Megállni és számot vetni

MegállniSzeretem az évkezdés nyújtotta lehetőséget: új remények, új célok, újabb megvalósításra váró tervek jelennek meg lelki szemeim előtt. Szeretek tervezni és kijelölni a célokhoz vezető utat. Ugyanakkor ez az időszak a tervezésen túl az értékelésre, számvetésre is lehetőséget ad. Mivel, valljuk be őszintén, két kicsi gyerek mellett igen nehéz jól körülhatárolható célokat felállítani egy egész évre tekintettel, én most elsősorban a visszatekintésre koncentráltam. Lássuk, milyen haszonnal jár megállni és számot vetni, illetve a blog életében hogyan telt a 2017-es év!

Én a naptári években való gondolkodást nem mindig tartom a legszerencsésebbnek, és nem érzem azt, hogy 12.31-én elvágnak egy szálat, és másnap valami misztikusan új kezdődik. Egy évet nemcsak szilveszterkor lehet áttekinteni, hanem mondjuk egy szülinapon is, vagy iskolai tanév végén, sőt tulajdonképpen bármikor. Mégis kínálkozik, hogy amikor az óév és az újév kezet fog, visszatekintsünk az eltelt 365 nap eseményeire, elért céljaira, megvalósult álmaira.

Miért hasznos év végén megállni és visszatekinteni?

Emlékezés

Egy év áttekintése nemcsak hatékonyságnövelés céljából fontos, sőt. Úgy vélem nem elhanyagolható a visszatekintés kapcsán az emlékek tudatosítása. Míg áttekintjük az évünket, lelkileg-érzelmileg is helyre tehetjük önmagunkban az átélt dolgokat.

Értékelés: honnan indultam, hová jutottam

Egy év alatt mennyi minden történt! Milyen célokkal vágtam neki az évnek? Én ezeket írásban is rögzítettem, sőt írtam is róla ITT. Ám a babázás és a költözés sok dolgot módosított. Talán te is azt látod, hogy nem sikerült elérned a kitűzött célokat. Talán ez tudat alatt is meggátol abban, hogy visszatekints, vagy bizakodó légy a folytatás kapcsán. Én elengedtem a nem teljesült célokat, és egyáltalán nem zavar, hogy nem a tervezett ösvényen haladtam. Másképp, más úton, de sikerült haladnom: sokat változtam, tanultam, formálódott a személyiségem.

Célok teljesülésének áttekintése. Milyen legyen a folytatás?

December 31-én nem vágja el senki a korábban megkezdett szálakat: vasárnapról hétfő lesz, és a megkezdett célok tovább élnek. Ha sikerül meghatározni, hol tartasz jelenleg, könnyebb lesz meghatározni, hogyan tovább?

Tudatosítani az elért eredményeket

A véghezvitt célok, a beteljesült álmok, illetve egyáltalán az, hogy közelebb jutottunk hozzájuk, motiválhatnak a folytatásra. Sőt, a kudarcokból is lehet erőt meríteni: ha tudatosítjuk, mi okozta a sikertelenséget, később elkerülhetjük, hogy ugyanabba a hibába essünk bele. Bárhogy is alakult az év, itt az alkalom, hogy tudatosítsuk magunkban, hol is állunk, mi magunk hogyan fejlődtünk a megtett út során.

photo_20161227_122849

Anyu tervez blog eredményei 2017-ben

  • 68 bejegyzés született
  • több, mint 76.000 megtekintés volt az oldalon
  • amely kb. 31.000 egyedi látogatót jelent az idei év során
  • facebookon 1696-an követtek, ami 928 fő növekedés tavaly december 31-hez képest
  • 17-an wordpressen keresztül
  • 36-an Bloglovin’-on keresztül (ITT találtok meg)
  • Legnépszerűbb bejegyzés az 10 dolog, ami egyszerűsítette az életem című cikk lett (2634 megtekintés)

További népszerű cikkek a következők voltak

Év elején a tervezős bejegyzések után néhány lelki cikk következett, majd elárultam, hogy ismét kisbabát várok. Ezután a Tavaszi felfrissülés projekt keretében selejteztünk és rendet raktunk. A várandósságomat és az ezzel kapcsolatos kérdéseket, gondolatokat a Kismama napló című rovatban kísérhettétek figyelemmel. A költözés(ek) eléggé megviseltek, és ez a blogon is meglátszott (ITT számoltam be erről). Novemberen azonban ismét belevágtam a NaNoWriMo írói kihívásba (tavaly ITT írtam róla), ami újra felszabadította az írói kreativitásom.

NM0YJ0N192

És a jövőben…

A visszatekintésem túl, úgy vélem a jövőre való figyelés is fontos. Ám ezzel én már óvatosabb vagyok: tavaly ilyenkor még teljesen máshol éltem, dolgoztam és egy gyermekem volt. Most itthon vagyok két gyermekemmel, és még ismerkedem a környezettel. Annyi minden változott, hogy kicsit már tartok a részletes tervezéstől. Ehelyett inkább irányvonalakat határozok meg, és főként azt nézem meg, hogy mire szeretnék fókuszálni az elkövetkezendő néhány hónapban. Ha ezeket a célokat elértem, a fókuszaimat pedig a kívánt mederbe tereltem, akkor majd ismét értékelem a helyzetem.

Ám egy egész évre nem látok előre, és megértem ha te is így vagy ezzel a kisgyermekekkel „nehezített” terepen. Ez teljesen természetes, és megfelelő, ha csak a nagyvonalú irányokat határozod meg magad számára. Holnap ehhez is szeretnék egy kis segítséget nyújtani! Remélem, velem tartasz 🙂


Ha tetszett, oszd meg másokkal is 🙂

Nem szeretnél lemaradni semmiről? Iratkozz fel az Anyu tervez blog hírlevelére ITT.

Keresd a blogot a Facebookon is!

Hírdetés

Megállni és számot vetni” bejegyzéshez egy hozzászólás

  1. Visszajelzés: Év eleji tervezés |

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s