Mi lesz a karácsonyi hagyományokkal?

karácsonyi hagyományok.jpgFiatal anyukaként, friss házasságban a karácsonyi hagyományok talán még éppen csak kialakulóban vannak. De mégis milyen hagyományokat érdemes követni, mi jellemző a karácsonyra az egyes családokban? És egyáltalán, miért van ezekre szükség?

Magyarországon hagyományosan december 24-én történik a karácsonyfa feldíszítése, és szenteste az ajándékok átadása. Sok család templomba is elmegy ilyenkor. De hogy pontosan mi ennek a menete, az családonként eltérő lehet: van, ahol a fa alá rejtik az ajándékokat és mindenki kiválasztja a sajátját, míg máshol személyesen adják át egymásnak a meglepetéseket. A fát is szokás a gyerekekkel együtt díszíteni, vagy épp titokban elkészíteni számukra. Van, aki 25-én ünnepel a tágabb családdal, van aki 26-án, és az is elképzelhető, hogy a karácsony szűk családi eseménynek minősül némely helyen. A menü is lehet fix és a sütemények is igazodhatnak hagyományokhoz.

Nálunk eddig minden évben máshogyan zajlott a karácsony. Teljesen más volt kettesben, mint egy újszülöttel, aztán egy totyogóval, és idén is más lesz, hiszen még a helyszín is változott, nemcsak a család bővült. Talán nálad is így változnak a helyzetek, és nyomást érzel, hogy megalapozd végre a saját karácsonyi hagyományaitokat. Remélem, megnyugtathatlak, hogy nálunk a legnagyobb hagyomány, hogy minden évben más a karácsonyunk.

Mi tavaly például már 24-én reggel átadtuk egymásnak az ajándékokat, mert délután istentisztelet, majd közös ünneplés volt a faluban. 25-én délelőtt pedig szintén istentiszteletre ment férjem. A szülőkkel való találkozás is véletlenszerű, hiszen messze élnek, valamint a munkabeosztás is változó néhány családtag esetében. Ezért mi mindig az adott évben legmegfelelőbben alakítjuk a saját karácsonyunkat.img_20161212_135144

A hagyomány egyszerűsít

Pedig az automatizálás egyszerűsít: tehát ha megvannak a hagyományok akkor nem kell minden évben ezen gondolkodni és szervezkedni. Ám eddig nem volt olyan helyzet, amit minden karácsonykor alkalmazni lehetett volna. Idén viszont Léna már 3 éves, és már felfogja mi történik, talán emlékezni is fog már erre a karácsonyra később is. Így természetes, hogy késztetést érzek, hogy megalapozzam a saját családi hagyományainkat, amit majd minden évben ugyanúgy csinálunk. Mivel folyamatosan változnak a dolgok körülöttünk, nehéz most megállapítani bármit, hogy majd a következő években szabályszerűen „betartsuk”.

Félreértés ne essék, a családi hagyományok nagyon jók és hasznosak. Összekötik a család tagjait, emlékeztetnek az ünnepre, fűszerezik a várakozást és az ünneplést. Egyszerűsítik a készülődést, minimalizálják a szervezéssel töltendő időt. Ugyanakkor keretek közé is szorítanak, amelyeket ha nem tudunk tartani, akár kellemetlenül is érezhetjük magunkat.

Ezért, bár nagyon szeretnék családi hagyományokat, egyelőre elengedtem ennek megtervezését. Eddig is minden évben az aktuálisan lehető legjobb megoldások megtalálását céloztuk meg, sikerrel. Egyelőre most is ezen az elven maradok: most csak a változás állandó nálunk.

11-27-2

Te is csináld úgy, ahogy nektek megfelel…

Alakíts ki hagyományokat, ha ettől jobban érzitek magatokat és nem korlátoznak, valamint nem okoznak bűntudatot a későbbiekben sem. De engedd el a dolgot, ha úgyis mindig változnak a körülmények és nehéz lenne egyetlen sémát rájuk húzni.

Te hogy vélekedsz erről? Nálad vannak karácsonyi hagyományok? Ha igen, melyek azok? 🙂


Ha tetszett, oszd meg másokkal is 🙂

Nem szeretnél lemaradni semmiről? Iratkozz fel az Anyu tervez blog hírlevelére ITT.

Keresd a blogot a Facebookon is!

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s