Nagytakarítás baba mellett

lego-568039_1920.jpgA természet megújulásával együtt tavasszal mi is vágyunk a felfrissülésre, megtisztulásra. Az egyre hosszabb nappalok, a felmelegedő idő, a sokkal több fény mind-mind megújulásra sarkall. Na meg takarításra. Nemcsak azért, mert a télen észrevétlenül megbúvó porcicák a beáradó fény miatt igen látványossá változtak, és nemcsak azért, mert ilyenkor így szokás, és egyébként is ez a „dolgunk”… Valahol legbelül vágyat érzünk a szívünk mélyén az újrakezdésre, arra, hogy tisztaság és rend vegyen körül bennünket, kívül-belül. De baba mellett ez már nem is olyan egyszerű feladat…

Első gyermekem születése után egy olyan módszert dolgoztam ki a nagytakarításra, mellyel soha nem egyszerre kellett elvégeznem a feladatokat, hanem lépésről lépésre. Minden helységben meghatároztam azokat a teendőket, amelyeket egyébként nagytakarításkor, tehát kb. negyedévente végeznék. A feladatokat úgy osztottam el, hogy 16 részterület legyen (heti eggyel számolva 4 hónap alatt kerül sorra mind).

Ezeknek az elvégzését beiktattam a hétköznapokba: a hét minden napjához illesztettem egy helységet a lakásban, amelyet takarítok, és az általános rendrakás-porszívózás-felmosás mellett elvégeztem egyet a listáról. Előnye, hogy bárki be tud segíteni a lista alapján (ami kész van, azt kipipálod, így látni, mi van még hátra), másrészt, ha gyermekfelügyelet kínálkozik, több dolgot is elvégezhetsz a listáról a felszabaduló időben. ITT írtam róla bővebben.

Ami fontos: legyen listád a feladataidról!

Akár lépésről lépésre, akár egyszerre végzed el a nagytakarítást, mindenképp szükséged lesz egy részletes listára a feladatokról. Összeírhatod helységenként vagy feladatcsoportonként is (pl. függönymosás). Én a helységenkénti leírást preferálom ahol lehetséges, mert így jobban nyomon tudod követni, hogy mivel hol tartasz (pl. ablakpucolás esetén). Ez azért is előnyös, mert hiába szeretnél egyszerre túlesni mindenhol a portörlésen, ha épp alszik az egyik szobában a gyerek, vagy pont ott játszik, ahol felmosnál.

Mióta két gyermekem van, bonyolódik a mátrix: úgy tűnik, mindig mindenhol van valaki, amely kisfiam mászni tudása óta hatványozottan igaz. Léna ugyan ovis, de tudjátok az csak amolyan urban legend, hogy a 3 évesek óvodába járnak: többet van itthon, mint ott (de így is hálás vagyok, mert a bárányhimlőn kívül csak kisebb kórságokkal szembesülünk). Így még nehezebb a takarítás: nemcsak azért, mert folyamatos felügyeletet igényel a két gyermek (plusz más feladatok is adódnak körülöttük és a ház körül), hanem azért is, mert nem akarok mellettük vegyszereket használni a tisztításhoz.

31131734_1622760374440356_1841374615780196352_n.jpgMost viszont erre is találtam megoldást.

Léteznek csak természetes összetevőket felsorakoztató tisztítószerek is, és már megfizethető áron. Ilyen a Cleanne Crystalclean természetes tisztítószer család, amely nem ártalmas a gyermekekre, nem hagy vegyszer szagot, melynek akár a belégzése is káros hatású lehetne. A zsíróoldót és az általános felülettisztítót volt szerencsém kipróbálni, amelyek hatékonynak bizonyultak a kosszal szembeni harcban. A zsíroldó a legkisebb kellemetlen szag nélkül tette a dolgát, nem fuldokoltunk az egybe nyitott konyha-nappali helységben (ahol a gyerekek folyton jönnek-mennek).

Termékeik között komplett csomagokat is találunk, így rendelkeznek Nagytakarítás csomaggal, Autótakarítás csomaggal, de még Baba-mama csomaggal is.

Összefoglalva: Mire érdemes odafigyelni nagytakarításkor, ha már anya vagy?

  1. Meg lehet csinálni! Falatonként, lépésről lépésre, vagy segítő kezeket igénybe véve, de nem lehetetlen. Ne ijedj meg tőle.
  2. A teendőket érdemes listába szedni, az elvégzéskor kipipálni.
  3. Érdemes természetes összetevőjű tisztítószereket használni a gyerekek mellett. (Például EZT)

Szeretnéd, ha az otthonodat nem vegyszerek uralnák, hanem természetes összetevőket tartalmazó tisztítószerek? Akkor próbáld ki a Cleanne Crystalclean termékcsaládot!

Használd az anyutervez5 kuponkódot az 5% kedvezményért a vásárlás végösszegéből! Cleanne Crystalclean

31131734_1622760374440356_1841374615780196352_n.jpg


Ha tetszett, oszd meg másokkal is 🙂

Nem szeretnél lemaradni semmiről? Iratkozz fel az Anyu tervez blog hírlevelére ITT.

Keresd a blogot a Facebookon és Instagramon is!

Hírdetés

Nagytakarítás baba mellett” bejegyzéshez egy hozzászólás

  1. Visszajelzés: Áprilisi kedvencek |

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s