Hogyan tervezz #1 – A Filofax

P1010781.JPGA tervezésem központi eleméről, a filofaxról azért nem írtam eddig, mert a blog létrejötte rengeteg új ötletet, megvalósítandó projektet generált bennem. Újfajta, kreatívabb gondolkodásra tettem szert, és a filofaxom tartalmát is ehhez kellett igazítanom: az eddigi módszereim bővítésre, változtatásra szorultak. Most a frissített, aktualizált filofaxomat mutatom be nektek, a tervezésem lelkét!

Először is mi az a Filofax?P1000999

Ez egy gyűrűs kalendárium, amely naptárat és elválasztó lapokat, valamint jegyzetlapokat tartalmaz. Én egy piros színű A5-ös Metropol filofax-szal rendelkezem. Mivel itthoni tervezésre használom, kézenfekvő volt számomra a nagy méret. Ha a hordozhatóság is fontos szempont lenne, érdemes kisebb méretet választani.

A Filofaxban jól megfér a napokra osztott heti naptár, a havi naptár, és az éves tervező, valamint a különböző teendő listák. Az oldalsó zsebeiben pedig post it-ek és matricák is egyaránt elférnek, hogy a tervezést megkönnyítsék. Én közel egy éve használom és nagyon megszerettem ezt a kalendáriumot. Nem kell külön naptár, és tervező füzet: minden egy helyen van. Segítségével jobban kézben tudom tartani a dolgaimat, hiszen nemcsak a kötelező teendőimet tarthatom nyilván, de ötleteim, hosszabb távú céljaim, vágyaim is lejegyzésre kerülhetnek.

 

További előnye, hogy nem avul el, tartalma folyamatosan aktuális marad. A korábbi naptárlapokat ugyanis kivehetjük, ahogyan az aktualitását vesztett listákat is. Sőt, a naptár részbe nem muszáj az egész évet beletenni: nekem például elég, ha fél évre előre vannak betéve a napi szintű naptárlapok. Nagyon jól testre szabható, segítségével a számunkra legjobb egyéni rendszert alakíthatjuk ki. A díszítés lehetőségei pedig határtalanok: Van, aki számára hobbit, kikapcsolódást jelent a filofax dekorálása. Nálam a kevesebb több elv érvényesül: használok színes tollakat, és néhány díszítő elemet, de nem szeretném, ha a forma elnyomná a tartalmat, és ha a díszítés elterelné a figyelmet a valódi tervezésről.

A filofax nyújtotta rengeteg lehetőség zavarba ejtő is lehet. Egy teljesen üres kalendárium megtöltése nem könnyű feladat: megkívánja tőlünk, hogy tisztázzuk magunk számára: mely területeken mozgunk, milyen fontos feladatokkal rendelkezünk. Ilyen területek lehetnek pl. munka, háztartás, gyermekek, sport, házastárs, önmagunk, stb. A 6 megadott elválasztó lap jó kiindulási alap lehet a területek számának meghatározására, de szabadon bővíthetjük, vagy ki is vehetünk belőle.P1010816

Nekem 7 kategóriám van, mióta blogolok. Sorrendben: Isten, férjem, gyermekem, otthonom, önmagam, otthonon kívül, blog. Az egyes kategóriák az adott területhez tartozó kötelezettségeimet, feladataimat, beosztásaimat, ötleteimet tartalmazzák.

A naptár részben én heti tervezőt alkalmazok, mellyel egy-egy hetet két oldalon látok napokra bontva. Ez A5-ös méretben elég helyet kínál a bejegyzéseim számára. A külsőt dekortapaszok segítségével alakítottam ki, mely gyors, mégis színes megoldást kínál a díszítésre. Minden napot elválasztok színes tollal, hogy azok jobban elkülönüljenek, illetve én a napokat is fel szoktam osztani.

Számomra a kislányom napi rutinja határozza meg a hétköznapokat, így ennek megfelelően osztom fel a naptáram napjait: A délelőttöt és a délutánt külön választom, a délutáni alvás idejének kihagyásával. Az este szintén egy külön részt kap, illetve jelölni szoktam azt is, hogy a férjemnek milyen kötelezettségei vannak. Mivel nem hagyományos munkarendben dolgozik, jól jön, ha tudom, mikor merre jár, és esetleg mit tud elintézni közös dolgaink közül.P1010786

Én szeretem összetűzni azokat a naptári lapokat, amelyeket még nem vettem ki (2-3 hónapot még benn hagyok), illetve az előttünk állókat is. Így mindig az aktuális hétnél nyílik ki a tervezőm. A hátsó elválasztó lapokat egy-egy színes dekorációs kartonlappal erősítettem meg, mert a gyári lapok elég véknyak voltak. A fülekre pedig ráírtam a területek elnevezéseit.

Az egyes kategóriák tartalma folyamatosan megújul, hiszen egyes listák aktualitásukat vesztik, helyüket pedig új ötletek veszik át. De mindig rendelkezésre áll a megfelelő hely a feladataim, gondolataim lejegyzésére, rendszerzésére. A jelenlegi listáimról és tervezési folyamatról a folytatásban számolok be.

P1010782P1010810

P1010783

 

P1010784

 

P1010796

Hírdetés

Hogyan tervezz #1 – A Filofax” bejegyzéshez ozzászólás

  1. Visszajelzés: Miért a Filofax? |

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s