Nem akarok kiégni!

5XV32RK0WU.jpgA lelkes, aktív emberek hajlamosak rá, hogy túlhajtsák magukat, egy betegség vagy épp a kiégés szélére sodorva magukat ezzel. A hajtás, a „mindent meg kell tennem” elv nagyon motiváló tud lenni, főként akkor, ha az eredmények sem maradnak el. A tettre kész, energikus emberek azonban képesek két végéről égetni a gyertyát, ami hosszú távon megbosszulja önmagát.

Aki szeret tevékenykedni, sokszor nehezen választja el, hogy mi az, ami belefér az idejébe, és van is rá fizikai, lelki kapacitása, és mi az, amire nemet kell mondania. Hiszen minden annyira fontos, és értékes! Kit bántsak meg? Kinek ne segítsek? Melyik feladatomat hanyagoljam el?

Be kell ismernem, én is égetem ám azt a gyertyát rendesen! Szinte bármilyen feladat, jó ötlet azonnal lázba hoz, és máris nagyobb fokozatra kapcsolok. De lassan észre kell vennem, hogy attól, mert lelkes vagyok, továbbra is 24 órából áll egy napom, és a fizikai illetve lelki kapacitásom sem növelhető végtelenségig.

Az utóbbi időben sajnos teljesen elfeledkeztem testi-lelki szükségleteimről: össze-vissza ettem, nem mozogtam eleget, alig aludtam. Ez főként annak a következménye volt, hogy “túllelkesedtem”, kezdtem túlpörgetni magam. Elfeledkeztem a prioritásaimról, és arról, hogy nem használhatom ki a saját testemet. Szükségem van alvásra, pihenésre, regenerációra. Időt kell szánnom a mozgásra, helyes táplálkozásra. Ideje alacsonyabb fokozatba kapcsolnom!

5rww2p5wmo

Nem akarok kiégni!

Nem akarom, hogy fájjon a gyomrom a sok kávétól, nem akarok szédelegni a fáradtságtól, és türelmetlen lenni a kislányommal. Nem lehet, hogy a prioritásaimat tekintve minden dolog első számú legyen.

Úgyhogy ideje megelőzni a kiégést, és odafigyelni önmagamra is. Ugyanis a testünk egy ajándék Istentől, a Szentlélek temploma, így felelősséggel tartozunk érte. Nem tudunk természetesen minden betegséget elkerülni, vagy minden hibát kijavítani rajta. De ami rajtunk áll, azt bizony meg kell tenni, és úgy vélem nem zsákmányolhatjuk ki a testünket a  végtelenségig. Vigyáznunk kell a tőlünk telhető legjobban a testünkre! Így átgondoltam, hogy milyen lépéseket tehetek meg az egészségem érdekében, a kiégés megelőzésére.xlyi8d8h5r

Íme a saját egészségtervem:

 1. Alvás

 • Léna alvását rendbe rakni: 21 napos alvásterv (részletek később). Mivel ha kislányom nem alszik jól, én sem fogok… Egy korábbi alvásterv (próbálkozás) ITT
 • Időben fekvés, időben kelés: 22:00-6:00
 • Ha kell, nappal is pihenni (nem szégyen!!)
 1. Étkezés

 • Gyümölcs: „Minden nap egy alma a betegséget távol tartja!”, plusz más gyümölcsöt vagy befőttet enni minden nap.
 • Vitamint szedni
 • Esti nassolást elhagyni
 • Változatos ételek fogyasztása (tájékozódni!)
 • Kevesebb kávét inni
 1. Mozgás

 • Minden du. a Lénával való játék után zenét bekapcsolni és legalább 15 perc torna
 • Vagy tornavideóra mozogni Lénával.
 1. Lelki épségem

 • Több időt tölteni Istennel: minden reggel és este
 • Priorizálni: Nem lehet minden első!
 • Nemet mondani
 • Egyszerűsíteni

Figyelj te is oda magadra, mert csak egy tested van, vigyázz rá!


Nem szeretnél lemaradni semmiről? Iratkozz fel az Anyu tervez blog hírlevelére ITT.

Keresd a blogot a Facebookon is!

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s