Kapcsolataink értéke

kapcsolataink értékeSokan gondolunk arra, hogy szeretnénk olyan „igazi” karácsonyt. De mitől lesz az igazi? Jó szervezés? Finom étel? Több ajándék, szebb díszek vagy nagyobb karácsonyfa? Szerintem egyáltalán nem. Úgy vélem, a kapcsolatok teszik értékessé és igazivá a karácsonyt. Sőt, az életet.

Magányos, egyedüllétet kedvelő embernek ismernek sokan: talán ez abból fakad, hogy 11 évesen született tesóm, így addig egyke voltam. De még öcsém születése után is megmaradt a kis kuckóm: a saját szobám a saját számítógépemmel, tévémmel, videómmal (ez akkor nagyon is fontos volt nekem, ne nevess ki!), saját magnómmal, saját íróasztallal, könyves szekrénnyel, dupla ággyal. Egy szóval egy tökéletes kis birodalom, a legjobb hely a tanulásra, alkotásra, szórakozásra.

Szeretek elvonulni, gondolkodni, feldolgozni az eseményeket: naplót írni, blogolni, tervezni, szervezni, színezni, olvasni. Egy szóval egyedül lenni a magam kis világában.

A karácsony is csak egy szűk családi ajándékozást, közös étkezést (amely az év más időszakában is adott), karácsonyi filmek nézésével telt mindig is. És arra jöttem rá, hogy szeretném, ha a karácsony „megtörténne”.img_20161201_160646_532

A karácsonyi filmek mind tele vannak kalandokkal, élményekkel. Mi meg csak ülünk a kanapén, és nézzük a tv-t…

Én hajlamos vagyok elfelejteni, hogy mennyire fontosak az emberi kapcsolatok az életünkben. Hányszor ráztam le anyut, hogy nem érek rá (mert meg kell néznem azt a vacak sorozatot a tv-ben), vagy utasítottam vissza baráti összejövetelt (mert tanulnom kellett az ötösért…). Mennyi mindenről lemaradok, mert fontosabb a saját kis világom, mint az emberi kapcsolatok. Mennyi mindent szalasztottam már el ezidáig!

De ennek nem kell így lennie! Nem azt mondom, hogy dobjuk ki a tv-t és a telefont az ablakon, vagy hogy hanyagoljuk el a kötelességeinket. Ám megpróbálhatunk tudatosságra törekedni abban, hogy mennyit áldozunk az emberi kapcsolatainkért. Ma már inkább ott lennék a barátaim között, és megkockáztatnám a négyest. Beszélgetnék és segítenék anyunak, és kihagynám a sorozatot. Elmennék apával dolgozni, és félretenném kicsit a regényem.

Az élet most „történik”, még akkor is, ha nem olyan kalandos, mint a filmekben.

Ideje észrevenni az emberi kapcsolatok értékét, és kikapcsolni néha azt az okostelefont, hogy beszélgessünk a másikkal szemtől szembe. És most védekezhetnénk azzal, hogy a facebookon pont a kapcsolatainkat ápoljuk! Igen, és ez jó is, de meg kell találnunk az egyensúlyt abban, hogy ne csak a virtuális világban legyünk a barátainkkal együtt, hanem éljük meg az élet igazi történéseit is! Merjünk odafordulni a másikhoz, beszélgessünk akár idegenekkel is a buszra várva, köszönjünk az iskolában a társainknak. Ha valakinek, hát nekem nagyon kényelmes egyedül elvonulnom, beburkolózni a magam világába és a virtuális térbe. De így az élet elsuhan mellettem, miközben én csak távolról figyelem.

photo_20161227_122928

Az élet, úgy érzem, attól igazán ÉLET, ha másokkal éljük: nemcsak a családunkkal, de barátainkkal is. És ha ez utóbbi kevés van, akkor van lehetőség új kapcsolatokat kialakítani és ápolni, megszilárdítani. Sőt, meg szabad kedvesen szólítani az utcádban lakó néni, a buszon az útitársadat, a büfében előtted várakozót. Megkérdezheted, ha még van rá lehetőséged, a nagymamádtól, hogy milyen volt az ő gyermekkora, milyen volt az ő anyukája, hogy mentek régen a dolgok. Többet ér, mint bármelyik filmsorozat.

Most már inkább szeretném választani az emberi kapcsolataimat, a magányos elvonulásom helyett. Úgy érzem, kezdek rájönni, mitől lesz igazi a karácsony, sőt az egész élet…


Ha tetszett, oszd meg másokkal is 🙂

Nem szeretnél lemaradni semmiről? Iratkozz fel az Anyu tervez blog hírlevelére ITT.

Keresd a blogot a Facebookon is!

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s