Online készenlét – Kell ez neked?

CK7NEPHVR5Ha reggel felkelsz és elsők között nézed meg, mi történt facebookon, instagramon, twitteren, kaptál-e emailt, érkezett-e komment az új képedre, (blog)bejegyzésedre. Csekkolod a szülinaposokat, névnaposokat, megnézed az időjárást. Gyorsan végigfutod a híreket is… Akkor bizony nem akarsz lemaradni semmiről. Persze senki sem szeretné, ha elmulasztana egy fontos hírt, eseményt, szülinapot. Nem maradhat megválaszolatlan a facebook üzenet, mert lényegét tekintve már nem is levél, sokkal inkább SMS, sőt hívás, amelyre azonnal kell reagálni. Egyrészt, mert annyira aktuális, és gyors reakciót igényel, másrészt, mert ha nem írsz vissza, elkallódna a többi bejövő információ tengerében.

Igyekszel te is naprakész lenni az online térben? Tedd a szívedre a kezed: igaz rád, amit az előbb felsoroltam? Ha igen, valahol legbelül nem vágysz arra, hogy ez ne így legyen?Nem vágysz arra, hogy ne kelljen azon izgulnod, hogy ha nem jelölöd be ismerősnek rögtön a játszótérről a kedves anyukát, a pincért a kávézóból, akkor örökké elveszed. Akkor lehet, hogy egy örökre szóló barátságot akadályozol meg. És egyébként is van 20 közös ismerősötök. Nem vágysz néha arra, hogy ne jelezzen a telefonod, ha valaki ismét hozzászólt az egyik képedhez, vagy kommentelt ahová te is? Persze, vágysz a dicséretre, a visszajelzésre. A kapcsolatokra. Én is. De arra is, hogy mindig készenlétben állj?

Fantasztikus, hogy mennyi régi és új barátommal tarthatom a kapcsolatot neten keresztül, mindezt szinte ingyen. Megoszthatom új élményeimet, képeimet, véleményemet. Megismerhetek hasonló érdeklődésű embereket, sőt, különböző nézőpontokkal bővíthetem a saját látóteremet is. A lehetőségek végtelenek. Pont ezért nehéz megválogatni, hogy mire fordítunk időt az online térben. Legtöbben pedig nem is tudunk dönteni. Eredmény: rengeteg időt töltünk valamilyen képernyő előtt, és szinte állandó készenlétben vagyunk a telefonunk révén… Ám megvannak ennek a hátulütői, és úgy érzem, túl magas árat fizetünk az online készültségért.HHZ5NPNR1T

Az online készenlét hátrányai

Stresszesebb élet

Talán nem is gondoltad volna, hogy a „le ne maradjak valami fontosról” érzés állandó feszültséget generál. Kellemes kíváncsiságként indul, de könnyen átválthat egy frusztráló készenlétbe. Főként ha a telefonon a facebook értesítések is be vannak kapcsolva.

Közbeszakítások

Épp egy filmet nézel vagy egy könyvet olvasol, de megszakít egy értesítés: meg kell nézned, mert amúgy is vársz egy üzit. Reggelizel, takarítasz, számítógépen dolgozol, de közben ránézel, milyen értesítést kaptál. Jah, semmi extra, de közben meglátod, hogy az általános iskolai osztálytársadat eljegyezték. Ehhez gratulálni kell, ami után feljön még pár kép, meg egyáltalán… ki is a vőlegény, illene megnézni. De hol is tartottál az eredeti munkádban?!

A jelen pillanat elszalasztása

Amikor a közösségi média oldalait böngészed, mindenhol vagy csak a jelenben nem: ott vagy azon a gyertyafényes vacsorán, amit a szomszéd csaj most él át, nyaraláson is vagy egy anyukával a játszótérről. Mindenhová bepillanthatsz, mert az emberek maguk kínálják fel életük majdnem minden mozzanatát. Miközben elszalasztod az éppen körülötted zajló életet. Persze ez nagy dilemma számomra is: akkor ne tudjak semmit a barátaim életéről? De igen, csak ne a sajátod rovására. Nehéz megtalálni ezt a kényes egyensúlyt, és oda kell figyelni, hogy ne billenjen el a mérleg.GDAGX2JKI4.jpg

Aktuális tevékenységek, élmények elszalasztása

Hasonló az előző ponthoz, de itt most arra gondolok, amikor egy kellemes délutánt töltesz a barátnőddel, és ahelyett hogy az élményre koncentrálnál, fényképeket készítesz, majd becsekkolsz facebookon keresztül, miután pedig kiválasztod a megfelelő képet, picit javítasz rajta, és instázhatod is. Lefotózod az ételt, a kávét, az ízére már szinte alig figyelsz. Fotózod az eget, a szivárványt, ahogy játszik a gyermeked, alszik a macskád. Észre sem veszed, de sokszor egy képernyőn keresztül bámulod a világot. Már alig van, amit saját szemünkkel néznénk meg jó alaposan: mert rögtön fotózni kell! Mire kész a kép, a pillanat el is szállt. Nem baj, majd egy másik képernyőn, a számítógépen visszanézzük.

Az egyik közeli barátom mondta, hogy ő nem is nagyon szeret képeket készíteni, mert akkor nem tudja úgy élvezni a jelen pillanatot, ha még a fényképre figyel. Szinte hátat fordítunk a körülöttünk létező csodálatos dolgoknak, mint azok a turisták, akik egy gyönyörű helyre érkezve rögtön megfordulnak és szelfiznek a tájjal, majd megosztják másokkal is a látottakat. Mindenki örül, mert nagyon szép képek készültek, de senki sem volt igazán ott: a turista fotózott, a többiek meg képernyőn keresztül bámulták az eseményt.

Időzavar

Ha időzavarral küzdesz, érdemes felülvizsgálnod az interneten töltött idődet. Lehet, hogy szükséged van rá egy-egy munkafolyamathoz, de annak időtartama jelentősen lerövidülne, ha megszakítás, elkalandozás nélkül végigcsinálnád. És amikor kész, még mindig dönthetsz úgy, hogy facebookon lógsz. De az is lehet, hogy annyira elégedett leszel a teljesítményeddel, hogy mész is a szabadba, bicajozol egyet, vagy olvasol egy jó könyvet.

Nehéz meghatározni mennyi időt érdemes értékkel és mértékkel eltölteni az online világban. Az internet áldásai nélkül kevesebb lenne ma ez a világ, és mondjuk, ezt a bejegyzést sem olvashatnád. Akkor most, hogy is van ez?!

A folytatásban arról olvashatsz, milyen jelei vannak, ha túl sok időt töltesz az online térben, és hogyan tudnánk együtt közelebb kerülni a megoldáshoz! Itt pedig egy offline hétvége tanulságairól olvashatsz.

Hírdetés

Online készenlét – Kell ez neked?” bejegyzéshez ozzászólás

  1. Igazad van a net sok mindentől elvon, de ugyanakkor sok gyors információt ad. Ehhez annyira hozzászoksz, hogy “függő” leszel. Feliratkozol ide is oda is és mindezeket amig végignézed, bizony elmegy az idő. Én a Startlapot használom első oldalként, persze a hireket olvasom el, ami nem jó. De ott vannak a kedvenc oldalaim és azokat gyorsan végigolvasom. Kb. 1-2 órát bizony elvisz. De ha nem nyitom ki a laptopot, akkor hiányzik. Pedig meg lehet nélküle is élni. Vidéken voltunk, ahol nem volt net és kibirtam. Most már csökkentem a neten tartozkodást, de este lefekvés előtt a telefonomon azért megnézem ki küldött e-mail-t vagy fb üzenetet. Viszont lefekvés előtt azért maradjunk a digitális kütyüknél, mindig olvasok az e-book-omon.

    Kedvelik 1 személy

    1. Teljesen egyetértek! Szerintem addig nincs gond ezzel az online készenléttel, míg nem más, fontosabb dolgoktól vonja el az időt és energiát. Csakhogy túl könnyű átesni a ló túlsó oldalára, és hamar időrablóvá válik a készenlét. Most én is igyekszem gátat szabni az információéhségemnek, és egy kicsit visszább lépni az online világból 🙂

      Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s