A halogatás felszámolása

the-eleventh-hour-758723_1920Sokan rendelkezünk halogató attitűddel, melynek következtében a feladataink elvégzését rendszeresen a be nem látható jövőbe helyezzük át. Ez se nem hatékony se nem célravezető. De hogyan tudunk változtatni?

A halogatásra való hajlandóság részben annak köszönhető, hogy a több fázisból álló feladatok elkezdése (vagy folytatása) helyett végzett egyéb tevékenység azonnali eredménnyel kecsegtet. És mi szeretjük az azonnal jutalmat.

Másrészt minden ember hajlamos rá, hogy a kisebb ellenállás irányába mozduljon: ha nincs kedvem ma vasalni, majd vasalok holnap. A mosás is ráér még, és a szekrényen lévő por sem lesz számottevően több, ha egy-két napot még várok a portörléssel. Nincs azzal semmi baj, ha átütemezed a feladataid, mert nincs hozzá fizikai vagy lelki erőd, vagy egyszerűen közbe jött valami fontosabb. Azzal van baj, amikor rendszeresen „majd megcsinálom, ha lesz időm” távolságba helyezed az adott feladatot.

Ez főleg azokat a tevékenységeket veszélyezteti, amelyeknél a teljes munkafolyamat még nem ismert pontosan, vagy külső segítséget is igénybe kell venni, esetleg az eredmény nem túl szembetűnő. Tipikus példa lehet erre egy pince vagy garázs kitakarítása, lomtalanítása. Hiszen úgysem látja senki, hogy 5-10 éve gyűlik ott a lom, hát még 1-2 hét (vagy év) már igazán nem számít.

Ilyen könnyen elhalasztunk egy jó recept, egy hasznos háztartási praktika vagy más, életünkre vonatkozó terv megvalósítását. Fellelkesülünk, elhatározzuk, hogy megcsináljuk, és ennyi. A papír alapú fotók albumba ragasztása (vagy egyáltalán kinyomtatása) sem sürgős ügy, könnyen áttehető a távoli jövőbe. Csakhogy ezek a dolgok folyamatosan nyomasztanak minket. Mivel el sem végeztük, és nem is jelöltünk ki pontos határidőt az elvégzésükhöz, agyunk folyton emlékeztet, hogy „majd meg kellene csinálni”, hiszen valóban szeretnénk azt. De könnyebb halogatni.

clock-650753_1920.jpg

A halogatás felszámolása lépésről lépésre

1. Írj egy pontos listát arról, melyek azok a dolgok, amelyeket folyton halogatsz.

Azért, hogy felszámoljuk ezeket a halogatott teendőinket, első lépésként ideje összegyűjtenünk, hogy melyek is azok.

Szerepeljen rajta a múlt havi újság elolvasása, a kölcsönkért könyv visszaadása, a kamra kitakarítása, kerítés lefestése. Írj össze mindent, de nem azért, bűntudatod legyen, vagy hogy gyorsan mindent elvégezz. Inkább azért, hogy lásd mennyi feladat „lóg a levegőben”, és mit lehet velük kezdeni.

2. Tételek kihúzása.

Húzd át, és felejtsd is el azokat a teendőket, melyeket úgysem fogsz elvégezni (és nem is olyan fontosak). A többi teendőből szervezz ki mások számára annyit, amennyit csak lehet. És a maradék? Nos, azt ideje beosztani.

3. Megmaradt feladatok beosztása

Ha vannak olyan feladatok, amelyeket időről időre halogatsz, akkor érdemes elgondolkodni a halogatás okán. Mi az, ami már nem fér bele az idődbe? Lehet, hogy túl sokat vállalsz magadra, vagy rossz ütemben végzed a feladataidat? Ha csak egyszeri feladatok végzéséről van szó, igyekezz mihamarabb beiktatni őket a napi teendőid közé, hogy ne nyomasszanak.

4. “Ötleteim”, “Valamikor” lista

Mi a helyzet azokkal az ötletekkel, amelyek nem igazán „elvégzendő feladatok”, tehát nem húznád ki a listáról, de nem is tudod őket a közeljövőben elvégezni, mert nem sürgősek? Nos ezek egy külön listán szerepelhetnek, amelyet elnevezhetsz „Ötleteim”, „Valamikor” vagy „Talán” listának. Ide gyűjtheted a későbbiek folyamán is azokat a megvalósítható ötleteket, amelyek elvégzésében nem vagy biztos, illetve nem tudod, hogy mikor lennél képes elvégezni az adott teendőt.

5. Új, halogatás-gyanús feladatok elrendezése

És ha kész vagy az eddig halogatott teendőiddel, és befut egy új, könnyen elnapolható feladat? Jegyezd fel! Le kell majd metszeni a rózsabokrot, fel kell fújni a bicikli kerekét, le kell cserélni a téli gumit, el kell tenni a kinőtt babaruhákat? Írd fel a teendő listádra!

Igen, de így is sok minden van rajta, és már nem látom át a teendő lista káoszt! –mondhatnád jogosan. Épp ezért én a teendő listáimat kontextus szerint rendezem. Ez azt jelenti, hogy aszerint írom fel a feladatot, hogy hol, hogyan végezhető el. Van egy számítógép listám, amelyen az blogos teendők szerepelnek, valamint egy böngészéssel kapcsolatos listám (például, ha egy virággal kapcsolatban szeretnék később információkhoz jutni), illetve egy offline listám is van (pl. könyveléssel, képszerkesztéssel kapcsolatos teendők). Ezen kívül az „Otthon Lénával”, „Otthon Léna nélkül” teendő listák is megtalálhatóak nálam, illetve van egy „Városban” elnevezésű jegyzetem is.

Ezek alapján rendezem azokat a feladataimat, amelyek nem köthetőek időponthoz (mert azokat a naptár részbe írom be, oda, ahol éppen aktuálisak), de nem is szeretném őket halogatni. Ezzel a módszerre már nem a távoli ködös jövőbe helyezem át a feladatokat, hanem átlátható módon, számomra könnyen kezelhető rendszerben szerepeltetem őket.

És nálad mi a helyzet a halogatással?


Nem szeretnél lemaradni semmiről? Iratkozz fel az Anyu tervez blog hírlevelére ITT.

Keresd a blogot a Facebookon is!

Hírdetés

A halogatás felszámolása” bejegyzéshez egy hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s