Miért is pörgetnéd maxon a háztartást?!

indoor-2650994_1920Amikor először kezdtem a háztartással kapcsolatos tippek, trükkök mentén egy rendszert kialakítani (sőt, kész rendszerekre bukkantam!) úgy éreztem, megtaláltam a a kincset, amit kerestem. Aztán rá kellett jönnöm, hogy nem arra a legnehezebb rendszert kialakítani, hogy a lakás mindig rendezett és tiszta legyen, hanem mindezt úgy elérni, hogy közben ne a háztartás körül forogjon az életünk, hanem mondjuk, éljünk is…

Gyönyörű rendet és tisztaságot tartani a hétköznapok során –bár nem mindig könnyű- , de nem lehetetlen próbálkozás, és megvannak rá a nagyszerű takarítási rendszerek is, mint amilyen pl. a FlyLady. Ha elég időt és energiát szánsz rá, és napi prioritásként kezeled a maximális tisztaságot, akkor menni is fog. Valaminek a rovására. Mert azt tudjuk, hogy ha valamit priorizálunk, más dolgokat hátrébb sorolunk.

Épp ezért olyan rutint kialakítani, amely igazodik a személyes igényeitekhez, a lakás és a benne élők sajátosságaihoz, miközben csak pont annyi időt szánsz a háztartásra, amennyit te magad jónak látsz, az már nem is olyan egyszerű feladat. Amikor egy nagyobb házba költöztünk, óriási udvarral, azzal kellett szembesülnöm, hogy a korábbi rendezettségi-tisztasági szint fenntartása kétszer annyi időt vesz igénybe. Gyerkőcök és átképzés mellett ez kb. azt is jelentette, hogy a szabadidőm szinte nullára csökkent. Úgy gondoltam bennem van a hiba, végletekbe estem: Vagy nagyon és mindent megcsináltam, vagy elengedtem a dolgot és frusztrált voltam az eredménytelenség láttán. Az is zavart, hogy kudarcot vall Anyu, hiába tervez. Ugyanakkor azt is éreztem, hogy nincs értelme annak sem, hogy az összes időmet, energiámat feleméssze a háztartásvezetés.

Tudtátok, hogy az eredmények 80%-át az elvégzett feladatok 20%-a adja?

Meg kellett az új helyzetben is keresnem, hogy számomra mely lesz az 20%, amely a leginkább prioritást élvez, és amelyekből semmiképpen sem tudok és akarok engedni (és amely a legtöbb eredményt hozza).

Tiszta ruha:

A mosás-teregetés-ruha elpakolás kardinális kérdés, ezen nem nagyon lehet lazítani. Minden hétköznap reggel indítok is egy adag mosást, amit délelőtt kiteregetek, délutáni játék közben összeszedek és 2-3 naponta este, egy sorozatrész közben összehajtogatok, elpakolok. Kellemest a hasznossal elven. (Ugyanez 1 heti vasalni valóval, bár ez most random alakul a ruháknak megfelelően)

Tiszta edények:

Igyekszem minden étkezés után elmosogatni, hogy ne is gyűljön fel nagy halom, reggel pedig a csöpögtetőn megszáradt edényeket pakolom el.

Étkezés:

Számomra ez volt mindig a főmumus. Minden nap változatos főételek, amelyeket kedvel a család, ár-érték arányban is jók és az elkészítési idő sem emészti fel az egész délelőttöt (miközben a gyerekek adott esetben körbe-körbe szaladgálnak a forró sütő körül). Nálam ez lett a delegálható terület, hétköznap hordjuk az ebédet, hétvégén és ünnepeken pedig főzök.

Viszonylagos rend (a la’ ne bukjunk orra semmiben).

Ezt volt a legnagyobb kihívás meghatároznom, hogy mennyi az annyi. Mert ugyebár vagy rend van vagy nincs rend 😀 Na azt hiszem ezzel a gondolkodással vesztegettem el eddig a legtöbb időt és energiát a háztartás kapcsán.

Például kínosan ügyeltem arra, hogy a cipők mindig visszakerüljenek a helyükre, a kabátok a fogasra, a kis hátizsákok a székre, sapkát a fiókba, miközben minden szennyes a mosógépbe, a használt papírzsepik a kukába, a blokkok pedig a fiókomba, ahonnan átvezetem a költségvetésünkbe. Tehát, hogy ezek minden időpillanatra érvényesek legyenek az előszobára, akár napi tizenötszöri érkezés-távozással, két kisgyerekkel. Akkor is, ha mindez a rend 2 percig tartott, és újraindult minden. Ennek semmi értelme. Megkérem őket, hogy tegyék a cipőt oldalra (mivel többet használnak), illetve este összepakolok, ha kell, míg férjem olvas nekik esti mesét. De egyre gyakrabban odabújok inkább hozzájuk és hagyom figyelmen kívül, hogy nincs eltéve a kalap, ami reggel úgyis kelleni fog és nagyjából mindegy, hogy a fiókból veszik elő vagy az előszobai székről emelik le.

Amire odaügyelek, hogy a játékaik el legyenek pakolva (ezt együtt csináljuk), de nem zavar már, hogy nem A-tól Z-ig vagy nem színsorrendben vannak a holmijaik illetve a gondosan megépített vasútpálya is simán megvárhatja a földön, hogy másnap is játszanak vele.

Tisztaság:

Ez is elég ingatag fogalom, hogy kinek mi számít tisztának. Elégedetlenség, frusztáció meg a tisztaság körül forgás helyett inkább meghatároztam, hogy számunkra mi lesz a megfelelő szint. A szőnyegek kapcsán például az a mércém, hogy lehessen játszani a szőnyegen, anélkül, hogy különösebb szöszök akadnának bele a játékokba, illetve a padlófelületek legyenek annyira tiszták, hogy zokniban vagy mezítláb is lehessen járni. Ehhez a heti 2 porszívózás és 2 felmosás jött be eddig, illetve a konyhában és az előtérben a mindennapi sepregetés (plusz esetileg).

A portörlés kezét kicsit most elengedtem, mert ez volt az a terület, amely tényleg sok időt elvett, túl gyakran csináltam és majdnem nulla volt a látszata. Nyilván egy centis porréteg vagy csillogó felület között hatalmas különbség van, de aközött, hogy hetente törölgetek vagy ad hoc módon, mikor épp teszek-veszek és nem egyben szánok rá egy órát, sokkal jobb az idő-eredmény arányom.

Rá kellett ismét ébrednem, hogy nem az az abszolút jó, ha minden időpillanatban ellenőrizhetően szép rend és tisztaság van nálam, cserébe ekörül forgok állandóan vagy frusztrált vagyok, ha nem sikerül teljesítenem. Az a megfelelő rend és ehhez kapcsolódó rendszer a háztartás kapcsán, amely minket szolgál, amelyben jól érezzük magunkat és nem terhel le annyira, hogy ne jusson idő élvezni az otthon melegét, a pihenés lehetőségeit.

Nálad melyek ezek a kritikus területek, amelyek a feladatvégzésed, befektetett energiád 20%-át követelik csupán de az eredmények nagyobb részével kecsegtetnek?

Mi az, amiből biztosan nem engedsz?

Mi az, amit hajlandó vagy ritkábban vagy másképp csoportosítva csinálni?

Mi az, amit végképp elhagysz?


Íme még néhány cikk a háztartásvezetés beosztásának témakörében (katt a linkre!):

 

Megtalálod a blogot a Facebookon és
Instagramon is,
zárt facebook csoportunkat Rendezett anyukák – Anyu tervez néven érheted el.

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s