Anya hobbi- avagy neked mi a “hangyád”?

blur-1283865_1920.jpgTúlélni vagy megélni, örök kérdés és küzdelem a saját magunkkal. A nehéz (anyai) helyzeteket szeretnénk csak átugrani, túlélni, a kellemes pillanatokat pedig megélni, belélegezni, önmagunkba szívni és örökre elraktározni. Az egyensúly megtalálása bizony nem egyszerű, és könnyen előfordulhat, hogy „túlélő üzemmódban” maradunk. A háztartási robot, a napirendünk, a szürke hétköznapok, és mindemellett a gyerekbetegségek, testvérkonfliktusok, hisztik és nehéz helyzetek. Magány és az igazi énidő hiánya, a barátok távolsága, a beszédtémáink és a mozgásterünk beszűkülése. Hogyan lehet ezt jól kezelni, boldogan megélni? A jó hozzáállás mellett a siker titka azt hiszem abban rejlik, hogy nyitunk a világra és valami más dologgal is foglalkozunk, saját kis „hangyánk”, hobbink lesz.

Először a Kicsivel könnyebben c. könyvben olvastam erről, és nem is gondoltam mekkora jelentősége van a közérzetünkre nézve. Nem volt különösebb hobbim a gyermekek érkezése előtt: mindig kiteljesedtem a tanulásban, munkában és az alkalomszerű kreatív tevékenységekben. Kicsit furcsán is éreztem magam a könyv olvasása közben, hogy honnan fogok én szerezni egy „hangyát”, vagyis valami hobbi tevékenységet, amelyet szenvedéllyel, örömmel végezhetek. Valamit, ami feltölt, ami ad, hozzátesz a kisgyermekes hétköznapokhoz és összességében a személyiségemhez. Ami nem időpazarlás, annak ellenére, hogy nyilvánvalóan bizonyos mennyiségű időt igényel az életemből.

A blogolás gondolata nem egy tudatos válasz volt a „hobbikeresésre”. Igazából a rendezésben, tervezésben találtam meg először a hangyám, mert úgy éreztem egy költözés utáni, új élethelyzetbeli káosz vesz körül, amelyet képtelen vagyok menedzselni kisgyermek mellett, hacsak nem tervezem-szervezem meg az életem, nem kezdem el tudatosabb életvitelt folytatni. Célok és tervek nélkül nem tudok előrehaladni, de még a hétköznapokban sem tudok helytállni, így jött a Filofax számomra, mint hobbi. Tervezgetni, ütemezni, listát írni és főként díszíteni, az egyes témákat különböző rendszer szerint rendezni feltöltött és felemelt. Mindemellett faltam a könyveket, sokat olvastam, több kalandregény ragadott ki a saját világomból: mert egyszerűen éreztem, hogy többre vágyom a babaázás mellett. Sosem a kisgyermek rovására, hanem ezt az életvitelt kiegészítve, teljesebbé téve. Érte és önmagamért egyaránt. Hiszen tudjátok: boldog mama egyenlő boldog baba.

book-791824_1920.jpg

Férjem biztatására kezdtem el leírni a Filofax és a tervezés-szervezés hatására kialakult tapasztalataimat, új ötleteimet: így született meg a blog. Aztán annyira megtetszett a műfaj, hogy igazi hobbimmá, szenvedélyemmé nőtte ki magát. Már nemcsak az eredeti koncepció alapján akartam megmondani a „tutit”, hanem változni, formálódni akartam, tanulni és még több ismeretre szert tenni. Formáltam az olvasókat, titeket, miközben ti is formáltatok engem. Így a blog olyan dolog lett számomra, amely igazi „hangya”: kiegészíti és teljessé teszi a hétköznapokat. Hozzáad a kisgyermekes mindennapokhoz, nem elvesz abból. Feltölt és segít kicsit „önmagam” lenni, miközben elsősorban persze édesanya maradok.

Több édesanyánál is azt látom, hogy az alkotó tevékenység, vagy más hobbi hozzáad a személyiséghez, a közérzethez, az egész élethez, annak ellenére, hogy nyilván időt és energiát kíván. Mégis, összességében boldogabbnak látom azokat az anyukákat, akik rendelkeznek valamilyen hobbival, hangyával (ami lehet akár egy részmunkaidő, vagy vállalkozás).

knit-869221_1920

„Hangya” ötletek

  • Varrás
  • Festés, rajzolás (pl. felnőtt színező)
  • Dekoráció alkotás
  • Bármilyen alkotás
  • Naplóírás, blogolás
  • Olvasás
  • Novellaírás
  • Saját szakmában részmunkaidő, vagy ehhez kapcsolódó otthoni tevékenység
  • Sütés
  • Tulajdonképpen bármi, amit szenvedéllyel tudsz csinálni: feltölt és kikapcsol akkor is, ha idő- és energiaigényes.

Ha te is olyan „grafomán” vagy mint én, bátran indulj el bármilyen, ehhez kapcsolódó hobbi felé. Novemberben itt az idő a NaNoWriMo számára, amely egy nemzetközi kezdeményezés, mely során a saját alkotásunk elkészítése a cél: egy hónap alatt 50.000 karakter formájában. Csodás alkotói szárnyalásra ad lehetőséget ez az időszak. Én mindenképpen csatlakozom, és már alig várom!

Neked mi a hobbid?


Iratkozz fel az Anyu tervez blog hírlevelére ITT.

Keresd a blogot a Facebookon és Instagramon is!

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s