A rendezett környezet előnyei

apartment-lounge-3147892_1920A 30 napos rendteremtő kihívás résztvevőivel mindnyájan egyetértettünk abban, hogy a rend, a rendezett környezett egy fontos és szükséges dolog az életünkben. És ez alól nem mentség, hanem éppen inkább motiváció a kisgyermek! Mozgatórugója annak, hogy számukra is nyugodt, biztonságos, áttekinthető környezetet teremtsünk. Most pedig nézzük meg, milyen előnyökkel jár a rendezett környezet!

1. Időt spórolsz

Rendezett környezetben nem kell keresgéléssel tölteni az időt, hiszen minden tárgy a saját helyén van. Azzal sem kell időt pazarolnod, hogy átrágd magad a sok fölösleges cuccon ahhoz, hogy megtaláld, amire szükséged van.

2. Könnyebb takarítani

Gyorsabb és könnyebb a takarítás, ha mindennek megvan a helye és nem kell a haszontalan dolgokat odébb pakolgatni minden egyes felmosásnál vagy portörlésnél. Ráadásul például a lezárt dobozban tárolás külön előnye, hogy egy mozdulattal letörölhető a doboz teteje.

3. Koncentrálhatsz a fontos dolgokra

A tárgyak elvonják az ember figyelmét. Ha sok felesleges tárggyal vesszük körül magunkat az egyrészt más tevékenységre csábít, másrészt lefoglalja az agyi kapacitás egy részét is: folyamatosan látjuk a sok cuccot, és még ha nem is akarunk róla tudomást venni és csak a feladatra koncentrálni, az agyunk, a látás révén folyamatosan kapja az ingereket, és azt feldolgozza, értékeli. Nekem, “buta” emberként nagy szükségem van az agyam minden sejtjére, úgyhogy megkímélem őt és a szememet a fölösleges cuccok bámulásától. Egyszerűbb környezetben jobban működik az agyam, sokkal hatékonyabb vagyok.img_20161004_091023

4. Nyugalom

A kihívás résztvevői boldogan számoltak be arról, hogy úgy látják, mindenki nyugodtabb a családban, hogy minden a helyén van. A gyerekeknek több terük van játszani, a felnőtteknek több lehetőségük van pihenni. Ráadásul a rendetlenség keltette nyomasztó érzés sem jelentkezik így.

5. Kívül-belül rend

Ha kívül sikerül rendet teremtened, nagyobb eséllyel sikerül belül is megtenned ugyanezt. Illetve ez a kettő valahogy kéz a kézben jár, mert a lakás egy idő után vissza fogja tükrözni lakóinak lelki világát. Nem ígérem, hogy tuti belső rendre lelsz, ha rendbe vágod a lakást. De ha például szeretnél sportos lenni, akkor elkezdesz tornázni (még ha utálsz is), aztán egy idő után már azért tornázol, mert sportos ember vagy, és vágysz rá, az életed része lett. Szerintem valahogy így működik a rendteremtés is.

photo_20170217_130152
Ám ez sajnos nem megy gombnyomásra.

A rend által valóban elérhetők ezek a könnyítések, de keményen meg kell küzdeni értük. Egy olyan rend(szer) létrehozása, amely valóban ezeket az előnyöket kínálja bizony idő és energia (és olykor egy kis pénz is).

Először nehezebbek lesznek a napok: hiszen a sokszor elúszó hétköznapokba még a rendrakásokat, selejtezéseket is be kell iktatnunk. Látszólag csak megnehezítjük az amúgy sem könnyű helyzetünket. De szerintem bőven megtérül a befektetésünk.


Ha tetszett, oszd meg másokkal is 🙂

Nem szeretnél lemaradni semmiről? Iratkozz fel az Anyu tervez blog hírlevelére ITT.

Keresd a blogot a Facebookon és Instagramon is!

Hírdetés

A rendezett környezet előnyei” bejegyzéshez egy hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s