Első tapasztalataim a mosható pelenkával

P80928-144028.jpgNyáron írtam először a modern mosható pelenkákról ITT és ITT, amelyek környezettudatosság és anyagi szempontból is felkeltették érdeklődésemet. Némi utánajárás után bele is vágtam, és úgy érzem, elég idő telt el az első használat óta, hogy beszámoljak tapasztalataimról. Előrebocsátom, hogy szubjektív módon fogom megközelíteni a témát, és saját tapasztalataimat, a mi eddigi történetünket fogom megosztani veletek.

Naturanyu jóvoltából kaptam egy Popolini pelenkát, én magam rendeltem 8 db Pop In pelust valamint 5 db zsebes pelenkát Aliexpressről (mivel ajándék betétek jártak a Pop In-hez, így a zsebesekbe is ezeket helyeztem). Így kezdtük el augusztusban, vegyes technikával a mosizást.

Hazudnék, ha azt mondanám, hogy 1 éves fiam rögtön lelkesedett az ötletért: volt 1-2 alkalom, amikor megpróbálta leszedni, de végül elfogadta az új módit. Egyedül a Popolinivel nem tudott megbarátkozni, mert véleményem szerint az túl nagy csomagot eredményezett számára (de ennek volt a legnagyobb a nedvszívó képessége).

Én túlzásnak éreztem ez a sokféle pelenkatapogató, próbálgató, vándoroltató módszert, mert picit azt sugallta, hogy ez egy nagyon bonyolult dolog, amelyet minden irányból alaposan körbe kell járni. Miközben csak pelenkákról beszéltünk. Ám rá kellett jönnöm miért is van létjogosultsága ezeknek az alkalmaknak és lehetőségeknek: ugyanis a széles skálájú választékból bizony nem egyszerű megtalálni az igazit…

IMG_20180725_132924_703

De nézzük, mi a helyzet nálunk!

Lelkesen belevetettem magam a mosizásba a fent vázolt szűk készlettel, melyet később akartam bővíteni az első tapasztalatok birtokában. A Popolini rögtön kiesett, mert ordított benne fiam, a többi pedig… egyszerűen átázott. Napi 1-2 alkalommal biztosan átáztunk. Gondoltam, nem cserélek elég gyakran: elkezdtem 2 óránként pelust váltani, de még így is előfordult, hogy kiázott a pelus. A mosnivalóm így nemcsak a pelusokkal lett több, hanem a napi 1-2 adag plusz ruhával is. És pelusból sem a korábban megszokott 5db fogyott nappal, hanem 8-10 db. Így nem is ért körbe a készlet, nem tudtam kétnaponta mosni, mert ahhoz kevés volt a készlet, miközben úgy ítéltem meg, anyagilag már eleget áldoztam az ügyre.

Ekkor gondoltam arra, hogy nyáron még elmegy, hogy tonnaszámra mosok, folyton öltöztetem a gyereket és sokszor járkál pisisen… De télen ez már nem lesz buli. Hagyom az egészet…

Hol hibáztam?

 • baby-33289_1280A mikroszálas betétek gyorsan száradnak ugyan, de gyenge a nedvszívó képességük. Ez főleg fiúknál jön rosszul, hiszen ők koncentráltabban pisilnek egy pontba, mint a lányok.
 • Bambusz vagy pamut betéteket kellett volna vásárolnom, amelyek nehezebben száradnak mosás után, de ezzel párhuzamosan jobb is a nedvszívó képességük. A Popolini kiváló ilyen szempontból,ezért sajnáltam annyira, hogy kisfiam nem preferálta.
 • Arra számítottam, hogy anyagilag jobban jövök ki a mosizással. Ez azért nem jött be, mert nem ennek a szempontnak megfelelő pelenkatípust választottam. A Pop In olyan pelus, amelynek a külsejébe kell bepatentolni a betétet, ám amikor az megtelik, a külsőt is ki kell mosni. A zsebes pelusokkal ugyanez a helyzet: egyszerre megy szennyesbe a külső és a belső. Tehát ha ebből szereték elegendő mennyiséget, akkor kb. 20 darabbal kellene rendelkeznem. Ám egy Pop In pelus 5-6 ezer Ft, ami így legalább 100 ezer forintos befektetést eredményez a teljes készlet esetén. Ennyit nem akartam rááldozni.
 • A költségekhez hozzátesz a mosás is és ezzel nem számoltam. Bár pelusra nem költesz már, mosószerre, folttisztítóra, kakifogóra viszont igen. Sőt, a vízszámla és az áramszámla is emelkedik. Tehát egy folyton átázó, számotokra nem megfelelő pelussal kísérletezik az ember, a költségek megnőnek a mosás miatt is.

Hogyan tovább?

Most egy picit megpihentem a mosizással. Szeretnék Pul külsőket beszerezni pamut betéttel vagy prefoldokkal. Egyébként nagyon sokan javasolták ezt, nem is értem miért mentem a magam feje után. Ha a költséghatékonyság fontos szempont, akkor elárulom: csak ez fog működni. Persze ha a minták és a kényelem csábít, akkor mindenképp ajánlom a Pop In-t is, csak bambusz vagy pamut betéttel.

Másik kérdés a száradás… Nyáron 1000 fokban még nem volt ezzel gond, télen viszont szárítógép nélkül kis lakásban megint nem egyszerű a helyzet. Ezt is érdemes átgondolni, mielőtt belevágnánk.

baby-22199_1920

Mennyi macerával jár ez az egész?

Napi kb. 20-30 percet vett el, ha nem volt kaki, akkor 15 perc.

Extra feladatok az eldobhatóhoz képest

 • Kaki esetén a széklet bejuttatása a WC-be (olykor lekaparással), majd a pelus leöblítése. Legjobb azonnal folttiszítózni. Persze ha egyedül van otthon az ember egy totyogóval, aki mindenhová követi, akkor mindezt úgy, hogy ő is lesi minden mozdulatod, és segíteni akar…
 • Egy vödörben gyűjteni a pelusokat (nem túl extra, hisz az eldobhatót is elhelyezzük valahol… a kukában).
 • Esténként egy fertőtlenítő öblítő programmal átmosni a napi adagot.
 • Hosszú programmal is átmosni (külön csak pelus vagy ruhákkal).
 • Kiteregetni.
 • Összeszedni.
 • Összeállítani a pelusokat.
 • Helyére pakolni.

baby-19261_1920

Összefoglalóan

 • Nem mindenkinek válik be ugyanaz a típusú pelus.
 • Ha spórolás is cél, akkor PUL + prefold vagy betét
 • Legalább 20 db betétre szükség lesz (tehát ha AIO, akkor 20 db egyben pelus… ez igen költséges)
 • Némi költségtényező a mosáshoz a víz, áram, mosószer. Télen szárítógéphez áram, vagy benti teregetés miatt akár páraelszívó készülék.
 • Néhány plusz feladat is hárul majd ránk a mosizás kapcsán.
 • A megfelelő pelusokat választva valóban spórolhatunk és a környezetünknek is kedvezhetünk.

Elnézést, ha 100%-ig pozitív véleményre számítottál, de csak azt tudom nektek megírni, amit megéltünk, tapasztaltunk. Ennek ellenére még mindig azt mondom, hogy vágj bele bátran, ha foglalkoztat a kérdés és ne torpanj meg az első akadálynál. Tervezz újra, próbálj mást és folytasd úgy, ahogyan az egész család számára a legjobb!


Nem szeretnél lemaradni semmiről? Iratkozz fel az Anyu tervez blog hírlevelére ITT.

Keresd a blogot a Facebookon és Instagramon is!

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s