Év eleji tervezés

new-years-day-2910474_1920Mint az előző cikkemben említettem: már óvatos vagyok a jövő tervezésével kapcsolatban a lehetséges változások és a rengeteg kiszámíthatatlan tényező miatt. Ám ez nem jelenti azt, hogy ne tartanám szükségesnek az új esztendő irányvonalainak meghatározását. Nézzük, hogyan tudod ezt te is megtenni illetve milyen terveim vannak saját életemre és a blogra nézve egyaránt!

Az új évi célok kijelölése kapcsán több út is kínálkozik. Lehet, hogy elegendő, ha pár mondatban leírod milyen irányvonalak mentén szeretnél haladni az elkövetkezendőkben. Másoknak ennél többre van szükségük. Nézzünk néhány konkrét lehetőséget!

Lehetséges tervezési módszerek

Fókuszterületek

Milyen területekből áll az életed? Jellemzően 5-7 nagyobb területet ölel fel az életünk, ám a kategorizálást magunk választhatjuk meg. Ilyen például házasság, anyaság, háztartás, munka, önmegvalósítás, pénzügyek, egészség, hitélet. Ezeken a területeken érdemes 1-2 célt meghatározni, akár mottószerűen leírni. Nézd meg tavaly hogy csináltam: ITT

SMART célok

Ennél hatékonyabb módszer, ha pontosítjuk is a céljainkat. A SMART angol betűszó, összefoglalja a jó célkitűzés jellemzőit: konkrét, mérhető, elérhető, reális, időben behatárolt. Tehát az igazi hatékonysághoz nem elég, ha azt tűzöd ki célul, hogy jövőre megtanulsz autót vezetni. Ennek inkább úgy kellene kinéznie, hogy 2018. 12. 01-ig megtanulok elvezetni szüleimhez. Ám ha még nincs jogsid, ennél is konkrétabbnak kell lenni, például 01. 10-ig beiratkozom egy autós iskolába. Mindezt persze csak akkor, ha van megfelelő anyagi háttered a képzéshez, valamint autód, amivel majd a jogosítvány birtokában eljuthatsz szüleidhez. Illetve, ha egyáltalán reálisnak tekinthető az, hogy egy év elforgása alatt megszerezd a jogsit és kellő gyakorlatot is szerezz a kívánt cél elérésére.

Idén ilyen módon nem tervezek. Mert 2 gyermek mellett, úgy, hogy az egyikük a legmozgalmasabb, legtöbb változást magában rejtő első évét éli, egyszerűen lehetetlennek tartom. Mindezt úgy, hogy teljesen új környezetben élek. Olyan sok ismeretlenes egyenlettel állok szemben, amellyel egyelőre képtelenség SMART célok meghatározása.

Szikra tervező

IMG_20171229_235318_793.jpgVannak előre elkészített tervezők, amelyek irányított kérdésekkel segítik az évértékelést és a jövő évi tervezést. Főleg az irányvonalak kijelölésében segített nekem a Szikra tervező, amelyet innen érhetsz el: http://365letszikra.hu/szikratervezo/

Yearcompass

Ez már több időt igénylő kérdéssor, amely nagyon részletesen segít a visszatekintésben és az évkezdésben. Pontos, precíz, kidolgozott és nagyon konkrét. Innen tudod letölteni: http://yearcompass.com/hu


Saját terveim 2018-banPHOTO_20171101_084026

 

Rendezett környezet

Az új lakás illetve a kétgyermekes élethelyzet új elrendezést kívánt, ennek megfelelően újra kell gondolnom a tárgyi szintű rendet. Ráadásul a ruháim közt is rendet kell vágnom, mivel az utóbbi egy évben méretbeli változásokon is átestem, illetve a szokásos selejtezésemet is el kell végeznem. Júda születése után a digitális képek rendben tartásával is elmaradtam, valamint a gyerekek kinőtt vagy épp belenövő ruhái közt is rendet kell vágnom.

Kapcsolataim

Mivel teljesen új környezetbe kerültem, bőven lesz kihívás e téren. Konkrétumot nem is tudok meghatározni: egyszerűen arra fogok törekedni, hogy minél több embert megismerjek, barátokra tegyek szert.

Pénzügyek

A saját pénzügyi rendszerem még hatékonyabbá tétele is célom, amelyről a blogon is fogok írni.

Háztartás

Konyha(pénz) hatékonyabb irányítása. Az étkezés, a bevásárlás jobb megszervezése és új receptek kipróbálása tartozik ide.

Gyermekeim

Mivel Júda a folyamatos változás korában van, egyelőre nehéz ezen a területen kristálytisztán látnom. Mindenesetre célom, hogy midig életkorának megfelelő játékokkal álljak elő, illetve az önállóságát és a Lénával való közös játékukat is fejlesszem. Léna kapcsán pedig a mozgásos játékok növelés a cél, illetve Júdához igazodó napirend tartása.

Férjem

Csak az irányt látom tisztán: Ápolni a házasságunkat, és nem elhanyagolni egymást a két gyermekre hivatkozva sem.


Anyu tervez 2018-bananalytics-2697949_1920

 

Szeretnék rendszeresen írni minimum heti 2-3 cikket.

Ismét fogok hírlevelet küldeni heti 1 alkalommal (terv szerint hétfőnként)

Új sorozatokkal is készülök:

Hozzátáplálási napló: Ebben Júda hozzátáplálásának folyamatát szeretném naplózni. Elvi alapozás, receptek és személyes beszámolók egyaránt várhatóak.

Tudatos pénzügyek: Közgazdász révén a pénzügyi tudatosság nem áll messze tőlem. Anyaként a háztartást, mint kis céget vezetve pedig ismét előtérbe kerül az anyagiakkal való helyes gazdálkodás.

Havi kedvencek: Minden hónap végén szeretném összegyűjteni, hogy melyek voltak a kedvenc cikkeim, könyvem, filmem, illetve mely termékek nyerték el a tetszésemet.

Első lépések a minimalizmus felé: Ebben a sorozatban a minimalizmusról, mint irányzatról szeretnék írni, illetve saját tapasztalataimat szeretném megosztani a témában. Már 1,5 éve léptem erre az útra, bár először inkább elvi szinten és nagyon óvatosan. Ekkor még nem tudtam, hogy ezeknek a gondolatoknak gyűjtőnevük is van, tehát már azelőtt érdekelt a minimalizmus, hogy ilyen formában hallottam volna róla. Erről szeretnék beszámolni nektek.

Sok ötletem van a saját életemmel és a bloggal kapcsolatban is. Ám most az az elsődleges, hogy a gyermekeim mellett helyt álljak, kisfiam első életévét kiélvezzem, megéljem az életet velük.

Én pedig e helyről is áldott, boldog új esztendőt kívánok minden kedves Olvasómnak!


Ha tetszett, oszd meg másokkal is 🙂

Nem szeretnél lemaradni semmiről? Iratkozz fel az Anyu tervez blog hírlevelére ITT.

Keresd a blogot a Facebookon is!

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s