Filléres játékötletek a nyári szünetre

child-1440526_1920.jpgVészesen közeleg a nyári szünet, én pedig épp megtervezem, hogyan tudjuk majd kihasználni ezt a csodálatos évszakot. Ezúttal olyan játék és programötleteket gyűjtöttem össze, amelyek ingyenesek vagy minimális ráfordítással megvalósíthatóak a gyerekek –és remélhetőleg a szülők- nagy örömére.

Nyomtattam egy nyári szüneti tervezőt, amelyen az egész nyarat figyelemmel kísérhetem egyetlen táblázat segítségével (ezt ITT találjátok). Nem azt mondom természetesen, hogy minden napra szükség van valamilyen „tervezett” mókára, és nem fog különösebben zavarni, ha nem úgy alakulnak az események, vagy akár csere, változás történik a programban. De így nagyjából látom mikor milyen ötleteket tudunk megvalósítani a közös móka vagy épp a gyerekek öröme (vagy elfoglalása érdekében).

Ha nem szeretnénk betáblázni konkrétan a játékokat, programokat, akkor készítsünk saját listát, a megvalósítani kívánt ötletekkel 🙂 A lista és a táblázat kombinációja pedig: post it-re írd a programot/ötletet és úgy ragaszd bele a táblázatba, így könnyen módosítható a terv a kis cédulák áthelyezésével!

 

Piknikezés

Azt vettem észre, hogy a gyerekek sokkal nagyobb kedvvel falatoznak, ha ezt házon kívül tehetik.

  • Ha van udvar, vagy erkély, akkor rendezhettek szabadtéri pikniket otthon. Egy nagy pokróc, némi elemózsia és kész is a piknik. Nagyobb gyerekek azt is élvezik, ha részt vehetnek az előkészületekben, például szendvicsek vagy limonádé elkészítésében, elcsomagolásában. Ha van kedvetek, készíthettek kifejezetten piknikre szánt falatkás ételeket.
  • Kellemes megoldás a közeli parkban megrendezni egy hasonló pikniket. Sőt, ha megteheted, kereshetsz más kültéri helyszíneket is (budapestiek előnyben), és akár versenyeztetheted is őket, hogy melyik mennyire tetszett a gyerekeknek. Nagyobbakkal már szempontrendszer is felállítható: 1-10-ig értékelni a pikniket az alapján, hogy mennyire volt szórakoztató a helyszín, csendes vagy épp különleges a változatos növények miatt.
  • Nagymamánál, rokonoknál, barátoknál szintén el lehet ezt játszani. Az ovis társak, ismerős pajtások is biztosan szívesen vennének részt egy ilyen piknik délutánon.

picnic-1208229_1920.jpg

Akadálypálya

Már a totyogók is szeretek az ilyen megmérettetéseket, de egész komoly, nagyobbaknak való akadálypályát is létrehozhatunk. A lakáson belül székekkel, kötél kifeszítésével jelölhetünk ki utat illetve feladatokat, valamint polifoam alá rejtett tárgyakkal nehezíthetünk egy-egy pályát (am még a lábboltozatnak is kedvező játékos gyakorlattá tud válni). Az udvaron fák megkerülése, kisebb tárgyak átugrása is lehet a cél a nagyobb pályán. Négykézláb, pókjárásban vagy épp talicskázásban?! Ezzel mind-mind nehezíthetjük a feladatokat az ovisok számára.

Csipeszes játékok

A nagymozgások mellett a finommozgások fejlesztése, szórakoztató használata kerül elő, ha ruhacsipeszes játékokat találunk ki a gyerekek számára. Itt életkor függvényében szinte végtelen sok lehetőségünk van a mókára: különböző madzagokra szín szerint csoportosíthatóak a csipeszek. Kérhetjük, hogy egyik kötélre jobb kézzel, másik kötélre bal kézzel csipeszeljen a nagyobb gyermek, de akár memória kártya párjait is csíptethetjük, csoportosíthatjuk a ruhacsipesszel.

Egy napos kirándulások

Ha nem tudunk elmenni hosszabb időre nyaralni, könnyen legyintünk, hogy a mi családunk számunka csak az unalom maradt, mint nyári opció (na meg a munka). De miért ne szervezhetnénk egy napos kirándulásokat? Nem kell mindig a legbonyolultabb helyszínekre gondolni: kicsi gyermekkel bőven elég a környék (újra)felfedezése. Mi két éve csináltuk azt, hogy volt egy olyan nyaralós hetünk, amikor minden nap máshová mentünk a környéken, mintha épp turisták lennénk a vidéken. Mindeközben otthon aludtunk, és csak az ebédet oldottuk meg otthonon kívül.

Néha olyan kézenfekvő ötletek és lehetőségek haladnak el mellettünk, csupán azért, mert nem gondoltunk rájuk időben és így nem voltunk elég körültekintőek a szervezés kapcsán.

Tematikus napok

Nagyobb előkészítést igényel, ezért kb. havi 1x fér bele a megvalósításba (számomra). Egy speciális téma köré rendezzük ilyenkor az ételeket, ruházatot, tevékenységeket. Például a Föld napján szoktak ilyesmit az óvodák, de mi is kitalálhatunk saját témát: például szivárvány nap, egészség nap, kihívás napja. Szivárványnál például színes ételek, szivárvány színű gyöngyfűzés, színezés. A ruházat is ehhez igazodhat, miközben megtanulhatjuk, hogy milyen sorrendben követik a színek egymást a szivárványban.

PHOTO_20180527_180234

Ingyenes vagy olcsó programok a környéken

Érdemes neten is figyelemmel kísérni nemcsak a településünk, hanem a szomszédos községek programjait is. Gyakran találunk érdekes (és értékes) egyházi, vagy könyvtári programokat, esetleg önkormányzatok által szervezett eseményeket. Én mindig vonakodok az ilyesmitől: ismeretlen helyre menni, nem tudva hányan vagy kik lesznek ott… de ideje kilépnem a komfortzónámból és megragadni az ilyen lehetőségeket is!

Tisztítás, rendrakás

Jó móka lehet, ha kijelölünk egy napot, amit például padlástakarításra szánunk. Persze, csak akkor ha az ottani állapotok és a gyerekek életkora megfelelőek ehhez. De selejtezést, rendrakást végezhetünk a saját dolgaink között is együtt. Szintén élvezetes lehet, ha a nyári melegben lehetőséget biztosítunk, hogy a gyerkőc lemossa a kis biciklijét, motorját, műanyag játékait az udvaron, erkélyen.

Medencézés lavórban

Kisebb gyerekeknél beválik, hogy ha nincs otthon medencénk, vagy csak az erkély áll rendelkezésre, akkor egy lavórt megtölthetünk neki vízzel, és indulhat is a pancsizás!

És még néhány, csak felsorolás szintjén:

Kartondobozos játékok készítése, óriás csomagolópapírra festés a padlón, matricás kifestők, vízipisztolyozás, homokozás, hintázás, kavicsgyűjtés, bunker építés (kint és bent is játszható).

 

Összességében véleményem szerint fontos, hogy a gyermekek önálló játéka kibontakozzon, nem kell őket állandóan foglalkoztatni természetesen, de e megfelelő (és biztonságos) eszközök és körülmények biztosítása már a mi feladatunk.


Iratkozz fel az Anyu tervez blog hírlevelére ITT.

Keresd a blogot a Facebookon és Instagramon is!


Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s