosarakat a tárolásra: nálam például úgy néz ki az íróasztalom rendezett alaphelyzete, hogy a laptopomon kívül néhány füzet és könyv található meg rajta illetve egy dekoratív zárt kosár, amelybe az apróságokat tárolom. Ha nincs időm, akkor csak bedobálok ide mindent, ami zavarja a rendezettséget, időként pedig ebben is selejtezek, rendet rakok. A nappaliban a dohányzó asztal alsó részében van egy kosár, amelybe azokat a játékokat szoktam bedobálni, amelyek épp a kanapén vagy azalatt maradtak. Pár naponta ürítem, helyre teszem.

5. A kevesebb néha több.

Nem annyira „gyorstrükk”, inkább alapelv: ha kevesebb dísztárgy és egyéb mindenféle van alapból a háztartásban, vagy legalábbis jól látható helyen, annál rendezettebbnek fog tűnni a lakás: még ha kallódik is egy-két mindenféle, az összkép nem lesz annyira zavaros, mintha még a dísztárgyak is növelnék a vizuális ingereket.

És hogy miért jó a rend? Számos előnye van, ha ezekről szeretnél olvasni, kattints: A rendezett környezet előnyei

Arról, hogy hogyan lehet elvégezni a NAGY RENDRAKÁST, amely a selejtezéssel kezdődik, itt írtam: A kevesebb több és Anyu, selejtezz


Ha nem akarsz lemaradni semmiről, feliratkozhatsz a hírlevelére ITT.

Megtalálod a blogot a Facebookon és Instagramon is, zárt facebook csoportunkat pedig Rendezett anyukák – Anyu tervez néven érheted el.

Hírdetés

Rendrakási gyorstrükkök” bejegyzéshez egy hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s