Hogyan tűzzünk ki célokat?

jetty-1373173_1920Az újév tiszta lappal indul, és általános dolog, hogy új célokat tűzünk ki, új terveket alkotunk az előttünk álló évre. Decemberben mégis sokan azt tapasztaljuk, hogy nem mindent tudtunk megvalósítani, mert egyszerűen nem jól fogalmaztuk meg, mit szeretnénk elérni. A jó célkitűzés motiválttá és hatékonyabbá tesz, míg a rosszul megfogalmazott célok csak frusztrálttá és lehangolttá változtatnak. Nem mindegy hát mikor és milyen célokat tűzünk ki magunk elé.

A jó célkitűzés ismérvei:

Határidőhöz kötött: Meghatározzuk, hogy egy bizonyos időpontra vagy egy adott időszakra fogjuk elvégezni, ezzel meggátolva a halogatást, megőrizve a fókuszt.

Reális: Maga a cél, és a hozzá kötött időpont egyaránt reális. Természetesen, igaz, hogy merjünk nagyot álmodni, de pl. 10 kiló fogyáshoz nem lenne reális a következő hónap első napját rendelni. Inkább kisebb lépéseket, megvalósítható célokat tűzzünk ki magunk elé.

Kellően kihívó: A jó cél egyben kihívás is. Nem lehet elég motiváló egy olyan célkitűzés, amelyet szinte rutinosan teljesítünk. Legyen egy kis nehézség a célhoz vehető útban.

Teljesíthető: De csak egy lépéssel legyen nehezebb, mint amit könnyen elvégeznénk! Szükséges ugyanis, hogy teljesíthető legyen a cél: nehezen, de elérhető. Ha lehetetlen elérnünk, szintén nem leszünk motiváltak arra, hogy erőfeszítéseket tegyünk a siker érdekében.

Mérhető, számszerűsíthető: A jó célkitűzés esetén látható, hogy mikor érjük el azt. Mint egy futóversenynél, amikor átszakítjuk a célszalagot: tudjuk, hogy beértünk. Így van ez más célokkal is: kötni kell hozzá valamilyen számot, vagy mértékegységet, hogy lássuk, mikor teljesült. Például én szeretnék többet olvasni, de nem csak annyit mondok, hogy „több” esetleg „sok” könyvet, hanem kijelölöm, hogy például 20-at egy év alatt vagy egy hónapban 1-et. Ha tudjuk mikor teljesül a cél, elég motiváltak leszünk, hogy elérjük.

Külső megerősítés: Nem mindig lehetséges, hogy külső megerősítést kérjünk egyéni céljaink kapcsán, de ahol csak lehet, vezessük be ezt is. Mint az iskolában, amikor a tanuló egyszerre kap megerősítést és ellenőrzést. Ám ha otthon, hobbiból szeretnénk bizonyos ismereteket elsajátítani, de nincs kijelölve, hogy mit mikorra illetve hogyan és honnan tanuljunk meg, valamint senki sem ellenőrzi a haladásunkat, akkor ez a próbálkozás könnyen kudarcba fulladhat. Kérjük meg családtagjainkat, barátainkat, hogy segítsenek figyelemmel kísérni céljaink teljesülését!

Ugyanakkor a legjobb céltervezés is hiábavaló, ha nem Isten kezébe helyezzük azokat. Mi tegyük meg a saját részünket, a többit pedig bízzuk a Mindenhatóra!

Ez a cikkem először az Újhelyi Körkép 2017. januári számában jelent meg.


Nem szeretnél lemaradni semmiről? Iratkozz fel az Anyu tervez blog hírlevelére ITT.

Keresd a blogot a Facebookon is!

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s