Hozzátáplálási napló #10 – Glutén bevezetése

bread-2864792_1920.jpgElső gyermekemnél a glutén bevezetése nálunk annyiból állt, hogy a védőnőm szólt, hogy ezentúl a kis almapüréjéhez adjak egy kis teáskanálnyi darált háztartási kekszet is. Második babámmal viszont a sok információ jócskán elbizonytalanított: nem is olyan jó a keksz, lehet lisztet is valamint grízt adni glutén gyanánt, sőt léteznek erre alkalmas gabonapépek és még egy sor különböző módja van a glutén bevezetésének. A kezdésről és az adandó mennyiségről, a folyamatos adás időtartamáról szintén megoszlanak a vélemények. Teljesen összezavarodtam glutén-ügyben, de végre úgy néz ki, sikerült felgöngyölítenem a szálakat a Nutriklub jóvoltából. 

Mi az a glutén?!

A glutén tulajdonképpen egy összetett fehérje (gliadin), amely jellemzően gabonafélékben fordul elő, de nem minden gabonában, pl. gluténmentes a kukorica és a rizs. Erre a fehérjére reagálhat a csecsemő szervezete, így bevezetését nagy körültekintéssel javasolt elkezdeni.

Bevezetésének időpontja

„A magyar és nemzetközi ajánlások alapján a glutén bevezetését a 6-7 hónaposan javasoljuk, a gyerekorvossal történt egyeztetés után. Anyatejjel táplált gyermekek esetében a glutén bevezetése mellett is fontos a szoptatás fenntartása.” (Forrás: Nutriklub)

Hogyan kell bevezetni a glutént?

6-8 héten keresztül, minden nap 200 mg glutént tartalmazó élelmiszert kapjon a baba. Ez elég tudományosan hangzik, és szinte látom magam előtt, ahogy te is matekozod a mennyiségeket, főleg, amikor a bekevert pépnek csak a felét ette meg a picúr vicceltem, mert igazából a 42,3%-át hagyja a tányérban, illetve a 18,2%-a a padlón végzi… szóval innen szép nyerni a glutén számolásban!. De akkor hogyan csináljam?

Mivel vezessem be a glutént?

Természetesen csak ellenőrzött forrásból származó, megbízható összetételű, lehetőleg kifejezetten babáknak készített élelmiszerrel történjen a bevezetés. Ne tartalmazzon olyan összetevőt, amelyet a baba életkorának nem megfelelő (például tojást, tejet, cukrot, sót valamint egyéb allergén anyagokat). Hát akkor pápá, háztartási keksz!

Glutént tartalmaz több gabonaféle is, mint pl. a búza, rozs, árpa, zab (de gluténmentes gabonák pl. a rizs, kukorica, köles).


Glutén bevezetésére alkalmas lehet:

Liszt. 200mg glutént tartalmaz 3 g liszt. A 3g mennyiségű lisztet anyatejben, tápszerben, de gyümölcs- vagy zöldségpürében is el lehet keverni, majd kanállal adni a babának.

Gríz. A 200 mg glutént tartalmazó gríz mennyiséget kell megfőzni vízben, és ezt keverni anyatejhez, tápszerhez, vagy a gyümölcspépjéhez.

Glutén tartalmú baba-keksz. Az egyes babakekszek gluténtartalma eltérő, így erről mindig egyedileg kell tájékozódni a csomagolás alapján. Itt viszont figyelembe kell venni, hogy a babakekszek egyéb összetevőket is tartalmazhatnak (pl. tojás, cukor) amelyek fogyasztása a legkisebbeknek még nem ajánlott.

PHOTO_20180212_125213.jpg

Gabonapépek. A kifejezetten babáknak készített gabonapépek is alkalmasak a bevezetés szakaszában. A Milumil 7 gabonás pépjéből 3 csapott evőkanálnyi mennyiség tartalmazza az ajánlott 200 mg glutént. Ez kikeverhető lefejt anyatejjel, tápszerrel, vízzel, sőt a gyümölcspüréjébe is bekeverhetjük. Én ezzel szoktam „dúsítani” a pépeket: megvan a glutén és még kellően tápláló is.

A bevezetés szakasza után, ahova a kezdéstől függően 7-8 hónapos korban jutunk, házilag készített babakeksszel is kínálhatjuk a kicsit. Mivel a kereskedelmi forgalomban kapható babakekszek gyakran tartalmaznak cukrot, vagy esetleg valamilyen allergént (pl. tojást, amelynek a fehérje csak éves kor felett adható, de sárgája már 8 hónaposan is), kézen fekvő lehet magunk készíteni a babakekszet a gyermek számára. (Természetesen az összetevők függvényében már hamarabb is adhatunk ilyesmit a picinek, ám esetében nehéz számon tartani, hogy pontosan mennyi glutént sikerült így egy-egy nap megkapnia.) Kiváló kézbe adható falatok készíthetőek így.

PHOTO_20180531_152053.jpg

Én mostanában ezt a babakekszet szoktam elkészíteni

Összeturmixolom a következőket:

  • 6 evőkanál Milumil 7 gabonás pép,
  • 6 evőkanál zabpehely,
  • fél alma
  • fél banán
  • 1 ek margarin (olvasztva)
  • 1 db tojás sárgája
  • késhegynyi szódabikarbóna
  • annyi víz, hogy a turmixolás sikerüljön

Sütőpapírral bélelt tepsibe teszem: kis gombócot formálok, majd összelapítom, hogy kerek kekszet kapjak majd. Előmelegített sütőben 180-200 fokon kb. 20-30 percet javasolt sütni.PHOTO_20180531_183529.jpg

Az eredeti receptet ITT találjátok.

* A bejegyzést a Milumil forgalmazója támogatta a pépek biztosításával és a Nutriklub tartalmakkal.


A sorozat korábbi részei:

Hozzátáplálási napló #1 – Bevezető

Hozzátáplálási napló #2 – Amikor még szopik a baba

Hozzátáplálási napló #3 – A kezdés időzítése


Iratkozz fel az Anyu tervez blog hírlevelére ITT.

Keresd a blogot a Facebookon és Instagramon is!

Hozzátáplálási napló #10 – Glutén bevezetése” bejegyzéshez 5ozzászólás

Hozzászólás