Házimunka ütemezése

Beosztottam minden házimunkát, de mikor végzem majd el?! Kisgyermek mellett specifikus helyzetben vagyunk, hisz a legtöbb esetben anya tervez, baba végez…
apartment-162212_960_720

Szerintem mi, anyák, háromféleképp ütemezhetjük a házimunkát kisgyermek mellett, ha megvan a beosztásunk:

 1. Alvásidőben
 2. Amikor sikerül (amikor a gyermek „hagyja”)
 3. Együtt a gyermekünkkel meghatározott időpontban (mondjuk a délelőtt folyamán)

Én ez utóbbit választottam, és úgy vélem mindenki így nyer a legtöbbet: én megkapom a délutáni alvásidőt, hiszen addigra a feladatokkal végzünk, a kislányom pedig megkapja az egész délutánt, amit neki tudok szentelni. Ráadásul a közösen végzett házimunka alatt is együtt vagyunk, zenét hallgatunk, énekelünk, mondókázunk.

Amíg össze-vissza, „amikor sikerül” módon végeztem a házimunkát, ugyanúgy a végére értem, de nagyon elaprózódtam, és gyakorlatilag egész nap foglalkoztam vele valamilyen mértékben. Ráadásul bűntudatom is volt, hogy amíg a lakással foglalkozom, addig nem vagyok a kislányommal. Most viszont mindketten tudjuk: ha elvégeztük délelőtt a házimunkát, az egész délután a miénk.

Én már kezdetektől fogva célul tűztem ki magam elé, hogy a kislányom alvásideje az enyém maradjon. Mivel nincs jelenleg senki, akivel kislányom néhány percnél tovább szívesen maradna nélkülem (értsd: ne ordítsa teli torokból, hogy annnnnyaaaa), így a szabadidőm és férjemre fordítható időm az ő alvásidejére korlátozódik. (És még mindig nem alussza végig az éjszakát… Nagyon nem.) Ez nagyjából délután és este is plusz 2-2 órát jelent magam számára. Ez az én „kimenőm”. Ennek megtartása nagyban motivál abban, hogy a házimunkát a kicsimmel együtt végezzem el.

washing-dishes-1112077_960_720

Házimunka ütemezése:

 • 8-fél 9-ig együtt ágyazunk be és pakolunk össze a lakásban (ez jelenleg gyakorlatilag a szabad futkározás ideje számára).
 • Fél9-10-ig takarítunk az aznapra kijelölt helységben, illetve mosunk, teregetünk, amikor kell. Ebbe igyekszem minél jobban bevonni: adogatja a vizes ruhát, leveszi a szárazat, törölget, kis seprűvel sepreget. Ha megunja, akkor abban a helységben játszik, amelyben takarítunk.
 • 10-kor tízóraizunk, amely után (vagy közben, hiszen már elég önállóan eszik a kis 16 hós lányom) elmosogatom a reggeli után keletkezett edényeket .P1000978.JPG
 • Fél 11-től fél 12-ig önálló játék következik. Ez idő alatt a babakarámba zárom be a kislányom és egy mese DVD-t kapcsolok be neki. Ekkor végzem a közösen nehezen végezhető feladatokat: a főzést és a vasalást.
 • Délutánra már nem szoktam beütemezni háztartási teendőt, de ha mégis szükséges (pl. varrás), akkor azt a séta utáni közös játék ideje alatt végezem el. Ilyenkor rossz időben még lomtalanítás, rendrakás is belefér, amit Léna igazán élvez (mert rámolhat).
 • Mosogatni a tízórain kívül az uzsonna ideje alatt illetve után szoktam (az ebéd utáni mosatlant), illetve vacsora után (a vacsi maradványait).

Nem mondom, hogy ez az egyetlen járható út, hiszen más-más helyzet alakul ki a baba életkorának változásával, kistesó érkezésével, de még évszakonként is. Például a nyári kánikulában valószínűleg változni fog a tervünk, és inkább kora délelőtt és késő délután megyünk majd sétálni, míg a kinti hőség ideje alatt végezzük el a házimunkát.

Összességében szerintem nagyban megkönnyíti a hétköznapjainkat, ha amit csak lehet közösen végzünk el gyermekünkkel,  a napon belül viszonylag hasonló időben. Ehhez persze nem árt ismernünk a kicsi napirendjét, vagy ha nincs, kialakítani számára. Ha kíváncsiak vagytok rá, ez hogyan épül fel nálunk, tartsatok velem a jövő héten is!

Hírdetés

Házimunka ütemezése” bejegyzéshez ozzászólás

 1. Ez nagyon szuperul meg szervezve nálad.
  Képzeld el, hogy Angliában a gyerek úgy van nevelve, hogy a házimunka az “büdös” és nem is kérhetem, hogy segítsen, mert a gyerek nem “szolga”. Összesen az 5 évest néha játékosan “párkereső” játékként mondva a zoknik párosításába van lehetőségem bevonni.

  Kedvelés

  1. Hú, az nem semmi :O Arra nem is gondoltam még, hogy így is fel lehet fogni a dolgot… Annyira kézenfekvőnek tűnik, hogy azzal adom a legjobbat a gyermekemnek, ha megtanítom, hogyan álljon helyt az életben: elpakoljon maga után, vagy letöröljön egy asztalt. De legalább csak lássa, hogy anya megteszi, és nem hagyja, hogy a kosz és káosz uralkodjon el az otthonunkban. Amilyen példát mutatunk, olyan lesz a gyermekünk is. És minél inkább bevonjuk, annál többet vagyunk együtt, és annál hamarabb lehetünk 100%-os figyelemmel is együtt 🙂
   Szóval érdekes ez az angliai szemlélet. Nem igazán tudok vele azonosulni, de most már akkor erről is hallottam 🙂 Köszönöm!

   Kedvelés

 2. Visszajelzés: Mom TAG | Anyu tervez

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s