Amikor már elég a netből!

lazy-morning-with-music-in-bed-picjumbo-comAz előző cikkben arról írtam, milyen hatást gyakorol ránk az online készenét, vagyis, hogy szinte bármikor elérhetőek vagyunk a közösségi médián keresztül. Nem gondolom, hogy ennek fényében törölni kellene magunkat facebookról, vagy figyelmen kívül hagyunk a legfrissebb híreket, eseményeket. Viszont érdemes odafigyelni, hogy értékkel és mértékkel használjuk ezeket a csatornákat. Összegyűjtöttem néhány figyelmeztető jelet, ha már sok(k) a net.

Jelek, hogy már elég a netből

Reggel félálomban a telefonod után kutatsz, hogy átnézd, mi történt a közösségi médiában, amíg aludtál.

Este még egy utolsó pillantást vetsz a telefonodra, hogy csekkold a helyzetet, mielőtt aludni térnél. (Még akkor is, ha épp előtte kapcsoltad ki a laptopot/számítógépet). Így a szemlehunyás előtti utolsó pillantást a telefon fénye adja.

Frusztrál, ha valamiről nem sikerül (jó) képet készíteni, hogy azt megoszthasd. Pedig annyira jó élmény volt, és ez most igazán tetszene az ismerőseidnek!

Alig jut időd más szórakozásra. Szeretsz olvasni, de már rég nem volt időd rá. Volt egy hobbid, amit szerettél, de már feledésbe merült, mert már nem fér bele az idődbe. De arról tudsz, hogy a két utcával arrébb lakó kislány milyen torát kapott 1 éves szülinapjára, és mikor születtek meg a volt osztálytársad kiscicái.

Úgy érzed, szétcsúszol és nem érted hogyan vagy hol. Mások sem értik a barátaid közül, pedig már mindegyiknek írtál róla facebookon. Sőt fórumon is kérdezted és több cikket is elolvastál róla, sok komment is érkezett. És mégsem érted.5UR0L279LG

Zavar, esetleg szorongással tölt el annak a gondolata, ha egy-két napig nem lenne internetelérésed. (Mert mi van, ha valami igazán fontos történik, te meg lemaradsz? Lehet, hogy nem is hívna fel senki, hogy szóljon, mert úgy gondolják, úgyis csekkolod!)

Ha nem vagy biztos, milyen választ adnál erre a kérdésre (ha lehetek őszinte, én sem), akkor próbáld ki! Sőt, mi lenne, ha együtt csinálnánk? Arra gondoltam, hogy tartsunk egy offline hétvégét! Amikor nincs net, csak élvezzük a valós, offline életet. Mit gondolsz, el tudjuk vágni a zsinórt egy hétvégére?

A kihívás pontos időtartama péntek délután 8 és hétfő reggel 8 közötti időszak. Hú, elég sok(k)nak hangzik! Ha neked is, akkor ideje, hogy internet detoxot tarts velem. Nem baj, ha nem most, később is beiktathatod, de mindenképp tedd meg, ha szükségesnek látod!

Mindenhonnan kijelentkezni, sőt a wifit kilőni a gépen, a telefonon. Értesítéseket kikapcsolni, sőt az appot is lehet törölni, úgyis könnyen visszatelepíthető. Tegyünk egy lépést együtt, hogy kicsit kiszellőzzön a fejünk az online léttől, és tisztábban láthassuk saját jelenünket, céljainkat, prioritásainkat. Nem mellesleg egy kis önuralmat is tanulhatunk így. Szóval hajra! Velem tartasz?!

Hírdetés

Amikor már elég a netből!” bejegyzéshez ozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s