Így kezdj a házimunkához!

towel-860325_1920A házimunka szerintem nem egy szükséges rossz, de nem is az egész életet kitölteni kívánó tevékenység. Nem kell görcsösen tökéletesen végezni, de elhanyagolni sem szerencsés. A jó hozzáállás, és az arany középút megtalálása ebben az esetben is a siker kulcsa lehet.

Szerintem a házimunkával szembeni általános ellenállás javarészt abból fakadhat, hogy nem fogalmazzuk meg elég pontosan és konkrétan magunk és környezetünk számára, hogy mit várunk ettől az egésztől. Ezért ha a házimunkáról kérdezel engem, azt mondom, hogy az első lépés az, hogy átgondolod (ha eddig nem tetted) a következőket:

 • Milyen mértékű tisztasággal és renddel vagy elégedett?
 • Milyen mértékű tisztaságot és rendet vár tőled a család?
 • Miben és mennyit tud segíteni a család többi tagja?
 • Milyen gyakran legyen főtt étel az asztalon?
 • Minden ruhát ki kell vasalni, vagy csak pl. az ingeket?
 • Milyen mértékben tudsz és akarsz külső segítséget igénybe venni? (Pl. házhozszállításos étel, takarítónő stb)

Nincs helyes vagy helytelen válasz, a lényeg, hogy te magad és a veled együtt élők tisztában legyenek vele, hogy mit várnak el a házimunka terén. Persze az elvárásokat reálisan kell megfogalmazni, ahhoz, hogy senki ne legyen túlzottan leterhelve, vagy ha nagyobbak az elvárások, nagyobb segítségnyújtásra van szükség a család többi tagjának részéről.

Ha megvan az elképzelésed a háztartásodról, szinte szemeid előtt látod, hogy mit értesz a rend, vagy a tisztaság fogalma alatt a hétköznapokban egy-egy helység tekintetében, akkor úgy vélem, a selejtezés a következő lépés. Mert egy „nem-használom-de-tartogatom-majd-jó-lesz-még-valamire” házban óriási kihívás rendet és tisztaságot tartani. Ha mindent őrizgetsz, és roskadoznak a polcok a sok cucctól, amiken keresztül külön ásatást kell végezni, hogy eljuss a portörlésig, jó eséllyel bele sem kezdesz. Mindenesetre nem sok kedved lesz hozzá, az biztos. Arról nem is beszélve, hogy ha a lomok uralják a teret, sokkal nehezebben találod meg az igazán fontos tárgyakat. A selejtezés áldásairól ITT írtam, a konkrét folyamatról pedig ITT ITT és ITT.broom-1324469_1920

Ezután már következhet a feladatok konkrét meghatározása, beosztása. Sokaknak bizonyult hasznosnak a FlyLady program, mely azonban kisgyermek mellett túl alaposnak és fölöslegesnek bizonyul. Minden egyes hónapban nagytakarítani az egész lakást?! Azért ehhez túl rövid az élet! Sokkal praktikusabb Jónás Anna módszere, melyet a Kicsivel könnyebben című könyvében részletez, és amely módszert én is alkalmazom.

5 részre osztja a lakást, és minden hétköznap takarít, de más-más helységekben. Mindenhol az általános takarítást végzi: portörlés, felseprés, felmosás, valamint egy extra feladatot a 16-os listájáról. Ez a lista minden helységben sorra veszi azokat a feladatokat, amelyeket a nagytakarítások alkalmával végezne. Azért 16, mert így ha minden héten megcsinál egyet, 4 hónap alatt ér a végére, tehát évente 3x „nagytakarítja” körbe a lakást. ITT olvashatsz még erről. A teendőim napi ütemezéséről pedig ITT írtam.

Ez a módszer számomra is nagyon hasznosnak bizonyult. Külön előnye, hogy a feladatok még könnyebben kiszervezhetők és áttekinthetők, valamint összevonhatók ha több időd, vagy gyermekfelügyelet akad.

Készítettem is egy táblázatot, afféle órarendet, mely tartalmazza, hogy mely helységben mikor takarítok, valamint sorra vettem az egyéb teendőimet is.

 • Hetente 3x főzök.
 • Hetente 1x mosok (4 adagot).
 • Hetente 1x vasalok (ingeket csak, babaruhát már nem).
 • Hetente 1x sütök sütit (nem muszájból, csak mert édes szájú vagyok, na!)
 • Ezen kívül naponta 2-3 alkalommal mosogatok, míg a kislányom tízóraizik, uzsonnázik, vacsorát befejezi.
 • A kinti munkákat (főként gyomlálás) nem szoktam beosztani, mert a kislányommal együtt végezzük folyamatosan, amíg kint vagyunk az udvaron. (Tavaly még azt is beosztottam, mert csak alvásidőben tudtam végezni. Ha nem mozgott a babakocsi, ordított.)

Végül a legfontosabb tippem a házimunkával kapcsolatban:

Végezd örömmel és jó szívvel.

Főzd úgy az ételt, hogy tudod, szeretteidet táplálhatod vele. Súrold úgy a szőnyeget, hogy magad előtt látod ahogy játszol rajta a gyermekeddel. Vasald úgy az ingét, hogy amikor felveszi, érezze benne, hogy mennyire szereted!

És itt egy könyv a témában, amelyből nagyon sokat tanultam: Bianka Bleier-Birgit Schilling: Háztartási túlélőkönyv.P1000996

Hírdetés

Így kezdj a házimunkához!” bejegyzéshez ozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s