Ketten egy pár – baba mellett is

couple-3064048_1920.jpgSokaktól hallottam már és olvastam is róla, hogy egy kisgyermek érkezése és az ezzel járó nehézségek könnyen elterelik a házaspár figyelmét az egymással való kapcsolatuk ápolásáról. Különösen igaz lehet ez, ha több gyermek születik egymás után kis korkülönbséggel. Nehéz helyt állni az új helyzetben, megfelelni az új szerepnek: anyának és apának lenni, miközben nő és férfi, sőt szerelmes pár maradunk továbbra is. De nem lehetetlen.

Megőrizni a lángot egyáltalán nem könnyű ilyenkor: a kisgyermek körüli teendők, betegségek, éjszakázások, az állandó fáradtság mind-mind ellenünk dolgoznak. Ha nem teszünk tudatosan a szerelemért, akkor észrevétlenül szép lassan elhalványulhat. Persze a nehéz időszak után ismét könnyen lángra kaphat a szerelem, de sajnos megeshet, hogy a pár érzelmileg eltávolodik egymástól, és a gyermekek felnövekedése után sem javul majd a helyzet. Érdemes tehát tudatosan törekedni a jó kapcsolat megtartására, és nem csak legyinteni, hogy most épp egy ilyen időszak van.

De mégis mit tehetnénk, ha állandóan velünk van egy kis szuszogó baba, vagy épp egy éjjel is ordító kis bagoly? Ha elborítanak a feladatok és az érzelmi kuszaságban nemhogy a társunkat, de önmagunkat is alig találjuk?!

received_10209073270008374

Önismeret

Amíg magunkat nem ismerjük meg az anyaság teremtette új helyzetben, és nem sikerül magunkat újradefiniálni, addig nehéz jól működő kapcsolatot kialakítanunk másokkal. Tehát elsősorban magunkat kell megismerni, megszeretni és elfogadni.

Elhatározás

Nem elég várni a csodára, vagy esetleg figyelmen kívül hagyni, hogy a férj-feleség szerep megőrzése nehézségekbe fog ütközni a baba születésével. Tudatosan el kell határozni, hogy szeretnénk minden tőlünk telhetőt megtenni a házasság, a szerelmi láng megőrzése érdekében.

Apróságok a hétköznapokban

Egy apró érintés, kedves szó, a kedvenc sütije mind-mind fenntartják a lángot a kapcsolatban. A gondoskodás, a szeretet kimutatásának egyszerű jeleire kell itt gondolni: pl. amikor felkapcsolom a kinti lámpát amikor sötétedés után érkezik férjem. Ide tartozik, ha búcsúzáskor elmondjátok, hogy szeretitek a másikat, vagy épp azt, hogy „vigyázz magadra”. Üdvözléskor csókkal köszöntitek egymást, és bátran fejezd ki az érzéseid, és mondd, hogy „hiányoztál”.

Kommunikáció

Azt hiszem a legnagyobb lépés, a legfontosabb elem. Ha egy pár képes a hatékony kommunikációra, akkor bármilyen problémát képes együtt kezelni, megoldani, míg kommunikáció nélkül egy kisebb akadály is komoly fennakadásokat okozhat. Fontos, hogy megbeszéljük közös dolgainkat mind technikai (pl. mikor vásárolunk be), mind érzelmi szinten. Nagyon szüksége van rá egy párnak, hogy időt szánjon egymásra ilyen formában is. Mi amellett köteleztük el magunkat, hogy minden nap megbeszéljük az aktuális dolgainkat, míg pénteken „randizunk”, szombaton pedig kitérünk a technikai részletekre, megvitatjuk közös dolgainkat.PHOTO_20170224_152201.jpg

Randik

Kisgyermek mellett a lehetőségek igen korlátozottak, főként ha szoptatott gyermekről van szó és nincs a közelben segítség. Nem kell feladni a reményt ekkor sem, csupán el kell fogadni, hogy ideiglenesen korlátozottak a lehetőségek. Egy közös filmnézés, egy kis romantikázás talán még egy kicsi gyermek mellett is belefér legalább hetente egyszer.

Arról nincs tapasztalatom, hogy nagyobb gyermek(ek) mellett hogyan alakulnak a lehetőségek, de a Társ című könyv azt javasolja, hogy minden évben legalább egyszer töltsön el a házaspár néhány napot kettesben, távol a gyermekektől. (Természetesen gyermekfelvigyázás igénybevételével). Ez az ötlet nagyon tetszik, remélem a későbbiekben meg tudjuk majd valósítani.

Érzékiség

Igen, fontosak az apró jelek, a szavak, de ugyanolyan fontosak az érintések is egy szerelmi kapcsolatban. Házasságkötés, illetve gyermekvállalás után hajlamosak vagyunk erre legyinteni, mondván, hogy „így is szeret”, és amúgy is fáradtak vagyunk ehhez, ráadásul azzal a plusz tíz kilóval, striákkal, megereszkedett mellekkel nem is biztos, hogy van elég önbizalmunk hozzá. Könnyen válik hát kerülendő témává a szexualitás, ami teljes mértékben érthető: új helyzet, új identitás, új testkép, új kapcsolat. Mégis, ha sokáig veszni hagyjuk ezt a lángot a kapcsolatunkból, akkor előbb-utóbb jelentkezni fognak a problémák más területeken is. Nem azért, mert minden pasi csak „AZT” akarja, hanem azért, mert ez a szerelemnek, az egymással való egyesülésnek, összeolvadásnak olyan formája, amely szerintem hosszú távon nem nélkülözhető következmények nélkül.

Fejlődés, hajlandóság a változásra

Úgy vélem, attól lesz igazán élő egy párkapcsolat, ha mindkét fél folyamatosan képes a megújulásra és a másik változásának elfogadására, megszeretésére. Nem arról van szó, hogy támogassuk a másik rossz szokásait, hanem arról, hogy haladjunk együtt az úton, a másik személyiségének fejlődését pedig próbáljuk megérteni, elfogadni. Mi rengeteget változtunk a férjemmel házasságunk ideje alatt, pedig ez még csak a kezdet.

Annyira izgalmas, hogy újra és újra megismerjük egymást, egyre jobban és mélyebben, miközben mi magunk is változunk, formálódunk, és együtt veszünk részt ebben az utazásban.


Ha tetszett, oszd meg másokkal is 🙂

Nem szeretnél lemaradni semmiről? Iratkozz fel az Anyu tervez blog hírlevelére ITT.

Keresd a blogot a Facebookon is!

Hírdetés

Ketten egy pár – baba mellett is” bejegyzéshez egy hozzászólás

  1. Visszajelzés: Januári kedvencek |

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s