Rend a lelke mindennek

kitchen-1756631_1920.jpgKi ne szeretné a rendet és tisztaságot? Én szeretek áttekinthető, rendezett környezetben élni, ahol mindent megtalálok, és könnyen eligazodom. Ha igaz, hogy a zsenik átlátják a káoszt, akkor én buta ember vagyok: a rendben hiszek. Ahogyan Isten szép rendben teremtette meg a világot, én is jobban érzem magam egy rendezett környezetben, mint a káoszban.

Először akkor jöttem rá, hogy egyszerűbb környezetre van szükségem, mikor észrevettem, hogy sokkal jobban megy a tanulás a könyvtárban, osztályteremben, mint a túlzsúfolt íróasztalomon. A sok tárgy nemcsak más tevékenységre csábít, hanem azt tapasztaltam, hogy lefoglalja az agyi kapacitás egy részét is: folyamatosan látjuk a sok cuccot, és még ha nem is akarunk róla tudomást venni és csak a feladatra koncentrálni, az agyunk, a látás révén folyamatosan kapja az ingereket, és azt feldolgozza, értékeli. Nekem, “buta” emberként nagy szükségem van az agyam minden sejtjére, úgyhogy megkímélem őt és a szememet a fölösleges cuccok bámulásától. Egyszerűbb környezetben jobban működik az agyam, sokkal hatékonyabb vagyok.

Ráadásul mindent megtalálok és nem veszítek időt és energiát a keresgéléssel, hiszen mindennek megvan a maga helye, ahová vissza is teszem a tárgyakat. Takarítani is könnyebb, ha rend van, és nem kell ezer lom alól kihámozni a takarítandó felületet.

baskets-2091031_1920

A rend fenntartásában nagy segítségnek bizonyultak számomra a dobozok és a kosarak.

Ezek számos előnnyel rendelkeznek a tárolás kapcsán:

  • Elrejtik a tárgyakat: Egy doboznyi apróság a polcon mennyivel nagyobb rendet sugall, mint ugyanaz a mennyiség a polcon szétterítve.
  • Könnyű az elpakolás: Csak beledobálsz mindent, ami odatartozik és kész. Még a gyerekek is könnyen megtanulják.
  • Egyszerűbb takarítás: Képzeld el, ahogy csak letörlöd a zárt doboz tetejét és mész tovább. Nem kell egyesével törölgetni, rakosgatni mindent.
  • A legjobb helykihasználást biztosítják a téglatest formák: könnyű őket egymás mellé és egymásra is pakolni. Ez óriási előnye pl. a kör alakú tároló megoldásokkal szemben.
  • A kosarakban is bármit könnyen lehet csoportosítani, remek társ a rendezésben. Mivel nyitott, a gyerekek is hamar megtudhatják melyik kosár mit rejt, így jó ötlet játékok rendszerezéséhez.

Nálam már „doboz-ország” van, ahogy férjem nevezi. Szinten mindent dobozok és kosarak borítanak, amiből az, aki nem erre koncentrál, csak annyit vesz észre, hogy alapvetően rend van (miközben nem sokat görcsölök rajta). Dobozok vannak a szekrényen kívül és azon belül is. Dobozok, kosarak a fürdőszobában, az íróasztal fiókjában, sőt még a ruháknál is.

A folytatásban megmutatom, pontosan hogyan is használom ezeket a tárolási módokat!


Nem szeretnél lemaradni semmiről? Iratkozz fel az Anyu tervez blog hírlevelére ITT.

Keresd a blogot a Facebookon is!

Hírdetés

Rend a lelke mindennek” bejegyzéshez ozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s