A rend, ami segít (és nem hátráltat)

rend ami segít.jpgA költözések és a második gyermekem születése kapcsán átértékelődött bennem a rend fogalma. A szépen összehajtogatott ruhák értéke, a mindig szépen rendezett előszobafal és cipős szekrény, a párhuzamosra igazított szőnyegek, az élére vasalt ingek, a pontosan elhelyezett tárgyak haszna. Vagy inkább haszontalansága.

A rend, a tárgyak átláthatósága szerintem nagyon fontos dolog. A hatékonysághoz (és az idegbaj elkerüléséhez) elengedhetetlen, hogy mindig ugyanott találd a cipőd, a kulcsod, az órád stb. Ám az elvágólagos rend, a közel tökéletes rendezettség egy ponton túl inkább hátráltat, semmit hasznomra válik. Ha mindennek görcsösen a helyén kell lennie, egy szinte tökéletesen megkomponált rendszerben, az nem mindig célravezető, és nem biztos, hogy segít. A túl nagy rend (kényszere) sokkal inkább képes hátráltatni…

Erre akkor döbbentem rá, amikor a kislányom fehérneműs dobozkája kiborult és az addig élére hajtogatott kicsi bugyikákat csak bedobáltam gyorsan a helyükre, későbbi visszarendezés céljából. Aztán ráébredtem, hogy tulajdonképpen mit ad hozzá az életünkhöz, ha én minden ruhapakoláskor perceket töltök azzal, hogy a kis bugyik szépen hajtogatva legyenek eltéve. És rájöttem, hogy semmit sem! Sőt, csak időt vesz el, hiszen a rendezett bugyik nem adtak nagyobb hatékonyságot az összevisszasággal szemben, ellenben időt vettek el a hajtogatással.

baskets-2091031_1920

Mit ad hozzá az életünkhöz?

Felismerve, hogy nem minden rendetlenség rossz (és nem minden rend jó), bármilyen rendrakás, rendszerezés előtt azt a kérdést teszem fel magamnak: Mit ad ez hozzá az életünkhöz? Ha segít, könnyít, mert megtaláljuk, hamarabb elérjük a tárgyakat, esetleg helyet is spórolunk, akkor jöhet a rend és a rendteremtés. Ám ha csak az időt rabolja annak fenntartása, plusz értéket viszont nem ad, akkor ott nem fogok törekedni a „tökéletességre”.

A lakás, a rend értünk van, minket szolgál, ne legyünk akkor mi a rend szolgái. A jó rend, segít, ám a túlzott precizitás nem mindig rejt magában hozzáadott értéket. A jó rendben a tárgyak kiszolgálnak téged, kézre esnek, és gyors megtalálást biztosítanak, ezáltal nagyobb hatékonyságot is. A rossz rend viszont csak elvonja a figyelmed a lényegről: a túlzott pakolgatás, rendszerezés úgy veszi el az időt, hogy közben nem feltétlenül ad hozzá bármit is a hatékonysághoz.

Én ezentúl erre oda fogok figyelni, ha a rendrakásról, rendteremtésről gondolkozom. Felteszem a kérdést: Mit ad hozzá ez az életemhez? Ha szinte semmit, vagy akár el is rabol belőle, akkor felhagyok a tökéletességre törekvéssel. Viszont ha időt spórolok bizonyos területek rendezésével, szó nélkül belevágok.

És te?


Ha tetszett, oszd meg másokkal is 🙂

Nem szeretnél lemaradni semmiről? Iratkozz fel az Anyu tervez blog hírlevelére ITT.

Keresd a blogot a Facebookon is!

Hírdetés

A rend, ami segít (és nem hátráltat)” bejegyzéshez egy hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s