Egyszerűbb gyermekkor játékok #1. – Matatókönyv

PHOTO_20180726_140018.jpgHogy az egyszerűbb gyermekkor eszméjét könnyebb legyen a gyakorlatba is átültetni, olyan játékokat, eszközöket szeretnék bemutatni ebben az új sorozatban, amelyek ezt segítik elő. A könyvben részletes leírást kaphatunk arról, hogy milyen típusú játékokat selejtezzünk ki, valamint arról is esik néhány szó, hogy melyeket érdemes megtartani. Ám a konkrétumokban már magunk kell lépéseket tennünk, és az életkor előrehaladtával újra és újra meghozni azokat a jól átgondolt, tudatos döntéseket, amelyek hozzájárulnak gyermekünk boldog, kiegyensúlyozott, egyszerűbb gyermekkorához.

Milyen a jó játék,

amelyet érdemes megtartanunk illetve beszereznünk az egyszerűsítés keretében?

  • Legfőképpen többfunkciós. Olyan játék, amelyet sokoldalúan lehet használni, a vele való játék nem ütközik korlátokba. Például egy műanyag formaöntött Disney figura egyfunkciós, mert általában nem tud semmi mássá átlényegülni. Ezzel szemben egy fa furulya lehet maga a hangszer, de fakanál, varázspálca, xilofonütő vagy óriás ceruza egyaránt.
  • Alkalmas rá, hogy megmozgassa a gyermek képzelőerejét. Az előző ponthoz jól kacsolódik: minél egyszerűbb, kevésbé kidolgozott egy játék, annál nagyobb mozgásteret kínál a gyermeknek, annál több dolgot tud beleképzelni.
  • Lehetőleg természetes, strapabíró anyagokból készült. Az olcsó, könnyen tönkre menő műanyag vackok helyett jobb, ha fából, textilből készült játékokat adunk gyermekünknek. Azon kívül, hogy a tapintás révén a természethez közeli anyagokat szokja meg, tartós darabokra teszünk szert, amelyek igazi értéket képviselnek, ezáltal a gyermek is jobban megbecsüli őket. A sokadik műanyag kisautó, ami folyton tönkremegy, vajon mekkora megbecsülésnek fog örvendeni a gyermek számára?

Ezeknek a kritériumoknak is eleget tesz a matatókönyv. Léna a LeMi Matatókönyvei jóvoltából kapott egy névre szóló babázós matatókönyvet. A puha textilkönyv, nem klasszikus „könyv” olyan értelemben, hogy egy adott történetet mesélhetnénk belőle. Sokkal inkább a gyermekünk írja a sztorit azáltal, ahogyan használja a könyvet. A babát kedvére öltöztetheti, altathatja, etetheti, fürdetheti, sőt még a ruháját is moshatja, teregetheti. Kedvencem, amikor Léna főz a babájának, aki jóízűen elfogyaszt mindent, amit kislányom készített.

PHOTO_20180726_140449.jpg

PHOTO_20180726_140147

Ebben a játékban a gyermek szabadjára engedheti a fantáziáját és a legváltozatosabb történeteket találhatja ki. Az alapok rendelkezésre állnak, de a saját játékmenetét ő fogja meghatározni. Mindamellett, hogy fejleszti a képzelőerőt, jó hatással van a finommotorikus képességekre is. A babát öltöztetni, a kis ételeket elővenni, visszapakolni a kis hűtőbe türelmet és koncentrációt igényel.

A kivehető alkatrészek esetén azonban vigyázni kell, hogy azokat el ne hagyjuk, vagy adott esetben a kis kúszó-mászó tesó meg ne találja lenyelési szándékkal. A mi könyvecskénk óvodás korúaknak ajánlott inkább, de készülnek egyszerűbb könyvecskék is, már két éveseknek is. Fiúk és lányok is egyaránt megtalálják a kedvükre való könyvet, hiszen mindamellett, hogy széles választék áll rendelkezésre a kézzel készült játékokból, mi magunk is összeállíthatunk kívánságkönyvet. Ehhez még inspirációt is találunk az oldalon, de mi magunk is kitalálhatunk bármit, ami megvalósítható a műfaj keretein belül.

Arról, hogy Léna hogyan játszik vele ITT mutattam videót.

Az én lányom tetszését elnyerte LeMi Matatókönyve, amelyet ezúton is szeretnék megköszönni az alkotó édesanyának! Ugyanilyet itt tudtok beszerezni: OTTHON VAGYOK – lányos verzió


Iratkozz fel az Anyu tervez blog hírlevelére ITT.

Keresd a blogot a Facebookon és Instagramon is!

Hírdetés

Egyszerűbb gyermekkor játékok #1. – Matatókönyv” bejegyzéshez ozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s