Élet az elválasztás után

P1020088Nemrég írtam itt, hogy sikeresen elválasztottam másfél éves kislányomat az anyatejtől. Lelkileg ez egy nagy ugrás volt számomra, és úgy érzem, most jött el az a pont, amikor kezdünk mindketten túllépni ezen. Léna személyisége kinyílt, bátran nyit mások felé, és már nemcsak két lábon jár, hanem egyenesen szalad! Sokkal élénkebb lett, és bár megmaradt a hozzám való erős kötődése, már nem azzal a nyomasztó ragaszkodással van felém, amely az utóbbi hetekre jellemző volt, és amelyet már egészségtelennek éreztem.

P1040184
8 hetes “apróság”. Az 5 hónapig kizárólag anyatejjel táplált babám szép súlyt szedett fel már a kezdetekkor. A szoptatást 18 hónapos koráig tartottuk fenn.

Ugyanis, mint tudjuk, az anyatej a csecsemő legjobb tápláléka, ám eljöhet egy pont, amikor a szoptatás az anya számára már kényelmetlen, vagy egyszerűen már túl nagynak érzi hozzá a gyermeket. Igaz, a kényelmetlenségre félreérthető hivatkozni, hiszen számomra sem volt kényelmes a szoptatás például a kezdetekor a felmerülő nehézségek idején. Más azonban egy pár hetes csecsemő által kikezdett mellbimbó, mint egy 16 foggal rendelkező másfél éves okozta kellemetlenség. Érdemes hallgatni az anyai ösztönökre, megérzésre, ha azt diktálja: eddig és ne tovább. Egy éves korig mindenképp megéri a küzdelem, hiszen a lehető legjobb alapot nyújtod a gyermeked szervezetének az anyatej révén. Utána viszont hallgass a szívedre, ha valami azt súgja, itt az ideje az elválasztásnak.

Féltem, hogy meg fogom majd bánni döntésemet. Amikor elválasztás mellett döntöttem, el kezdtem hozzászoktatni kislányomat a junior tejitalhoz. Ám ez nem ment könnyen, sőt mai napig nehézségeink vannak: Léna ugyanis nem fogad el olyan tejet, ami nem belőlem jön. Hiába kakaó, cikória kávé, hiába a pohár, cumisüveg, csőrös pohár, szívószál. Szinte meg sem kóstolja. De nem a tejitallal van a baj, ugyanis a frissen lefejt anyatejet sem fogadta el pohárból.

De miért van szüksége rá, hogy az anyatejet junior tejitallal, vagy tápszerrel pótoljam? A kisgyermekek megfelelő fejlődéséhez elengedhetetlen napi 500ml-nek megfelelő tej, tejtermék bevitele. Mivel vonakodok a tehéntej korai adásától, gyerekital segítségével biztosítom a szükséges napi tejalapú táplálékot. Legalább két éves korig várni szeretnék a tehéntej adásával, amennyiben ez megoldható.

És itt jön a trükközésem. A tejital, tápszer semmilyen formában nem működik (még a saját kávés bögrémből sem, amibe cikória kávéval ízesítettem… Pedig tuti ötletnek tűnt!), ezért csavarok egyet a dolgon: nem megitatom, hanem megetetem vele a kislányom! Elkészítem a tejitalt előírás szerint és tejbegrízt főzök belőle. Léna nagyon szereti, 2dl meg is van a vacsorával. Ízesíteni egyáltalán nem szoktam, a tejitalnak önmagában is kellemes íze van, és a kislányom csak úgy habzsolja!P1010948Videó, hogyan eszik tejbegrízt 1,5 évesen

Másik kedvenc trükköm a turmix. Pár hónapos babáknak lelkesen turmixolunk össze mindent, aztán ahogy szoktatjuk a kézzel illetve kanállal történő evésre, erről valahogy elfeledkezünk. Pedig például egy betegség (megelőzése) esetén jól jön a többletvitamin: egy almából Léna kézzel kb. egy felet tud megenni, turmixolva kettőt. Úgyhogy én a turmixok híve lettem: elkészítek 1dl tejitalt, aprítok néhány gyümölcsöt, egy-két babapiskóta (a szilárdabb állag miatt), és már mehet is a turmixolás. Léna odáig van érte, és sokszor magamnak is készítek ilyen gyümölcsös finomságot!

A maradék napi 2dl marad a tejtermékeknek: sajt, kefir, joghurt, tejföl, túró. A krémtúró nagy kedvenc, bár tudom, nem szabad túlzásba esni az ilyesmikkel. A tejszeletek is nagyon kecsegetető édességek tudnak lenni a gyerekek számára, ám túlzott cukortartalmuk és a bennük található különböző adalékanyagok miatt egyáltalán nem egészségesek. Akkor inkább turmixra fel!badge_nutriklub_1

1000 tipp a legfontosabb 1000 napra

Hírdetés

Élet az elválasztás után” bejegyzéshez ozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s