Gondolatok a mosható pelenkákról 2. rész

gonolatok a mosható pelenkákról 2Miért válasszak mosható pelenkát? Nem szeretném senkire sem ráerőltetni ezt, de véleményem szerint jó, ha tájékozottak vagyunk ezzel kapcsolatban, hogy jól átgondolt döntést tudjunk hozni akár az eldobható akár a mosi pelus mellett döntünk.

Én személy szerint több okból is szeretném letenni a voksomat a mosható pelenkák mellett.

Az 1. részt ITT találod.

Nem bonyolultabb, mint az eldobható

Kakis pelust mosni nem épp a bizalomgerjesztő gondolat a mosható pelusok világa felé indulva. Ám a ami, modern moshatók már nem feltétlenül azok a tetrapelenák, amelyeket anyáink, nagyanyáink kifőztek, mostak, teregettek, vasaltak, majd ráorigamiztak a gyerekre, hogy aztán gumibugyit húzzanak felé. Ma már piskóta formájú betéteket is lehet használni, sőt létezik egy nagy találmány: a papírbetét (vagy kakifogó papír), amely felfogja a csomag nagy részét. Ezt egyszerűen lehúzhatjuk a wc-n a széklettel együtt. A pelust pedig némi előmosás után (amelyet akkor is megteszünk, ha valamelyik ruhadarab lesz műsoros…), dobhatjuk is a mosógépbe. Száradás után nem igényel vasalást a betét. Azért így máris egyszerűbb, mint régen volt, ugye?

Tehát a „bonyolult és macerás” mosható pelusozás nem sokat vesz el az időnkből, tekintve, hogy akár még a többi ruhához is bedobhatjuk a pelust 40 vagy 60 fokon. Kiteregetjük a több ruhával, majd beszedjük, amikor a többit, alig kerül plusz energiánkba.

Gazdaságosabb

Egy egész készlet megvétele talán drágának tűnhet először, de visszaszámolva, hogy mennyi eldobható pelust használunk el abban az időszakban, amíg a mosipelust ki tudjuk használni, rá kell jönnünk, hogy a mosipelus gazdaságosabb megoldás. Igen, a víz és a mosószer is pénz. De ez a remek kalkulátor segít megmutatni, hogyan alakulnak a költségek a mosható és az eldobható pelusok esetében. http://rapp-family.net/moshatopelus/ Ráadásul a mosipelusok több gyermeket is kiszolgálnak, így a kistesót is, de ugyanígy el is tudjuk adni, visszanyerve a befektetésünk egy részét.

Környezetkímélőbb megoldás

Egy kisgyermek a szobatisztaságig 4-5000 pelenkát használ el, ami kb. egy tonnányi veszélyes hulladékot jelent. Az eldobható pelenka pedig 500 év alatt sem bomlik le, úgyhogy még jó sokáig hordja a Föld a hátán a kakis pelusainkat! És ez csupán egyetlen gyermek szemétmennyisége…

Felelősséggel tartozunk a környezetünk, bolygónk tisztaságáért, hogy még sokáig élhető legyen gyermekeink, unokáink számára is. Ha szeméttel borítjuk el az egész Földet, szennyezve ezzel is a környezetet, akkor hogyan óvjuk meg a jövőt az utódaink számára?

baby-19261_1920.jpg

Bababarát

Nem is tudtam eddig, de az eldobható pelusok tele vannak mindenféle illatanyaggal, kemikáliával, amely a baba bőrével érintkezve irritálhatja azt. Ráadásul nem szellőzik olyan jól a babapopsi, ezért a sok pelenkakiütés a babákon. Nekünk is volt már néhány alkalommal. Ilyenkor még szorgosabban kenjük az agyonreklámozott szuper popsikenőcsökkel, amikre egyébként nem is lenne szükség újabb kemikáliaként, ha normálisan levegőzne a baba alfele.

Beszerzése ugyanolyan egyszerű, mint az eldobhatóké

Látszólag nehézkesebb a mosi pelust beszerezni, hiszen nem lehet a drogériák polcain megtalálni. Ám rengeteg webshop foglalkozik a különböző típusok forgalmazásával, valamint ügyes anyukák is készítenek gyönyörű pelusokat. Facebookon a releváns mosipelus csoportokba belépve fel is vehetjük a kapcsolatot a tapasztalt édesanyákkal, találhatunk eladó pelusokat, és könnyen tájékozódhatunk az egyes webshopok kínálata felől. Ma pedig már neten rendelni ugyanúgy két kattintás, mint azt a cuki magas sarkú cipőt, vagy a legújabb farmernacit megrendelni.

Én még most fogom kipróbálni, miután meggyőződtem róla, hogy ez lenne számunkra is a legjobb megoldás. Még nem tudom hogy fog beválni, jelenleg tesztüzemben vagyunk, de amit tudok, beszámolok az eredményekről!


Iratkozz fel az Anyu tervez blog hírlevelére ITT.

Keresd a blogot a Facebookon és Instagramon is!

Hírdetés

Gondolatok a mosható pelenkákról 2. rész” bejegyzéshez ozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s